40 ögonblick: Malmö IF tar sitt första SM-guld 1992

2 december 2014 14:05

Malmö IF tog ishockeysverige med storm i slutet av 1980-talet efter att ha värvat ihop ett riktigt slagkraftigt lag. Under sitt andra år i den högsta ligan var man bäst av alla lag och bärgade klubbens första SM-guld 1992. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Malmö IF blev laget alla talade om 1988. Trots att laget då spelade i Allsvenskan lyckades man knyta till sig ett helt koppel etablerade och rutinerade spelare tack vare att byggmästaren Percy Nilsson sköt till pengar in i klubben.

Pekka Lindmark, Mats Lusth, Bo Svanberg, Matti Pauna, Anders Svensson, Carl-Erik Larsson och Håkan Åhlund presenterades samtliga som nyförvärv men det skulle trots det dröja två säsonger innan kontraktet till Elitserien var klart våren 1990, med ytterligare nyförvärv såsom Peter Andersson, Lennart Hermansson, Raimo Helminen och Mats Hallin. Timo Lahtinen hade också tagit över tränarsysslan.

Klubben låg inte på latsidan inför sin första elitseriesäsong utan nya meriterade spelare kom in i laguppställningen. Timo Blomqvist, Roger Öhman, Rick Erdall, Daniel Rydmark och Peter Sundström anslöt till en redan stark trupp och man tog sig till slutspel redan första året.

Klubben redo för guld 1992

Sen var det dags för säsongen 1991/1992, klubbens andra år i högsta ligan, och ingen mindre än Mats Näslund anslöt till laget. Dessutom värvades Robert Burakovsky från AIK och Roger Hansson från Rögle.

Malmö ledde serien hela säsongen fram till den 40:e och sista omgången, där Färjestad var ofina nog att smita förbi. Men slutspelet tillhörde Malmö. AIK slogs ut i kvartsfinalen och Brynäs gavs respass i semifinalen. I den avslutande finalserien väntade Djurgården som var regerande mästare tre säsonger i följd, och det blev en riktig nagelbitare där det avgjordes först i den femte och avgörande matchen.

Den 14 april 1992 var dagen då 5 940 åskådare slog publikrekord i Malmö Isstadion när Malmö IF bärgade klubbens första SM-guld.