40 ögonblick: Axel Holmströms poängrekord för en junior i slutspel

7 maj 2015 13:44

Axel Holmström slog poängrekordet för en junior i slutspelsammanhang när han gjorde 18 poäng i slutspelet 2015. Hans sju mål och elva assist räckte förutom juniorrekordet till att han vann slutspelets poängliga, fyra poäng före Linköpings Broc Little.


Axel Holmström föddes i Arvidsjaur och har hela sin karriär tillhört Skellefteå AIK och varit en pålitlig poängspelare för klubbens ungdomslag. Säsongen 2013/2014 gjorde han SHL-debut och totalt blev det fyra matcher i SHL för talangen.

Inför den här säsongen draftades Holmström av svensklaget Detroit Red Wings i sjunde rundan. Hans Wallson och resten av tränarteamet i Skellefteå trodde mycket på unge Holmström inför säsongen och han visade tidigt att han var mogen för uppgiften.

Totalt blev det 44 matcher i SHL för Holmström och med 20 poäng som facit, fördelat på tio mål och tio assist.

Men det var i slutspelet han verkligen exploderade. 18 poäng på 15 matcher och hela hockeysverige fick bevittna en ny stjärna födas. Med sina poäng slog han inte bara bröderna Sedins juniorrekord på 14 poäng från slutspelet 2000, utan han vann hela slutspelets poängliga. Ett fantastiskt facit från Axel Holmström och ett rekord som kommer att bli svårslaget.

Holmströms rekord är ett av 40 historiska ögonblick som SHL.se väljer att uppmärksamma den 40:e säsongen av SHL.