Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

28 december 2020 09:00
Veckans SHL

Som vanligt inleder vi måndagen med att blicka tillbaka på vad som har hänt den senaste veckan. Exempelvis har Niklas Eriksson förlängt kontraktet med Örebro, Brynäs har plockat in en ny back och Oskarshamn har värvat två spelare.


Eriksson förlänger med Örebro

Örebro och huvudtränaren Niklas Eriksson fortsätter tillsammans. Parterna har kommit överens om ett nytt tvåårsavtal, som innebär att Eriksson blir kvar till och med 2022/23.

– För oss är det viktigt att fortsätta bygga långsiktigt och vi är väldigt glada över att kunna behålla Niklas i minst två år till. Vi befinner oss i tuffa tider men jobbar hårt för att ta oss igenom pandemin på ett bra sätt. Niklas är modern i sitt ledarskap och vi ser honom som en viktig pusselbit även i framtiden, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Niklas Eriksson kom till Örebro säsongen 2016/17, men då som assisterande tränare. I mitten av säsongen 2018/19 tog Eriksson över som huvudtränare.

Dubbelvärvning av Oskarshamn

Oskarshamn har förstärkt truppen med två spelare, och det handlar om kanadensarna Lance Bouma samt Max Veronneau.

Den sistnämnde gjorde förra säongen fyra NHL-matcher med Ottawa Senators. Dessutom noterades han för 36 matcher i AHL. Totalt under karriären har den 25-årige forwarden gjort tolv matcher i NHL. Resten av den här säsongen kommer Veronneau att spela i Oskarshamn.

– Max har väldigt bra fart in mot kassen och går på insidan in mot mål. Vi behöver förstärka laget och i Max ser vi de egenskaperna som vi letat efter under lång tid nu. Han har bra storlek och vi tror och hoppas att han kommer kunna göra skillnad för oss, säger Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

Även Lance Bouma är en kanadensisk forward. Han har hela 357 NHL-matcher på meritlistan. Han debuterade i världens bästa hockeyliga 2010/11 med Calgary Flames. Efter sju säsonger i Flames organisation hamnade han i Chicago Blackhawks säsongen 2017/18. Förra säsongen noterades han för 20 poäng på 57 AHL-matcher med Ontario Reign.

– Det är en forward som verkligen går i bräschen med uppoffrande spel. Han har mycket erfarenhet från spel på hög nivå och vi hoppas att han kan bidra med energi och hjälpa laget, säger Thomas Fröberg.

Bouma har skrivit på för resten av säsongen.

Oskarshamn lånar ut en back

Emil Wahlberg kom till Oskarshamn från Västervik inför den förra säsongen. Den senaste tiden har den 31-årige backen haft svårt att ta en plats i laget och nu är han utlånad till Västervik.

– Det är en bra lösning för både oss, Västervik och Emil som behöver matchningen. Lånet gäller framöver, säger Oskarshamns Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

Billins tillbaka i SHL

Chad Billins, där har ni Brynäs senaste värvning. Den 31-årige backen har skrivit på för resten av säsongen.

– Det är en backtyp som vi har sökt efter. Vi ser honom som en tvåvägsback som kan göra saker med pucken. En spelare som varit i SHL tidigare och som vill komma till Brynäs och slåss om en ledande roll, säger herransvarige Michael Sundlöv till klubbens hemsida.

Det här blir Billins tredje klubb i SHL. Han har tidigare gjort en halv säsong i Luleå samt tre säsonger i Linköping. Hans poängbästa SHL-säsong var 2015/16 då han gjorde 31 poäng för LHC. Billins spelade förra säsongen i tyska Adler Mannheim och han har tidigare i karriären spelat OS med USA (2018) samt gjort tio NHL-matcher.