"Morfar hade sagt: 'Man kommer inte ihåg en tvåa – åk dit och vinn'"

25 januari 2022 13:30
Intervju

För två år sedan debuterade Jonathan Pudas i landslaget. Nu är backen en av tio SHL-spelare som ska representera Tre Kronor i OS – och Skellefteåbacken tror sig veta vad hans bortgångne morfar hade skickat med för hälsning inför Pekingresan. "Han hade förmodligen sagt: 'Man kommer inte håg en tvåa så åk dit och vinn'", säger Pudas och skrattar.


I fredags presenterade förbundskaptenen Johan Garpenlöv Tre Kronors trupp till OS i Peking i februari. I den tog hela tio spelare från SHL plats. En av dessa är Skellefteås stjärnback Jonathan Pudas.

– Jag har tänkt att jag har någon slags chans att komma med i och med att jag har spelat en del turneringar, men det är tuff konkurrens. För några dagar sedan hade jag ett missat samtal från Marcus Ragnarsson (assisterande förbundskapten) och jag kände att det kanske kunde gå vägen, men jag vågade inte ta ut något förrän jag hade pratat med honom, säger Pudas.

Men mycket riktigt ringde Ragnarsson för att meddela att Pudas hade tagit en plats.

– Jäkligt roligt. Det börjar gå in lite mer att jag ska få spela OS och det blev lite mer påtagligt när truppen presenterades. När jag väl sitter på planet kommer jag kanske att greppa det fullt ut. Det är jäkligt stort, få förunnat att få chansen att spela OS, säger Jonathan Pudas.

"De är väldigt stolta och glada"

Lika glad som Jonathan Pudas är över OS-platsen är nästan hans farföräldrar.

– Familjen tycker det är väldigt roligt. Framförallt farmor och farfar verkar tycka det. För den generationen känns OS ännu större. Det är stort för en själv också, men de anser att det är det största man kan göra. De är väldigt stolta och glada, säger Pudas,

På vilket märker du att din farmor och farfar upplever OS större än för dig?

– Det känns mer påtagligt för dem på något sätt, svårt att förklara. När jag var hemma över jul var de väldigt nyfikna och frågade om jag hade hört något. De hoppades väldigt mycket på att jag skulle komma med och nu när jag har gjort det märker jag att de tycker att det är stort, säger han.

En som verkligen hade velat se Jonathan Pudas spela OS är hans morfar, som gick bort för ungefär nio år sedan. I en intervju med SHL.se för två år sedan berättade Pudas om deras relation.

– Allt var en tävling. Oavsett om det var pilkastning eller bastutävling. Morfar kommer från Tornedalen, och där bastades det morgon och kväll. Men när vi var där bastade vi bara kvällar. Då gällde att kasta vattnet snabbt, det var enda chansen att slå honom. För han var en seg jäkel, berättade Pudas bland annat.

Och Skellefteåbacken anar vad hans morfar hade sagt inför den här OS-turneringen.

– Han hade förmodligen sagt: ”Man kommer inte håg en tvåa så åk dit och vinn”, haha. Någonting i den stilen. Han hade också tyckt att det hade varit jäkligt roligt och att jag skulle åka dit och njuta. Han var ganska avslappnad, men när det var tävling skulle man ge allt för att vinna, säger Pudas.

Vilket är ditt bästa OS-minne?

– 2006 och Tre Kronors guld har jag starka minnen från. Vi hade varit på cup i Piteå och satt och lyssnade på finalen på bussen. Det är något jag aldrig kommer att glömma. Jag har även starka minnen från längdskidåkningen, som jag brukar följa ganska slaviskt. Att vara på plats blir roligt, även om jag inte vet hur mycket vi kan se av de andra idrotterna, säger Pudas.

Toppar backarnas poängliga

Efter en säsong i KHL med Jokerit återvände Jonathan Pudas till Skellefteå inför den här säsongen och han har varit en stor anledning till att västerbottningarna är med i tabelltoppen. För Pudas toppar backarnas poängliga med 35 poäng. Vilket betyder att han bara är två poäng från att göra sin poängbästa notering i SHL under karriären.

– Jag tycker att jag började lite trevande och det tog ett tag att anpassa sig till SHL-hockeyn igen. Den är lite annorlunda, med hård forecheck och mycket folk nära pucken. I samband med att publiken kom tillbaka började jag hitta mitt spel och det blev lite mer känslor i matcherna. Sista tiden tycker jag att jag har spelat på en hög och jämn nivå, säger Pudas.

Förra säsongen var han med i Tre Kronors VM-trupp. En turnering som slutade med att Sverige missade slutspel, och Pudas hoppas att de kan dra lärdom från den turneringen till OS.

– Det gäller att få en bra start. Förra året (i VM) fick vi erfara hur det är när man får jobba i motvind direkt. Det gäller vara att väldigt redo och inte tänka så långt fram helt enkelt. Utan bara försöka leva i nuet, ta en match i taget och bara gå ut och köra, säger Pudas.