Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

4 april 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis är det klart att Tomas Kollar fortsätter som huvudtränare i Malmö, Noel Gunler har skrivit NHL-kontrakt och en talangfull trio har skrivit rookieavtal med Linköping.


Kollar skriver treårsavtal

Tomas Kollar, 39, tog över som Malmös huvudtränare i januari och nu står det klart att han fortsätter som det i ytterligare tre säsonger.

– Självklart är vi jätteglada över att kunna signa upp Tomas över de tre kommande säsongerna. Han har redan hunnit visa att han är en riktigt bra tränare och jag ser en framtida stortränare i honom. Han är noggrann, energisk och har ett väldigt bra hockeyöga, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård.

Kollar avslutade sin spelarkarriär 2014 och säsongen därpå blev han assisterande tränare i Redhawks J18-lag. Därefter har han fortsatt som ledare i föreningen och i november 2020 blev han assisterande tränare i SHL-laget. Ett lag han nu kommer att ha huvudansvaret för fram till våren 2025.

– Det är så klart jättekul att förlänga här. Det är inget som jag varken strävat efter eller planerat för. Det har blivit som det har blivit under resans gång och jag är väldigt tacksam över den chans som jag har fått av klubbledningen, säger Tomas Kollar.

Ryan stannar i Malmö

Joakim Ryan imponerade under sin första SHL-säsong. Han gjorde nio mål – näst flest mål av alla backar i SHL. Han gjorde sammanlagt 31 poäng, vilket är tredje bäst genomtiderna i SHL av en Redhawksback. Lägg därtill att han var den spelare som snittade fjärde mest istid (23:54) av samtliga spelare i ligan den gångna säsongen.

Nu står det klart att Ryan stannar i Malmö i ytterligare två år.

– Jocke är en riktigt bra spelare som vi hela tiden haft en ambition om att få behålla. Naturligtvis känns det väldigt bra att det nu är klart. Han kom in mer i den svenska hockeyn ju längre säsongen gick och under andra halvan av den var han en av seriens bästa backar, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård.

Trio skriver rookiekontrakt med LHC – och fyra lämnar

Linköping meddelade i veckan att David Rautio, Roberts Mamcics, Jimmy Andersson samt Brian Gibbons inte kommer att spela i klubben nästa säsong.

Däremot har de kontrakterat tre talangfulla spelare. Backarna Jonathan Myrenberg och Mattias Hävelid samt forwarden Filip Bystedt har skrivit rookieavtal med klubben. Alla tre spelade över 100 minuter i SHL den gångna säsongen. Myrenberg har skrivit kontrakt till 2024 medan både Hävelid och Bystedt har avtal över säsongen 2024/25.

– Jättestort att skriva mitt första seniorkontrakt och få ta nästa steg i hockeylivet. Det har varit kul att prova på SHL-hockeyn under säsongen, det har gett mig en bild av vad som krävs för att spela på den här nivån, säger Mattias Hävelid till klubbens hemsida.

Norberg lämnar Timrå

I lördags säkrade Timrå SHL-kontraktet till nästa säsong. En som dock inte kommer att tillhöra klubben då är sportchefen Kent Norberg. Han och Timrå har bestämt sig för att gå skilda vägar.

– Kents önskan om att bli löst från sitt kontrakt för att gå vidare mot nya utmaningar och föreningens målsättning om att förnya den sportsliga organisationen sammanföll. Vi har en stor tilltro till organisationens förmåga att hantera den uppkomna situationen i ett kort perspektiv. Spelartruppen för SHL 22-23 är i stort sett färdig, bara detaljer återstår för att göra den komplett, säger Lars Backlund, styrelseordförande i Timrå.

Norberg har varit sportchef i Timrå sedan 2011 och under den här perioden har klubben kvalat sig upp i SHL tre gånger. Totalt har Norberg gjort över 20 säsonger i Timrå, som spelare och ledare.

Kent Norberg blir i stället ny sportchef i HV71, och kontraktet är skrivet över tre säsonger.

NHL-kontrakt för Gunler

För snart två år sedan draftades Noel Gunler, 20, av Carolina Hurricanes. Han tingades i den andra rundan, som nummer 41 totalt, 2020. Nu har den högerfattade forwarden skrivit på ett treåskontrakt med Hurricanes.

Gunler gjorde den gångna säsongen 23 poäng, fördelat på 13 mål och tio assist. Det var hans både mål- och pängmässigt bästa SHL-säsong i karriären. Gunler debuterade i SHL säsongen 2018/19 med Luleå och totalt har han gjort 56 poäng på 151 matcher i SHL.

Zackrisson skriver nytt kontrakt med Leksand

Leksands lagkapten Patrik Zackrisson hade sedan tidigare en säsong ytterligare kvar på sitt kontrakt. Men redan nu har han och klubben kommit överens om en förlängning. Zackrisson har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2024/25.

– Jag har spelat och jobbat med många bra lagkaptener genom mina år. Zacke är den bästa bland dessa och jag är oerhört glad att Patrik vill fortsätta hos oss till och med säsongen 24/25. Förutom att han är en grymt bra kapten är han också en otroligt kompetent hockeyspelare som jobbar oerhört hårt för laget, säger Leksands GM Thomas Johansson.

Zackrisson har precis avslutat sin tredje raka säsong i Leksand, och i två av dessa har han varit lagkapten. Totalt i karriären har 35-åringen noterats för 293 poäng på 485 SHL-matcher.