Möt människan: Marcus "Lilliz" Nilsson

11 december 2019 11:00

Han är uppvuxen i lilla Charlottenberg precis vid den norska gränsen, har bara spenderat en säsong utanför Värmland och beskriver det som en barndomsdröm som gick i uppfyllelse när han fick kontrakt med Färjestad. Nu leder Marcus ”Lilliz” Nilsson hela SHL:s poängliga och i veckans Möt människan berättar han om uppväxten, det tuffa året i AIK, vem han är mest imponerad av i Sveriges JVM-trupp och hemligheten bakom höstens succé.


Det är kanske inte så många som känner till din uppväxtort Charlottenberg, vad är det för ett ställe?

– Det är ett väldigt litet samhälle som ligger precis vid norska gränsen. För några år sedan fick de ett köpcentrum på orten som lockar en del norrmän och skapar lite mer liv och rörelse, berättar Marcus ”Lilliz” Nilsson när vi når honom efter att han kommit hem till Karlstad från en roadtrip med matcher mot Malmö och Luleå.

Som utomstående får man känslan av att du vuxit upp i en Ulf Malmros-film, hur väl stämmer hans filmer överens med verkligheten?

– Haha, lite grann kanske, svarar Marcus med ett skratt.

– Det är ju väldigt lugnt och bor inte så mycket folk i Charlottenberg…

Hur var det att växa upp där?

– Det var väldigt bra! Intygar Marcus. På vintrarna åkte man direkt till ishallen efter skolan eller spelade bandy ute på gatorna med polare och på somrarna åkte man direkt ner till fotbollsplanen. Det har alltid funnits stora möjligheter till idrott och jag har trivts väldigt bra i Charlottenberg.

Vad betyder hockeyföreningen Charlottenbergs HC för orten?

– Det är en jätteviktig förening som ger barnen möjlighet att spela ishockey och att de dessutom har ett A-lag med spelare att se upp till. Det spelar inte så stor roll att de spelar på lite lägre nivå, det blir ändå en drivkraft för barnen att nå dit.

Debuterade i A-laget som 13-åring

Hade du själv någon idol i Charlottenbergs A-lag när du växte upp?

– Ja, en kille som heter Lennart ”Lellen” Lundström. Han spelade i nummer 10, var en grym målskytt och bra på det mesta. Det var min stora förebild när jag var liten.

Du var själv bara 13 år när du kom upp i A-laget, hur var det?

– Det var väldigt stort att dra på sig A-lagströjan minns jag. Att kolla på A-laget var det största på den tiden, och att få vara med där och spela själv var häftigt.

Var det då du fick smeknamnet ”Lilliz”?

– Nej, det hade jag faktiskt fått ännu tidigare, fast jag minns inte när eller av vem, svarar Marcus.

Du missade TV-pucken, var det ett tungt bakslag?

– Jag var med på sista campen inför uttagningen men blev skadad på första träningen och var borta ganska länge efter det. Nu vet jag inte om jag kommit med annars, men den skadan förbättrade ju inte chanserna direkt, berättar ”Lilliz”.

Har du upplevt några andra större motgångar under karriären annars?

– Jag har klarat mig bra från skador hittills, men det skulle väl vara när jag flyttade till Stockholm och AIK, säger Marcus och utvecklar:

– Det gick tungt både för mig och för laget den säsongen, vilket så klart var tråkigt. Jag trivdes däremot jättebra i laget och ångrar inte beslutet.

"En dröm som gick i uppfyllelse"

Det är också den enda säsongen du spenderat utanför de värmländska gränserna, är det en slump eller ett medvetet val?

– Det är mer slump i så fall, svarar Marcus. Jag trivs så klart jättebra i Värmland, men gjorde ju det i Stockholm och AIK också. Det har nog bara blivit så.

När du till slut fick chansen i SHL var det ju också med värmländska Färjestad. Fanns det andra alternativ?

– Ja, det gjorde det. Men när Färjestad gav mig ett kontraktsförslag var det inte mycket att tveka på. Jag har alltid velat spela i Färjestad och det var lite av en dröm som gick i uppfyllelse när jag skrev på kontraktet.

"Mer förtjänt av förtroendet den här säsongen"

Du har fått en flygande start på den här säsongen och leder poängligan, vad är hemligheten?

– Svårt att säga, men jag har ändrat upplägget för fysträningen en aning med syfte att få bättre tryck i skridskoåkningen. Jag känner mig starkare i kroppen och orkar mer på isen, så det spelar nog in.

– Sen har jag fått spela mer i takt med att poängen trillat in och då har jag fått ännu mer självförtroende. Vi har en bra tränarstab som tillåter oss göra misstag där ute och då blir det automatiskt att man vågar mer, förklarar ”Lilliz”.

Hur ser du på din roll i laget?

– Jag skulle säga att jag har en offensiv roll där jag ofta får starta i offensiv zon, spela mycket powerplay som varit min styrka i alla år, svarar Marcus.

– Sen tycker jag faktiskt att jag varit bättre på att ta tillvara på chansen och gjort mig mer förtjänt av förtroendet den här säsongen än tidigare, lägger han till.

Tidigare år har det varit lite snack om att du behöver bli bättre i spelet utan puck, känner du att du utvecklat den delen av spelet?

– Ja, det tycker jag. Man lär sig saker på vägen och det där har hängt med mig genom hela karriären och är något jag känner att jag blivit bättre och bättre på genom åren.

"Kul turnering med bra hockey och roliga matcher"

Det står ett JVM för dörren, är det en turnering du brukar följa?

– Ja, absolut! svarar Marcus snabbt. Det är en kul turnering med bra hockey och roliga matcher. Extra roligt är det om någon spelare från Färjestad är med.

Och i år är Oskar Bäck uttagen, vad är han för spelartyp?

– Han är en stabil tvåvägscenter som är bra både defensivt och offensivt. Hos oss får han mycket förtroende i boxplay och gör det fantastiskt bra där. Han är en smart center.

Har du koll på några andra spelare i Sveriges trupp?

– Ja då, jag har mött några av dem. Samuel Fagemo i Frölunda tycker jag brukar vara pigg. Han är duktig och har ett riktigt bra skott.

Radarpar på och utanför isen

Du är just hemkommen från en roadtrip, vad gör du för att få tiden att gå när ni är på resande fot?

– Det brukar bli lite blandat, kolla serier, lyssna på musik eller scrolla på mobilen. Jag har just kollat klart på serien Innan vi dör som jag tyckte var bra, nu får jag försöka hitta någon ny serie att följa.

Vem hänger du mest med på resorna?

– Det är ”Linkan”, svarar Marcus och syftar på kedjekompisen Michael Lindqvist.

– Vi sitter längst fram i bussen och bor ihop när vi sover på hotell, så vi spenderar en del tid tillsammans.

Snackar ni mycket hockey och taktik eller blir det helt andra saker?

– Nä, då blir det faktiskt mest om annat än hockey, det blir det så mycket snack om ändå i omklädningsrummet och på bänken, svarar Marcus med ett skratt.

Finns det något du kan avslöja om ”Linkan” som folk inte känner till?

– Ja, det skulle väl vara att han spiller väldigt lätt, säger Marcus med ett skratt efter att ha funderat en stund. Så fort han tar i nåt åker det i backen, haha.

– Men annars är han väldigt skötsam, skyndar han sig att lägga till.

Tidigare hängde du en hel del med Joakim Nygård har jag förstått?

– Ja, han var ”Linkans” företrädare, haha. Då var det han och jag som satt längst fram i bussen och tuggade. Men vi pratar på Facetime nästan varje dag och håller kontakten även när han är där borta.

Hur trivs han med livet i Edmonton?

– Han trivs bra, även om det varit en omställning med spel på liten rink och möta bättre spelare. Han hade ju en jättestor roll här i Färjestad innan han åkte över, och det är väl lite svårt att gå direkt in och ta en sån roll i Oilers med lirare som McDavid och Draisaitl. Men han har gjort det bra bara genom att ta en plats i laget, berömmer Marcus.

Siktar du själv på att göra honom sällskap i Nordamerika och NHL?

– Det är väl inget jag åker omkring och tänker på direkt. Jag försöker bara spela och trivas så bra som möjligt där jag är just nu och har inte satt upp några mål för var jag skulle vilja spela i framtiden. Men dyker det upp något intressant är jag öppen för det också.

Även om det är utanför Värmland?

– Haha, ja, även om det är utanför Värmland!

Du är nybliven pappa också, hur har livet förändrats i och med dotterns intåg?

– Oj, det är en väldigt stor omställning så klart, men också det bästa som hänt i livet. Oavsett var jag är eller vad jag gör längtar jag hem till henne och blir glad bara av att tänka på henne.

Kan det – att du blivit pappa – spela in i höstens succé på isen?

– Tja, kanske det. Jag kanske har blivit lite mer harmonisk och kanske lite gladare också, avslutar SHL:s poängligaledare Marcus ”Lilliz” Nilsson.