• Huvudsponsorer

Onsdag Ons 10 April Apr
Torsdag Tor 11 April Apr
Fredag Fre 12 April Apr
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Måndag Mån 15 April Apr
Tisdag Tis 16 April Apr
Torsdag Tor 18 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Tisdag Tis 23 April Apr
Torsdag Tor 25 April Apr
Lördag Lör 27 April Apr
Tisdag Tis 30 April Apr
Torsdag Tor 2 Maj Maj
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep

Debut i Tre Kronor väntar för Anton Wedin

7 november 2018 15:00
Intervju

Den första november presenterades Tre Kronors trupp till Karjala Tournament. 16 SHL-spelare finns med och flera av dem gör debut i landslagssammanhang. Timrås Anton Wedin är en av dem som kommer att få dra på sig landslagsdressen för första gången.


Den 30 december 2011 gjorde Anton Wedin debut i SHL med Timrå, då var han 18 år. Under säsongen 2011/2012 gjorde den unge forwarden tio matcher i SHL. Året därpå blev det desto fler matcher och det första SHL-målet kom nästan ett år efter debuten. Den 26 december gjorde Wedin mål när Timrå mötte Skellefteå och följde sedan upp med ytterligare ett i samma match. På 41 SHL-matcher under den säsongen svarade Sundsvallssonen för fyra mål och en assist. Efter fem säsonger i HockeyAllsvenskan är Timrå och Anton Wedin tillbaka i SHL, och den numera 25-åriga forwarden har fått en bra start. Så pass bra att han för ett par veckor sedan fick ett samtal från Johan Garpenlöv.

– Jag fick reda på det helgen innan de presenterade truppen. Då fick jag ett samtal från "Garpen" på lördagen tror jag att det var, och han berätta det. Det var jätteroligt, berättar Wedin.

Hur gick tankarna efter det samtalet?

– Det var lite omtumlande kanske man kan säga, jag blev lite chockad men samtidigt väldigt glad, så det kändes jättebra efteråt också.

Visste du att de hade koll på dig?

– Jag hade väl sett i någon tidning att de hade varit och kollat på en av våra matcher. Då hade han nämnt mig och att det var spännande att se mig i matchen, det var väl då jag såg det. Det var väl då man började tänka lite på det.

Är det något du tänkt på innan, att de kanske är där och tittar på dig?

– Nej, man försöker göra sitt bästa varje match såklart. Man vet att gör man det bra i SHL så kan man få chansen i någon såndan här turnering, så lite har man det i bakhuvudet men inte mer än så.

Nu väntar alltså landslagsdebut för en förväntansfull Anton Wedin som nämner orden jättekul och jätteroligt flertalet gånger under tiden vi pratar.

– Det ska bli jättekul, det ska det verkligen. Jag försöker att inte tänka på det så mycket utan bara tänka att man ska ut och spela en vanlig hockeymatch. Men det är klart att det kommer bli speciellt och väldigt stort. Det ska bli grymt roligt faktiskt.

"Drömmar har man haft"

Anton Wedin har två äldre bröder som spelar eller har spelat hockey. Jonas Wedin som spelade i Division 1 med Kovlands IF, han lade skridskorna på hyllan efter säsongen 2012/2013. Den yngre storebrodern, Niclas Wedin, spelar i Division 2 med Ånge IK. En riktig hockeyfamilj med andra ord och Anton berättar att han har varit med på rinken sedan han var liten och har spelat hockey så länge han kan minnas.

Har hockeyn alltid varit nummer ett?

– Jag spelade först och främst fotboll också, sedan har jag testat på lite andra sporter. Jag var med och spelade lite innebandy en kort period. Sedan har det varit hockey och fotboll för hela slanten.

När det sedan var dags att söka hockeygymnasium valde Wedin att fokusera mer på hockeyn. Även om drömmen om att få spela i Tre Kronor funnits med redan från barnsben.

– Sedan man var liten har ju drömmen varit att spela i Tre Kronor såklart. Drömmar har man haft, men att jag ska vara med i Tre Kronor nu har inte känts så nära sista åren kan jag ju säga, eftersom jag haft ett par skadefyllda år bakom mig plus att jag spelat i HockeyAllsvenskan med Timrå.

"Vi har åkt på några sura förluster"

Timrå är som sagt tillbaka i SHL efter fem säsonger i HockeyAllsvenskan. Nykomlingarna ligger just nu på en trettondeplats i tabellen med 17 inspelade poäng men har plockat poäng mot rutinerade lag som Skellefteå, Färjestad, Brynäs och regerande svenska mästarna Växjö.

– Jag tycker vi fick en bra start på serien. Sista fem matcherna kanske, så har vi haft lite tyngre period där vi inte kommer upp riktigt spelmässigt och åkt på några sura förluster. Nu efter uppehållet får vi försöka hitta tillbaka till vårat spel och det som gör oss framgångsrika.

När vi pratar om hans egen prestation så här långt är han sparsam med adjektiven.

– Jag tycker jag har fått en okej start, jag har kört på och försökt att spela mitt spel till hundra procent. Sedan har jag fått peta in några puckar så det har känts bra.

Okej start? Du har ändå lyckats spela till dig en plats i landslaget...

– Haha, ja det har väl gått bra då får man säga. Samtidigt känner man att det är långt kvar av säsongen och att man har mer att ge - helt klart, avslutar landslagsdebutanten.