Leon Bristedt: ”Då fick jag gåshud”

24 februari 2021 11:00
#intervju

När Leon Bristedt vände hem från Nordamerika föll klubbvalet på Rögle BK. Det var några månader efter att bröderna Abbott tagit över det tidigare lindansarlaget och sedan dess har Rögles – och Leon Bristedts – utveckling exploderat. I veckans SHL-minnet berättar Leon Bristedt om bakgrunden till Rögles förvandling och rekordsäsongen 2019/20.


Efter fyra års collegestudier var det sommaren 2018 dags för Leon Bristedt att ta steget över till proffsishockeyn. Stockholmaren, uppvuxen på Resarö, hade fått sin juniorutbildning i Linköping men det var ett annat lag som fick hans namnteckning inför SHL-säsongen 2018/19, nämligen Rögle BK.

– Det var ett stort beslut och en process som höll på i flera månader innan jag bestämde mig, berättar Leon. Där och då sa hjärtat Linköping, men jag försökte välja det som var bäst för min karriär. Rögle visade väldigt tydligt att de ville ha mig och jag såg att det fanns en möjlighet att klättra. Jag tilltalades av att Chris och Cam Abbott spelade den spelare som var bäst för dagen, och där utmärkte sig Rögle jämfört med Linköping.

”Mest glad över att få ett SHL-kontrakt”

När shl.se når Leon Bristedt har han och lagkompisarna precis klivit på bussen för att transportera sig de knappa 20 milen till Göteborg där bortamatch mot Frölunda väntar. Leon är en av lagets absoluta nyckelspelare, men när han vände hem till SHL var det inte många som visste var han stod, knappt ens han själv.

– Jag var lite stukad, ärligt talat. Jag kom från en stökig sista säsong på college med småskador och där jag inte presterat lika bra som under mitt andra och tredje år. Jag var mest glad över att få ett SHL-kontrakt och gick in med målsättningen att ta en plats i laget.

Det blev succé. På de 23 första matcherna levererade han sex mål och tio assist, och belönades med en kontraktsförläning – trots att det var ett och ett halvt år kvar på det nytecknade kontraktet.

– Jag kände ganska tidigt att jag höll för SHL och byggde väl upp självförtroendet rätt snabbt igen. Ändå blev jag förvånad när jag blev erbjuden ett nytt kontrakt med högre lön för att stanna flera år i Rögle. Såhär i efterhand var det smart av klubben. Jag kände att de uppskattade mig och gillade det jag gjorde. Det blev lättare att arbeta hårt och jag fick en starkare anknytning till klubben.

”Representerar precis allt som vi vill stå för”

Bakom kontraktsförlängningen stod Rögles då relativt nye sportchef Chris Abbott. Till Expressen sa han vid tidpunkten för förlängningen så här:

– Leon Bristedt är en spelare som representerar precis allt som vi vill stå för. Han tävlar varje dag, presterar på hög nivå, är talangfull och representerar klubben och laget på och utanför isen på ett föredömligt sätt.

Den 9 november 2017 tog Chris Abbott över som sportchef för Rögle. Tio dagar senare rekryterade han tvillingbrorsan Cam som tränare. Det blev starten på en historiskt framgångsrik tid för Ängelholmsklubben.

– Det fanns en tydlig känsla av att de byggde nåt nytt, att de la en grund till nåt som komma skulle, vittnar Leon Bristedt om. Helt plötsligt pratades det om att vinna i Rögle. Man var inte längre nöjda med att bara vara där. Det var häftigt och en resa jag kände att det var stort att få vara en del av.

”Helt ärligt trodde jag inte han skulle bli kvar så länge”

En annan som kände likadant var den kanadensiske backen Kodie Curran som hämtades in från norska Storhamar. Under hans första tid var det nog en och annan som tvivlade på Chris Abbotts scoutingöga när de såg Curran på isen. Inte minst Leon Bristedt.

– Helt ärligt trodde jag inte han skulle bli kvar så länge, medger Leon och skrattar till. Han var väl inte i jättebra form och hade problem med farten i SHL. Men han knöt näven i fickan och efter att ha fått nån medstuds var det som att han bara blommade ut. Det var coolt att se honom gå från den starten till att bli en backdominant i SHL.

Under Leon Bristedts (och Kodie Currans) första Rögle-säsong blev det en stabil niondeplats i SHL-tabellen. Faktum är att det var Rögles bästa placering sedan säsongen 1993/94 när laget slutade sexa och förlorade mot Malmö i SM-slutspelets kvartsfinal. Men det skulle visa sig bara vara början.

Under sommaren 2019 värvades bland andra Niklas Hansson och Dennis Everberg hem, och plötsligt hade Rögle fått ihop en kärna med spelare fostrade i klubben och som tidigare varit antingen utlandsproffs eller viktiga pjäser i andra SHL-lag.

– Det är många härifrån som vill tillbaka och det är ett kvitto på att klubben gör det bra, konstaterar Leon. Man vill vara i en klubb där man kan vinna och det är nog extra kul om det är klubben man vuxit upp med.

”När ett helt lag kollektivt tror på sig själva blir man svårstoppade”

Säsongen 2019/20 började bra för Rögles del. Efter en fin försäsong rivstartade laget SHL-säsongen genom att göra 4-0 på HV71 i säsongens första period. Det blev också slutresultatet i premiären som följdes upp med 4-3 borta mot rivalen Malmö.

– Jag var skadad de första matcherna på säsongen men vi var stabila och hittade sätt att vinna matcher på. Jag tror att vi som lag kände att vi var bra och kunde vara med och slåss i toppen och när ett helt lag kollektivt tror på sig själva blir man svårstoppade, menar Leon.

För hans egen del blev det en ganska hattig säsong. Han inledde med Anton Bengtsson och Dennis Everberg, innan det blev några matcher med Mattias Sjögren och Nick Sörensen eller Dominik Bokk, sedan Bengtsson som center igen och Zaar på andra kanten. Men snart byttes Bengtsson mot Brithén i den kedjan. När Rögle sedan värvade in Chris DeSousa valde man att sätta honom i en kedja med Mattias Sjögren och Leon Bristedt och… ja, det blev helt enkelt inte någon vidare kontinuitet.

– Det är klart att det är lättare att hitta kemi om man spelar 20 matcher i rad i samma kedja, men för mig var det viktigt att bevisa att jag kunde producera i olika miljöer och att jag inte var beroende av att spela i en förstalina med tid i första pp. Jag tycker att jag lyckades med det och var pålitlig oavsett i vilken omgivning jag spelade.

Rivalmötet blev katalysator

Rögle gick fortsatt bra hela hösten och laget gick till julfirande på sjätte plats. I mellandagarna kom sedan en av säsongens höjdpunkter: Bortamatch mot Malmö och ett rekordstort bortafölje intog Malmö Arena.

– Det var nog uppemot 2 000 Rögle-fans där och jag minns hur de sjöng ut Malmö-klacken. Vi lyckades vinna matchen och fick åka tillbaka ut på isen och sjunga med våra fans efteråt. Då fick jag gåshud!

Det blev också starten på en ännu bättre vårsäsong för Rögles del. Laget ökade poängsnittet med 0,3 jämfört med hösten vilket räckte till en historiskt stark tredjeplats, slagna endast med ett enda måls marginal av tvåan Färjestad.

– Det är som att man hamnar i ett flow och med bra självförtroende löser sig mycket av sig självt, anger Leon som förklaring till den starka säsongen.

För egen del snittade han över en poäng per match och växte på riktigt ut till en av SHL:s vassaste offensiva spelare.

– Jag vågade spela med pucken och göra saker när jag hade pucken, vara kreativ. För mig och mitt spel är det viktigt att våga bryta mönster och det fick jag självförtroende att göra under förra säsongen.

”SM-guld är drömscenariot”

Fjolårssäsongen avslutades som bekant utan att något SM-slutspel avgjordes. Snopet för Rögle som inte sedan den där säsongen 1993/94 har fått uppleva magin i ett SM-slutspel (om man inte räknar förlusten i åttondelsfinal mot HV71 2019). Nu har Rögle å andra sidan stått för en ny stark säsong och leder i skrivande stund serien med ungefär en femtedel kvar att spela.

– Jag vill försöka gå hela vägen. Det är drömscenariot. Gör man ett riktigt bra slutspel kan det väcka intresse utomlands. Som hockeyspelare och tävlingsmänniska vill man alltid klättra och bli bättre. Men nu är fokuset på Rögle och att knipa ett SM-guld i vår.

Det blir av allt att döma en spännande vår för Leon Bristedt och Rögle – som fortsätter sätta nya rekord.