• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 12 Januari Jan
Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan

Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

11 maj 2020 10:00
Veckans nyheter

Även om vi är mellan två säsonger händer det mycket truppmässigt i SHL-klubbarna just nu. Här går vi igenom nyheterna från den gångna veckan.


Målvaktsbyte i Örebro

Veckan inleddes med att Örebro meddelade att målvakten Dominik Furch lämnar klubben, men de har ersättare klar – och det är en meriterad sådan. Jhonas Enroth kommer att dra på sig Örebrotröjan till kommande säsong. I slutet av säsongen 2018/19 gjorde han tolv matcher med Närkeklubben och nu har han skrivit på ett treårsavtal med Örebro.

– Vi är jätteglada över att kunna knyta till oss Jhonas. Senast Jhonas var hos oss visade han vilken duktig målvakt han är och han kommer vara en toppmålvakt i ligan, säger Örebro Hockeys sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Den 32-årige målvakten tog VM-guld 2013 och var med i det svenska OS-laget 2014. Han har även gjort åtta säsonger i Nordamerika samt tre säsonger i KHL.

Byter Frölunda mot Brynäs

Brynäs har stärkt upp sin ledarstab. Gävleklubben har gjort klart med Viktor Stråhle, som närmast kommer från Frölunda. Stråhle kommer att vara assisterande tränare de tre kommande säsongerna.

– Viktor är en superambitiös och kompentent hockeytränare. Han är ung och driven med en hög arbetsmoral samtidigt som han taktiskt är väldigt slipad. Han vill utvecklas och alltid bli bättre samtidigt som han bidrar med energi och positivitet i tränarrummet, säger Brynäs huvudtränare Peter Andersson till klubbens hemsida.

Brynäs har också meddelat att forwarden Emil Molin förlängt sitt avtal med klubben. Han har skrivit på ett nytt tvåårsavtal.

Även Oscar Birgersson, 20, har skrivit på ett kontrakt. 20-åringen, som gjorde 14 SHL-matcher den gångna SHL-säsongen, har skrivit på för den kommande säsongen.

Målvakt till Linköping

Förra veckan stod det klart att Jacob Johansson lämnar Linköping. Nu är ersättaren klar, och det blir Niklas Lundström, 27. Den gångna säsongen inledde han i tjeckiska HC Duka Jihlava och avslutade i allsvenska Vita Hästen. Nu blir det en flytt några mil söderut till Linköping.

27-åringen har tidigare bland annat representerat klubbar som AIK, Björklöven och Chicago Wolves (AHL). Han har skrivit på ett ettårskontrakt med option på ytterligare ett år.

Kanadensare till Skellefteå

Skellefteå har gjort klar med centern Tyler Morley, 28. Han har de tre senaste säsongerna spelat i Europa. Först gjorde han en säsong i Medvescak Zagreb och därefter två säsonger i finska Liiga. Under den senaste säsongen snittade 28-åringen mer än en poäng per match – 38 poäng på 37 matcher med Tappara.

– Tyler är en spelskicklig center som gjort två bra år i finska ligan. Han jobbar hårt, spelar för att vinna och är en person som kommer passa in bra i gruppen, säger Skellefteås GM Erik Forssell.

Morley har skrivit på ett ettårskontrakt med Skellefteå.

Färjestad värvar JVM-back

Adam Ginning är fostrad i Linköping HC och han debuterade i SHL redan säsongen 2016/17. Trots att han bara är 20 år har han redan hunnit spela över 100 SHL-matcher, men nu byter han klubb. Ginning, som var kapten i Sveriges JVM-lag i vintras, har skrivit på för Färjestad.

– Han kommer att bli nyttig i boxplay och han kommer också att ge oss lite mera muskler i försvaret. Adam har aldrig backat när det har varit stökigt på plan, han är rejäl i sitt spel och räds noll motståndare, säger Färjestads GM Peter Jakobsson.

Ginnings avtal med Färjestad gäller över kommande säsong.

Wedin till HV71

Anton Wedin är tillbaka i SHL. 27-åringen flyttar till Jönköpig och HV71. Wedin gjorde stor succé i Timrå för två säsonger sedan då han gjorde 14 mål och 13 assist på 32 matcher. Hans fina insats den säsongen resulterade i ett kontrakt med Chicago Blackhawks. Den gångna säsongen gjorde han fyra NHL-matcher, men större delen tillbringade han i AHL (17 poäng på 31 matcher).

– En spelare som håller mycket hög klass och som kommer att tillföra spets till vår forwardssida. Anton har en stor verktygslåda och det ska bli kul att se honom i SHL igen, säger Johan Hult, sportchef i HV71, i ett pressmeddelande.

Wedins kontrakt med HV71 sträcker sig över säsongen 2022/23.

Back byter Färjestad mot Rögle

Lucas Ekeståhl-Jonsson gick till Färjestad inför den gångna säsongen efter två säsonger i den finska ligan. Men det blev bara en säsong i Karlstadsklubben. I stället har den 24-årige backen gjort klart med Rögle. Ekeståhl-Jonsson gjorde 16 poäng (3+13) på 48 matcher den gångna säsongen.

Hans kontrakt med Rögle är skrivet på två säsonger.

Oskarshamn tar in slovakisk back

Adam Janosik heter Oskarshamns senaste värvning. Det är en 27-årig slovakisk back, som har spelat tre VM-turneringar. Den största delen av sin a-lagskarriär har han spelat i Tjeckien, men säsongen 2018/19 tillhörde han KHL-klubben Slovan Bratislava. Den senaste säsongen gjorde Janosik 17 poäng på 52 matcher i den tjeckiska ligan.

– Det är en barndomsdröm att spela i Europas största ligor. I de lag jag spelat tidigare har vi varit med i Champions Hockey League och mött en del svenska lag. De håller hög nivå och jag är spänd på att få spela mot så bra motståndare under hela säsongen, säger Janosik till Oskarshamns hemsida.

Oskarshamn och Janosik har kommit överens om ett ettårsavtal.

Malmöstjärnan lämnar SHL

I 4,5 säsong har Fredrik Händemark spelat i Malmö Redhawks. De tre senaste har han varit lagkapten, men nu lämnar den 26-årige centern Skåne för spel i NHL med San Jose Sharks.