Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

1 november 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Magnus Pääjärvi återvänt till Malmö, Barry Smith har lämnat Djurgården och Leksand har förlängt kontrakten med huvudtränaren Björn Hellkvist samt klubbens GM Thomas Johansson.


Pääjärvi till Malmö

Malmö fortsättar att locka återvändare till klubben. Inför säsongen skrev Carl Söderberg på, tidigare under säsongen blev det klart med en återkomst för Fredrik Händemark och nu har även Magnus Pääjärvi skrivit på för Redhawks.

– Jag är glad över att få bli en del av det här laget och jag tror att vi kan åstadkomma mycket tillsammans, säger Pääjärvi till klubbbens hemsida.

14 år har gått sedan Pääjärvi lämnade moderklubben som 16-åring. Han lämnade för spel i Timrå och det var i Medelpadsklubben han gjorde sin SHL-debut. Till säsongen 2010/11 skrev han på för Edmonton Oilers och under sin rookiesäsong i NHL blev det 34 poäng på 80 matcher. Totalt har Pääjärvi noterats för 124 poäng på 467 NHL-matcher. Därutöver har han gjort två säsonger i KHL och vunnit VM-guld (2018) med Tre Kronor.

– Magnus är en spelare som tillför oavsett vilken liga han spelar i. Han besitter en enorm fart i sitt spel, har en hög arbetskapacitet och kommer vara en stor tillgång för oss. Han är en spelare som jag följt sedan han var en liten grabb här hemma i Malmö och det är kul att han nu väljer att komma hem, säger Malmös sportchef Patrik Sylvegård til klubbens hemsida.

Kontraktet gäller resten av den här säsongen.

Djurgården och Smith har avslutat samarbetet

Djurgården har haft en tung start på säsongen och i måndags stod det klart att klubben och huvudtränaren Barry Smith går skilda vägar.

– Barry och vi har gemensamt kommit fram till att avbryta samarbetet. Vårt tabelläge är allvarligt, precis som det var vid samma tidpunkt för fem år sedan efter att Robert Ohlsson precis tillträtt som huvudtränare. För att nu liksom då vända trenden behöver vårt spel förbättras, vår träningsintensitet öka och vårt lagbygge vara mer friskt och spelbart över tid, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

Så här kommenterar Barry Smith beslutet.

– Genom att jag kliver av som tränare så hoppas jag att en positiv förändring sker och att spelarna i laget nu kommer tillsammans och tar ett större ansvar i sina prestationer, säger Smith.

Nichlas Falk och Mikael Aaro har nu tagit över huvudansvaret.

Leksand förlänger med ledare

Leksand meddelade i veckan att de har förlängt kontrakten med både huvudtränaren Björn Hellkvist och klubbens General Manager Thomas Johansson. Båda har numera kontrakt över säsongen 2024/25.

– Vi har börjat bygga något bra här i Leksands IF under ett antal år, och det känns otroligt roligt att få förtroendet att fortsätta det arbetet och sträva mot vårt gemensamma mål som är att vara med och utmana om SM-guldet, säger Johansson till klubbens hemsida.

Hellkvists kommentar på det nya kontraktet:

– Vi har startat något inom Leksands IF som jag verkligen vill vara med och slutföra. Att få göra den här resan i en förening som Leksands IF, tillsammans med Thomas, är ett väldigt ärofyllt uppdrag och även en stor utmaning, säger han.

Thomas Johansson kom till Leksand 2018 och var med och tog upp klubben i SHL. Björn Hellkvist är inne på sin andra säsong som huvudtränare i Leksand. Förra säsongen förde han laget till en tredjeplats och belönades med priset Årets Tränare vid SHL Awards.

Luleå värvar meriterad back

Luleå har stärkt upp sin backsida med finländaren Sami Lepistö. 37-årigen har en minst sagt imponerande meritlista. Exempelvis har han spelat nio säsonger i KHL och noterats för 176 matcher i NHL. Lägg därtill att han har spelat tre OS-turneringar samt fyra VM med Finland. Han var med i det finska VM-guldlaget 2011. De fyra senaste säsongerna har han tillhört Jokerit, men nu blir det alltså Luleå för Lepistö. Kontraktet gäller resten av den här säsongen.

– Det känns väldigt bra att vi kan presentera Sami Lepistö som nästa del i vårt lagbygge. I Sami får vi en mycket rutinerad och stabil tvåvägsback som kommer kunna hjälpa oss i spelets alla situationer. En meriterad spelare som kommer vara användbar för oss i powerplay och boxplay, säger Luleås GM Stefan Nilsson till klubbens hemsida.

Mannberg till MoDo

Daniel Mannberg och Brynäs har kommit överens om att gå skilda vägar.

– Vi har en stor respekt och tacksamhet för allt han har gjort under sin långa tid i klubben. Han har gjort ett stort avtryck här men just nu är det här vad som är bäst för båda parter, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Mannberg kom till Brynäs under säsongen 2014/15 och har totalt gjort 326 matcher i klubben. Den 28-årige forwarden har i stället skrivit på för allsvenska MoDo.

Forsberg lånas ut

Fredrik Forsberg har matchats sparsamt i Leksand under inledningen av säsongen. Därför har 25-åringen nu lånats ut till Almtuna i HockeyAllsvenskan. Leksand skriver på sin hemsida att lånet i första hand gäller fram till landslagsuppehållet i december.

– Det är bra för Fredrik att få komma iväg och få mer speltid och därigenom stärka sitt självförtroende. I Almtuna kommer han att få spela högre upp i hierarkin vilket kommer att gynna honom, och jag hoppas att vi får tillbaka Fredrik uppumpad med självförtroende för att kunna hjälpa oss vidare under säsongen, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Forsberg kom till Leksand 2019, från just Almtuna.

Lesund förlänger med Rögle

Erlend Lesund kom till Rögle 2019 från Mora och norrmannen har haft en fin utveckling i Ängelholmslaget. Trots att han hade ett år kvar på kontraktet är Lesund och Rögle överens om att förlänga avtalet med ytterligare två år. Det betyder att Lesund blir Rögle trogen till 2025.

– Vi har haft honom här i två och ett halvt år och han har utvecklats till en väldigt bra SHL-back. Han har tagit stora steg i sitt spel och visat att han är en stor del av vårt lag och en ledare i vårt omklädningsrum. Vi är stolta över att han vill vara här i ytterligare tre år efter den här säsongen, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

Djurgården bryter med Lorito

Kanadensaren Matt Lorito skrev inför säsongen på ett ettårskontrakt med Djurgården, men succén har uteblivit. På 14 matcher har Lorito svarat för två mål och fyra assist. Nu väljer Djurgården att bryta kontraktet med Lorito.

– När Matt Lorito värvades var det som ersättare till Manuel Ågren. Han är en spelskicklig spelare som har nyttjats på olika positioner i vårt lagbygge. Men där vi befinner oss nu med vårt spel behöver vi bli starkare i vårt puckinnehav i anfallszonen, samt mer aggressiva i vårt presspel och närkampsspel, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

... och värvar Warg

Stefan Warg bytte Malmö mot Örebro under säsongen 2018/19. Den 31-årige backen har varit lagkapten under de två senaste säsongerna, men under söndagen gick Örebro ut med att klubben och Warg går skilda vägar. Några timmar senare presenterades Warg av Djurgården.

– Vi är glada att kunna addera Stefan till vår backbesättning. I honom får vi en spelare med goda ledaregenskaper och defensiv spelstyrka, samt en spelare som är fullt igång med sin säsong, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Warg debuterade i SHL säsongen 2013/14 i Skellefteå och totalt har det blivit 317 matcher i ligan. Kontraktet med Djurgården gäller över kommande säsong.