Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

7 december 2020 10:00
Veckans SHL

Som vanligt inleder vi måndagen med att blicka tillbaka på vad som har hänt den senaste veckan. Exempelvis har HV71 värvat två spelare, Malmö har gjort en förändring på ledarsidan och Vojtech Mozik har lämnat Färjestad.


Ny assisterande tränare i Malmö

Malmö Redhawks stärker upp på ledarsidan. Tomas Kollar, med 234 SHL-matcher på meritlistan, kliver in som assisterande tränare i laget.

– Vi försöker maximera och göra allt vi kan för att få in ytterligare energi i laget. Tomas har sett alla våra matcher och har full koll på vårt spelsystem. Han kommer att bli en tillgång för oss med sin kompetens och sin stora vinnarskalle, säger Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård till klubbens hemsida.

Sedan tidigare har Jesper Mattsson klivit upp på läktaren under Redhawks matcher för att därifrån assistera sina tränarkollegor, och det är något Mattsson kommer att fortsätta med.

Svensson till HV71

HV71 värvar en målvakt, och det handlar om meriterade Markus Svensson. Eftersom Hugo Alnefelt är uttagen i Juniorkronornas bruttotrupp till JVM väljer HV71 att skriva ett korttidskontrakt med Svensson.

– Hugo kommer med största sannolikhet bli uttagen i Juniorkronorna och därför har vi nått denna överenskommelsen med Markus som vi är väldigt glada för. Markus är en oerhört seriös och professionell målvakt med mycket erfarenhet, säger Johan Hult, HV:s sportchef, till klubbens hemsida.

Svensson har två SM-guld, båda med Skellefteå. Utöver Skellefteå har han representerat AIK och Färjestad på SHL-nivå. Han har även gjort två säsonger i Ryssland.

Kontraktet gäller till och med 9 januari.

...och även Stoa ansluter till Jönköpingsklubben

Ryan Stoa, 33, är klar för sin andra SHL-klubb. Efter att ha spelat i Örebro förra säsongen har han nu skrivit på ett kontrakt med HV71, som gäller för resten av säsongen.

– Vi såg vilka kvaliteter Ryan hade under förra säsongen i SHL. Han har under hela sin karriär varit en spelare som bidragit med mycket poäng och kommer in med mycket erfarenhet, säger HV71:s sportchef Johan Hult till klubbens hemsida.

Den 33-årige amerikanen gjorde 19 mål och 18 assist på 52 SHL-matcher med Örebro förra säsongen. Dessutom har han gjort fem säsonger i KHL, spelat 40 NHL-matcher samt spelat OS med USA (2018).

Olausson skriver kontrakt med HV71

Mycket HV71. Den tredje nyheten med HV-anknytning är att Oskar Olausson har skrivit på ett a-lagskontrakt med HV71. Han har skrivit på till 2023.

– En oerhört spännande spelare som har framtiden för sig. Han har redan i år visat prov på vilken kraftfull och mogen spelare han är och Oskar har vertygen för att kunna utvecklas till en riktigt bra spelare, säger Johan Hult, sportchef i HV71, till klubbens hemsida.

Olausson har Tranås AIF som moderklubb och han har spelat i HV71 sedan U16. Den här säsongen har 18-åringen debuterat i SHL och han har noterats för fyra poäng (3+1) på elva matcher.

Mozik lämnar Färjestad

Den tjeckiske backen Vojtech Mozik värvades till Färjestad inför den förra säsongen, men det blir ingen fortsättning i klubben.

– Han har bett att få lämna och vi har valt att uppfylla hans önskan, säger Färjestads GM Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

Mozik noterades för 16 poäng på 66 SHL-matcher med Färjestad.