• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan
Söndag Sön 24 Januari Jan
Tisdag Tis 26 Januari Jan

"En av de mest profilstarka säsongerna på många år"

16 september 2020 11:00

Linus Klasen, Robert Rosén, Jesse Virtanen, Jhonas Enroth, Anton Wedin, Markus Ljungh…. Listan på namnkunniga återvändare kan göras väldigt lång – och därför håller Sportbladets Hans Abrahamsson den här upplagan av SHL som den bästa på många år. ”Jag tror de här profilerna betyder mer än vad många tror. De är otroligt viktiga för ligan”, säger Abrahamsson.


Efter sex månader utan SHL-hockey är det på lördag äntligen dags för nedsläpp. En som kommer att följa premiäromgången, och resten av säsongen, på nära håll är Sportbladets reporter och krönikör Hans Abrahamsson. Han går in på sin 16:e säsong som SHL-reporter och han medger att hockeyabstinensen börjar bli hög.

– Vi blev blåsta på ett slutspel och ju äldre jag blir desto mer och mer är det slutspelet jag brinner för. Just då kändes det tufft att gå från en grundserie till en annan grundserie, men nu när det har landat är jag glad om det blir en grundserie överhuvudtaget. Folk i allmänhet behöver att det kommer igång och få något att snacka om. Jag ser framemot att det ska starta, säger Hans Abrahamsson.

"Kul att SHL fått in så många profiler"

Framförallt är det en sak som han tycker sticker ut med den här upplagan av SHL, och det är att vi ska få njuta av fler skickliga spelare än vanligtvis.

– Det har kommit in profilstarka namn. Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Det är en av de mest profilstarka säsongerna på många år, säger Hans Abrahamsson.

Vad betyder det för ligan att det är så många profiler?

– Jag tror att det betyder mer än vad många tror. Det kanske inte bara handlar om det som sker på isen. De som verkligen är profiler vid sidan av är otroligt viktiga för ligan. Nu får vi tillbaka Linus Klasen och Dick Axelsson kom tillbaka i mitten av förra säsongen. De där spelarna betyder mycket. Det höjer kvalitén på ligan. Sedan tycker jag att det är kul med spelarna från NHL som inleder säsongen här, som Fredrik Händemark, Joakim Nygård och Nils Höglander med flera. Jag tycker att vi ska ta chansen att se de bästa spelarna under sina bästa år, säger Abrahamsson.

Vilka unga spelare tror du kommer att få sina genombrott den här säsongen?

– Det är svårt att gå runt Alexander Holtz och Lucas Raymond. Holtz spelade en hel del förra året och fick ett halvt genombrott då. Ska jag lyfta fram en blir det Lucas Raymond. Bakom dem finns några bubblare, som Albert Johansson i Färjestad. Honom gillar jag skarpt. Han tror jag kan göra det bra trots stenhård konkurrens på backsidan i Färjestad. Helge Grans (Malmö), Simon Robertsson (Skellefteå) och Jesper Wallstedt (Luleå) kan jag också nämna, säger Abrahamsson.

Ser du något som kan stoppa Luleå den här säsongen?

– Egentligen inte. Över 52 omgångar är det laget att slå. Jag tycker att truppen ser minst lika bra ut som förra säsongen. De har spelat ihop ytterligare ett år, vilket är en faktor. Det är en maskin som går ut och kör varje omgång. Det enda som jag möjligtvis kan se stoppa Luleå är stora skadeproblem eller om målvaktssidan inte håller, säger Abrahamsson.

Som så många andra hockeyjournalister har Hans Abrahamsson tippat årets upplaga av SHL. På kvalplats har han Oskarshamn och Malmö. I toppen har han placerat Luleå, Färjestad och Frölunda, följt av Rögle på fjärde plats.

– Det lag som jag tippar högre än många ändra är Rögle. Många tippar dem lite längre ner i och med att de har tappat tre toppspelare, men jag är såld på Abbotts (sportchef Chris och huvudtränaren Cam) sätt att jobba. De gör bra saker och tänker lite utanför boxen. De är påslagna, ambitiösa och noggranna. De är dedikerade till sporten och det tror jag smittar av sig, säger Abrahamsson.

"Norlinder är väldigt intressant"

Även om Rögle har tappat Roman Will, Kodie Curran och Ted Brithén har Ängelholmsklubben satsat på kontinuitet och sedan förra säsongen har de förlängt kontraktet med fem spelare – Samuel Jonsson, Christoffer Rifalk, Niklas Hansson, Leon Bristedt samt Anton Bengtsson. Den sistnämnde håller Hans Abrahamsson som ligans mest underskattade spelare.

– Anton Bengtsson är väldigt användbar och kan spela allt från en toppkedja till en fjärdekedja, säger han.

Vilken tycker du är sommarens smartaste värvning, sett till prislapp och vilket roll spelaren kommer att få?

Mattias Norlinder (Frölunda). Han är väldigt intressant, men det finns flera. Filip Berglund till Linköping och Jacob Peterson i Färjestad är bra värvningar sett till vad de kostar. Jag tycker just den grejen är viktig, hur mycket man får ut per satsad krona. Det är det som skiljer de bra sportcheferna från de mindre bra tycker jag. De bra sportcheferna gör en analys av hur mycket spelaren är värd snarare än att bara betala en lön på grund av att spelaren har varit flera år i ligan. Jag skulle även vilja nämna Jesper Sellgren (Frölunda) i det här sammanhanget, säger Hans Abrahamsson.

Hans Abrahamssons drömfemma, plus målvakt, bland spelarna som spela i SHL säsongen 2020/21.

Abrahamssons kommentar: ”Jag gjorde min femma lite utifrån profiler. Jag tycker att de sex jag har tagit ut kan vara med i en sådan här femma på sportsliga grunder, men jag vägde in även hur de är utanför isen. De marknadsför ligan på ett bra sätt.”

Målvakt: Oscar Alsenfelt, Malmö

Motivering: "Alsenfelt kan verkligen vinna matcher. När han bestämmer sig spikar han igen. Högsta högstanivån i SHL. Sedan tycker jag att han har väldigt sunda åsikter vid sidan av isen."

Backar: Erik Gustafsson, Luleå, och Marcus Högström, Djurgården.

Motivering: "Jag funderade lite på den sista backplatsen, bredvid Erik Gustafsson, men det får bli Marcus Högström. Gustafsson är klockren, spelmässigt och hur han är utanför isen. Han vågar tycka och tänka. Även Högström gör det. När han spelar upp mot sitt bästa tar han en plats här även på sportsliga grunder. Det är en som vågar säga saker, sticka ut och vara sig själv."

Forwards: Linus Klasen, Joel Lundqvist, Frölunda, Dick Axelsson, Djurgården.

Motivering: ”Tre spelare vi ska värna om och vara tacksamma för att vi har i den här ligan.”