• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Masuhr: "Hoppas vi kan göra resan som andra klubbar"

2 augusti 2018 10:00
Sommarintervju

Senast Adam Masuhr, eller Andersson som han då hette, huserade i Mora och Sverige var säsongen 2008/2009. Sedan dess har backen spelat utomlands - nu är han tillbaka där det började för att ta Mora till toppen.


– Jag är glad att vara tillbaka och även om det inte är min moderklubb så är min fru härifrån och vi har haft ett hus här i sju år. Att få ett kontrakt med Mora - som har blivit mitt hem - är något jag mycket glad över, berättar Adam Masuhr.

Som Masuhr berättar är det inte Mora som är hans moderklubb utan Gävle IK. Men han fostrades i Dalaklubben, har spelat sig genom ungdomslagen och representerat klubben i totalt sex säsonger. Om han själv får välja blir det minst tre till.

– Jag vill definitivt ha något år till. Det skulle vara roligt att vara med och bygga något och etablera oss i SHL. Följa en klubbs resa på det sättet, förklarar den målfarliga backen och utvecklar;

– Jag är glad att klubben ville skriva lite längre med mig. Det ska bli kul att vara en del av det här i minst tre år. Jag har inte känslan av att det är mina sista år. Jag tycker om det så mycket fortfarande, kanske mer än någonsin till och med.

"Tufft att sitta 3000 mil bort"

Masuhr har sedan han lämnade Sverige gjort nio säsonger utomlands. Sju i SM-liiga och två, de senaste, i KHL. Under de åren lyckades han också vinna två guld i Finland. Sedan tidigare har han även ett SM-guld med MODO från 2007 i troféskåpet.

– KHL var en jätterolig resa, Finland likaså. Jag kände nu att det var en bra möjlighet att komma hem. Jag känner mig inte sugen på att varva ner. Min största tjej går i skolan nu och det är svårt utomlands och kan lätt bli ångestladdat att inte vara med familjen så mycket. Det är tufft att sitta 3000 mil bort och kolla på familjen på Facetime.

Vad kan vi förvänta oss av dig kommande säsong?

– Jag tänker erbjuda allt jag har. Vi är några till som är lite äldre. Jag ska erbjuda det jag har hockeymässigt på isen och även erfarenheten bredvid. Jag har både varit med och vunnit och förlorat. Jag har sett lite röda linjer i de vinnande lagen jag varit i, det vill jag ta med mig hit.

Masuhr har hunnit bli 35 år och varit med om flera äventyr. Nu vill han vara med på ännu ett. Att ta Mora till den absoluta toppen av SHL - men först väntar 52 viktiga matcher.

– Det kommer att bli ett fullt krig hela grundserien för oss. Det finns inga "off-matcher" för oss. Vi kommer inte att hinna titta så långt fram och det kommer att krävas maxprestationer. Jag hoppas verkligen att vi kan göra samma resa som andra klubbar gjort.

Vilka klubbar tänker du på då?

– Skellefteå och Växjö är två bra exempel. De var ganska små klubbar som på kort tid har blivit extremt stora. Det är två fantastiska resor egentligen och jag önskar att vi kan göra något liknande. Det skulle vara kul att vara en del av något sådant.

Mora har tappat poängkungarna och stjärnorna Jacob Nilsson och David Kase. På plussidan finns dock den spännande slovakiska backen Marek Daloga, kvalhjälten från 2017 Kevin Gagné samt den något okända finländaren Michael Keränen.

  • Jag tycker att det känns jättebra i truppen. Kärenen känner jag igen mycket väl. Klubben har byggt det intressant och jag får känslan av att många är revanschsugna.

Det låter lite som att du var delaktig i värvningen av Keränen?

– Ja, jag har väl sagt vad jag tycker om honom. Jag skulle kanske ljuga om jag sa att jag haft ett finger med i spelet, men jag har dragit i några trådar i Finland och hört mig för. Jag hoppas att vi kan få ut det bästa ur han, hans högstanivå är väldigt hög.

"Sikta på slutspel, tveklöst"

Masuhr har alltid varit flitigt återkommande i poängkolumnen och dessutom gjort mycket mål, mycket tack vare sitt vassa skott. På frågan om hans offensiv mattats något med åren svarar han;

– Nej, Jag tycker själv att jag är en mer komplett spelare än en utpräglad offensiv spelare. Jag har egentligen jobbat med allt och har utvecklats postivit på många ställen i mitt spel.

Mora undvek med nöd och näppe jumboplatsen i SHL förra säsongen. I år är målsättningen betyligt högre för Dalaklubben. I alla fall om vi ska tro lagets nya backveteran;

– Jag tycker att vi ska sikta på ett slutspel, tveklöst. Man vore ju dum annars, avslutar han med eftertryck.