• Huvudsponsorer

Johansson "hemma" i Karlstad: "Det är revansch, helt klart"

4 augusti 2017 16:30
Intervju

Efter ett skadedrabbat fjolår har Martin Johansson lämnat Örebro med familjen och flyttat "hem" till Färjestad. Där söker 29-åringen återupprättelse, både för honom själv och för klubben.


Tillbaka där allt en gång började. Kanske inte riktigt, men även om Martin Johansson vuxit upp i Skåne och fostrats i IF Lejonet är det Färjestad som ligger honom varmast. Den här våren skrev så forwarden på kontraktet som innebar en återkomst till Karlstad åtta år efter flytten.

Men när han då som talang lämnade Färjestad gjorde Martin det på egen hand. Nu har han kommit tillbaka till Värmland med familj, eller "två kids och sambo" som han själv uttrycker det. Flyttlasset från Örebro gick veckan innan midsommar och just nu pågår ett måleriprojekt i den nya bostaden.

– Framförallt känns det här annorlunda nu när man har barn. Det är lite skillnad på att flytta nu mot då, det blir en omställning för dem med nya kompisar och de tappar sina gamla. Det är inte lika lätt och det ställs mer krav på mig som förälder, förklarar Martin på frågan om att vara hockeyproffs med familj.

Det här är visserligen första gången på fyra år som Martin Johansson tar hockeyväskan på ryggen och svävar vidare i karriären. Skåningen har varit Örebro Hockeys frontfigur sedan klubben gick upp till SHL, med andraplatsen i skytteligan 2014/15 som den givna höjdpunkten. Johansson är nöjd när han ser tillbaka på sin tid i den röda tröjan.

– Fyra riktigt bra och roliga år tycker jag. Jag blev väl omhändertagen. Men det kändes på något sätt rätt både för mig och för familjen att göra något annat och flytta tillbaka till Karlstad. Det känns som hemma, här har jag släkt och har både bott och spelat tidigare.

Vill lyfta Färjestad till toppen: "En rolig utmaning"

Sina juniorår spenderade Martin Johansson alltså i Värmland, där det också blev tre säsonger med SHL-spel. Hans förflutna bidrog till att valet föll på Färjestad, men det fanns också annat som lockade. Den mångfaldiga SM-guldmedaljören har haft några historiskt sett tyngre år och är mitt inne i en nysatsning. Målet är att Färjestad ska återta sin status i SHL:s toppskikt - en uppgift som den hemvändande Johansson gillar.

– Det är jätteinspirerande och känns som en rolig utmaning. Jag känner att vi har fått ihop ett riktigt bra gäng, kommenterar Martin som tror på laget.

– Vi börjar att gå på is de här dagarna som kommer, så det är svårt att säga exakt vart vi står. Däremot har vi ett på pappret spännande lag, både på forwards- och backsidan. Det ser riktigt intressant ut och det ska bli kul att se vartåt det går senare.

Färjestadstruppen har precis kommit hem från ett läger. Fokus låg på team building berättar Martin, som känner flera av spelarna sedan junioråldern. Den kvicke forwarden är ett av klubbens mest intressanta nyförvärv och är själv sugen på att bevisa vad han kan. Hans sista år i Örebro blev hans poängmässigt svagaste, mycket på grund av höstens skadeproblem.

– Klart jag är sugen på att göra en mycket bättre säsong. Framförallt inte få samma jobbiga start, utan vara med direkt och komma väl förberedd till säsongen. Det är revansch, helt klart. Inget snack om den saken, avslutar Martin Johansson.