"Finns en viss oro att det kan bli en mellansäsong"

4 september 2020 11:00
Lagpresentation

Nedräkningen inför SHL-premiären fortsätter och nu har det blivit dags att fördjupa sig i Djurgårdens trupp. Förra säsongens tabellsexa är en av klubbarna som har varit minst aktiv under silly season och i stället hoppas de att stommen från förra säsongen ska kunna ta ytterligare kliv. ”Det gäller att Djurgården får den där utvecklingen som de tror på sina unga spelare”, säger Mattias Ek på HockeyNews.se


Mellan 2015 och 2017 hade Djurgården tre raka säsonger utanför topp-6, men därefter har stockholmarna slutat tvåa, fyra och förra säsongen blev det till slut en sjätteplats. Ett resultat klubben ska vara nöjt med enligt Mattias Ek, på HockeyNews.se.

– De slår sig nog lite för bröstet för att de kan säga att de har etablerat sig på den positionen under de senaste tre åren, säger Ek.

Värvat tre spelare

Även om klubben kommer från en säsong med positiv känsla menar dock Mattias Ek att det finns viss osäkerhet kring Djurgården. Anledningen till det är att Djurgården inte har värvat särskilt mycket i sommar. Klubben har plockat in tre nya spelare – målvakten Mantas Armalis, backen Tobias Ekberg samt forwarden Linus Andersson. Därtill har de lånat in Tobias Björnfot från Los Angeles Kings, men han återvänder till USA när NHL-säsongen drar igång.

– Man anar en oro bland supportrar till klubben eftersom de kan se att Djurgården inte har värvat lika namnkunnigt som många andra lag som siktar på topp-6. Det finns en viss oro att det kan bli en mellansäsong för Djurgården, säger Ek.

Samtidigt kan det väl vara en fördel att de kan bygga vidare på truppen från förra säsongen?

– Absolut. Det är säkert en fördel. Med den kontinuiteten får de också en ekonomisk säkerhet, i och med att de inte drar på sig för stora kostnader. Det ger utrymme att möjligtvis gasa längre fram. Djurgården säger att en back och en forward finns på önskelistan, och om de slår till kommer det att höja laget, säger Mattias Ek.

En av nyckelspelarna förra säsongen var målvakten Niklas Svedberg som Djurgården värvade från Timrå. Svedberg hade över 91 i räddningsprocent och vann 20 matcher, vilket var femte bäst i SHL. Till den här säsongen har målvaktssidan kompletterats med Mantas Armalis, som imponerade senast han var i klubben (2014-2016).

– Djurgården kan peka på att de har ett stabilt och erfaret målvaktspar med en hög och jämn kvalitet. Börjar man med att bygga laget kring ett bra målvaktspar har man en fin grund att stå på, säger Ek.

"Han kan mycket väl få ett SHL-genombrott"

På backsidan har Djurgården tappat den offensivt skicklige Linus Hultström, och det är den spelare som har lämnat som Mattias Ek tror att laget kommer att sakna mest. Även om det finns spelare som har potential att ta ytterligare kliv och därmed göra avsaknaden av Hultström mindre.

– Vi får se om Marcus Högström kan komma upp i den klass som han hade innan han åkte till Nordamerika. Kan han hitta tillbaka till att vara den där dominerade backen blir han viktig för Djurgården. Även Ekberg lär få chansen att visa upp sig, och av det jag har sett så här långt på träningarna kan Simon Johansson mycket väl få ett SHL-genombrott. Han har blivit starkare och har bra spelsinne, säger Mattias Ek.

Kollar vi till förändringarna på forwardssidan har Patrik Berglund och Daniel Widing lämnat och in har Linus Andersson, 21, kommit. Han fick sitt stora genombrott i allsvenskan den gångna säsongen då han gjorde 22 mål på 48 matcher för Vita Hästen.

– Han är stark fysiskt och det är en Emil Bemström-typ de tror sig ha hittat. Jag blir inte förvånad om han gör det bra i SHL, men det det bygger på att han hamnar i en kedja där han kan lyckas. Kanske i andrakedjan med Dick Axelsson och Sebastian Strandberg. Jag skulle nog ge honom en chans där, säger Mattias Ek.

Hur ser du på Djurgårdens forwardsbesättning?

– Offensivt bygger de en förstakedja med Manuel Ågren, Jacob Josefson och Alexander Holtz. Visst kommer Ågren att bli bättre än förra säsongen, säkerligen Holtz också, men Josefson har haft skadeproblem sedan han kom tillbaka till Djurgården. Egentligen sedan smällen då Joel Lundqvist satte sig på Josefsons skridsko har Josefson inte hållit den landslagmsässiga nivå som han hade innan. Lite frågetecken för om Josefson kan ha en hel säsong på hög nivå, säger Ek.

"Balanserar mellan fågel och fisk"

Om Josefson håller över en hel säsong är inte det enda frågetecknet Mattias Ek har kring Djurgårdens offensiv. Den rutinerade SHL-reportern menar att det finns mer att kräva av många av de forwards som är kvar från förra säsongen.

Michael Haga balanserar lite mellan fågel och fisk. Lite samma sak med Tom Wandell – helt okej defensivt, med det händer för lite offensivt. Kalle Östman kom från Västerås med förhoppning på sig att göra det som Sebastian Strandberg och Linus Johansson gjorde i Djurgården. Det vill säga att ta en centerroll och kliva i hierarkin. De behöver lyfta sig. Sedan har Djurgården ganska många unga spelare som de hoppas ska ta ytterligare kliv och det har varit lite av klubbens framgångsrecept de senaste åren. Att de har slussat fram en del unga spelare som har tagit stora kliv, säger Ek.

Vilka förväntningar tycker du att vi kan ha på Djurgården den här säsongen?

– Klubben själv och sportchefen (Joakim Eriksson) sätter en målsättning att komma topp-6 och det känns rimligt. Jag tycker tio, tolv lag bör tippa sig själva topp-6. Djurgården ska vara där och hugga. Att jag ser sju andra lag som har ett bättre lag på papperet är en annan sak. Djurgården ska inte vara sämre än topp-8, med möjlighet att ta sig uppåt, säger Mattias Ek.

– På förhand kan man se att andra klubbar har mer etablerade och mer spetsiga trupper. Det gäller att Djurgården får den där utvecklingen som de hoppas och tror på sina unga spelare, säger Ek.

Mattias Ek, reporter på HockeyNews.se, tippar Djurgårdens…

...placering i grundserien: ”Den är svår, men jag säger åtta.”

...poängkung: ”Jag ser ingen som kommer att ösa in poäng, men jag tror nog på Manuel Ågren.”

...mest värdefulle spelare: ”Jacob Josefson.”

...genombrott: ”Simon Johansson.”

...bästa nyförvärv: Mantas Armalis, för det gör målvaktsparet så pass starkt.”