• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 8 Mars Mar
Lördag Lör 10 Mars Mar
Måndag Mån 12 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Mars Mar
Fredag Fre 16 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Idag 19 Mars Mar
Tisdag Tis 20 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Fredag Fre 23 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Söndag Sön 25 Mars Mar

Djurgårdens IF i SHL säsongen 2016/2017

29 maj 2017 11:20

Djurgården hade det tufft i den nedre delen av tabellen under en större del av säsongen. Men efter en riktig slutspurt lyckades stockholmarna ta sig till åttondelsfinal mot Färjestad, ett Färjestad som de bara lyckats ta två poäng mot under hela säsongen. Men Djurgården gav dem ändå en match!


Djurgårdens målsättning inför säsongen 2016/2017 var att ta sig till kvartsfinal och utmana i slutspelet, efter 52 spelade omgångar stod det klart att det gick nästan hela vägen för stockholmarna. Det tog stopp i åttondelsfinalen och Djurgårdens lagkapten Calle Ridderwall tror att det berodde på små marginaler, och att Djurgården haft svårt att stänga sina matcher på ett enkelt sätt. Ett problem som laget hade under hela säsongen enligt Ridderwall.

Djurgården startade som sagt ganska svagt, och på 15 omgångar hade laget endast tagit tre stycken trepoängare. Sedan trillade poängen in allt eftersom. I slutet av januari och februari hamnade stockholmarna i en ny svacka, och mellan den 26 januari och 21 februari noterades Djurgården för nio raka förluster. Med kniven mot strupen lyckades de sen att kriga till sig tillräckligt mycket poäng för att ta sig till åttondelsfinal.

Ända in i kaklet

I åttondelsfinalen var det Färjestad som stod för motståndet. Under de fyra tidigare mötena under säsongen hade Djurgården endast tagit två poäng mot värmlänningarna, och inte tagit en enda vinst. Stockholmarna kom ut starkt i den första matchen, men hade svårt att få in pucken i mål. Detta resulterade i att Färjestad tog hem rond ett med 4-1. I returmötet på Hovet tog hemmalaget revansch, men den satt långt inne. Det krävdes en förlängning där Djurgården lyckades dra det längsta strået. Axel Jonsson-Fjällby sköt, och via skridskon på Gustav Possler gled pucken in under Stefan Steen fram till 4-3. Den tredje och avgörande matchen spelades i Karlstad.

– Vi hade kunnat vinna, vi hade 2-1 i tredje men lyckades inte stänga matcherna helt enkelt. Och får gå på semester mycket tidigare än vad vi hade velat.

29-åringen pratar ändå varmt om åttondelsserien. Framförallt hemmamatchen på Hovet som han lyfter fram som en av säsongens höjdpunkter.

– Vi gör ett bra jobb för att vara bortamatch, men hade vi haft hemmamatch i tredje hade vi gått vidare. Det är fullsmockat på Hovet och vi gör en kanonmatch. Energin är helt fantastisk och smittar av sig på laget. säger Calle.

Linköpingsmonstret & Luleåspöket

Det var ett lag som Djurgården inte lyckades ta en enda poäng emot - Linköping. Det är främst en match mot östgötarna som Ridderwall kommer ihåg väl.

– Det är första matchen där hade vi 3-0 på hemmaplan men inte lyckades stänga matchen. De jagade ifatt och vann matchen med 5-4.

Luleå var också ett av lagen som var tuffa att möta för stockholmarna. Alla fyra möten krävde förlängning eller straffar för att dela ut extrapoängen. Tre av de fyra mötena gick till straffar och i det fjärde mötet lyckades Djurgården avgöra på övertid. Stockholmarna lyckades även ta en straffseger mot norrbottningarna.

– Luleå har ett traditionellt sätt att spela med en tuff spelstil och smälla på. Det är lite som Djurgårdshockeyn vi spelar, vi är väl hyfsat lika i vårt spel och det speglar sig i resultatet.

Nyförvärv under säsongen

Först in i truppen efter premiären var en nygammal spelare. Linus Hultström lånades ut till Djurgården från Florida Panthers till Djurgårdsfansen förtjusning. Hultström som slog igenom ordentligt i förra årets slutspel i Djurgården.

– Han kom in och tog den rollen han hade tidigare, han kanske inte hade lika explosivartad produktion men ett mycket bra vapen att ha i powerplay, säger Ridderwall.

Därefter var det en annan tidigare Djurgårdare som skulle göra comeback, Marcus Högström som spelade i Djurgården mellan 2013-2016. Den här säsongen inledde han i KHL och Spartak Moskva, därefter ett kort stopp i Liiga där han hann spela elva matcher för Helsingfors innan han till slut kunde dra på sig Djurgårdströjan igen den femte januari 2017.

– Han kom in väldigt bra från början, och självklart en förstärkning som gjorde oss bättre. Jag tycker han blev bättre och bättre ju längre säsongen gick, säger Calle.

Niclas Bergfors inledde sin säsong i Linköping men hade det tufft. På 37 matcher noterades Bergfors för 5 poäng. Lika många poäng gjorde han för Djurgården på 10 matcher, där han även stod för fyra poäng i åttondelsfinalen mot Färjestad.

– Vi har en rätt rak och tuff spelstil och han klev in och hittade en balans och spelade på sina styrkor. Det visade sig i resultatet. En bra spelare som kändes som kanonvärvning. Men alla dessa tre spelare tror jag vilket lag som helst hade velat ha in i sitt lag under säsong.

Vi blickar mot säsongen 2016/2017

– Den här säsongen hade vi nya spelare och ledare, nu ska vi vara varma i kläderna och lära oss av både det bra och dåliga från den här säsongen som varit. Vi har höga förhoppningar.

Läs mer om Djurgården och deras lagbygge inför säsongen 2017/2018 här