• Huvudsponsorer

Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep
Lördag Lör 26 September Sep
Söndag Sön 27 September Sep
Torsdag Tor 1 Oktober Okt
Lördag Lör 3 Oktober Okt
Tisdag Tis 6 Oktober Okt

Växjö Lakers: "Det blir nordamerikaner i år också"

3 juni 2014 15:45

Växjö Lakers gjorde under fjolåret den bästa säsongen i klubbens historia. Efter en tredjeplats i SHL tog man sig ända fram till semifinal i sitt första slutspel. Detta är något klubben vill förbättra ytterligare under den kommande säsongen och sportchefen Henrik Evertsson arbetar för att få in ett så bra lag som möjligt. "Jag tror att det känns ganska tryggt att säga att det blir samma omfattning nordamerikaner i år", säger han till SHL.se.


– Det är klart att vi totalt sett är nöjda med den förra säsongen. Men vi är definitivt inte nöjda med att vi åkte ut i semifinalen utan tycker att vi skulle gått till final. Så det är lite tveeggat, det finns mycket saker vi är nöjda med men jag tror inte att någon av oss gick av säsongen och kände oss belåtna, säger Evertsson.

Växjö Lakers hade efter säsongen en relativt stor del av truppen under kontrakt. De gjorde exempelvis fem kontraktsförlängningar under säsongen vilket gjorde att de hade två tredjedelar av truppen klar redan då. Inför den kommande säsongen har klubben resonerat fram vilka steg de tycker att de behöver ta.

– Vi behöver bli lite rakare i spelet och lite rejälare för att kunna slå ut ett lag som Färjestad i en semifinal. De har just dessa ingredienser i sitt spel. Det kan synas att man förlorar på lite tur och otur. Det gör man inte utan det handlar om att det ena laget är bättre, resonerar Evertsson.

Upplevde ni stora skillnader på spelet i slutspelet jämfört med SHL?
– Ja det skriver nog alla under på, att det är skillnad. Sen måste man såklart kunna hantera båda delarna, annars går man inte till slutspel. Det vi strävar efter är att hitta den gyllene balansen, berättar han.

Tänker du mer på att bygga ett lag för slutspel den här gången? – Jag ska inte säga att jag bygger det mer för ett slutspel utan vi vill fila på de svagheterna vi tyckte att vi hade. I fjol hade vi byggt ett lag först och främst för att ta oss till slutspel. Inte för att vi inte brydde oss om hur det gick där, men eftersom vi inte hade varit i ett slutspel tidigare så byggde vi ett lag för att ta oss dit snarare än att ta SM-guld, menar Evertsson och fortsätter:

– Vi var inte riktigt i en position för att kunna bygga ett lag som kunde ta SM-guld. Guld är förvisso målet för alla lag men kanske mer inom en femårsperiod där man filar på detaljer från år till år. Titta bara på Skellefteå som har tagit två raka, där hittar du inte många svagheter.

Växjö hade en framgångsrik fjolårssäsong, här personifierad av Jani Lajunen, Alexander Johansson och Dennis Rasmussen, samtliga i klubben även kommande säsong. (Photo: Håkan Andersson, Pic-Agency.com)

Letar förstemålvakt och nordamerikaner

Samtliga målvakter från fjolåret har försvunnit och hittills har Växjö Lakers bara nya Stefan Steen på kontrakt som burväktare.

– Vi ska ha in en till målvakt helt enkelt, en tänkt förstemålvakt. De killar som spelar i den divisionen att de skulle kunna vara förstemålvakt i ett lag för den övre halvan av SHL har lite olika erbjudanden och tar sig tid att tänka över var de vill spela. Jag tror att vi har plockat in våra målvakter en bit in i juni varje år så det är inget ovanligt.

Ni hade många nordamerikaner förra året. Nu försvinner Colby Armstrong och Ryan Lasch iväg med mycket rutin och många mål. Hur går tankarna där?
– I den verklighet vi sitter i är det ett underskott på svenska spelare med lite erfarenhet och den kvalitet vi strävar efter. Jag tror att det känns ganska tryggt att säga att det blir samma omfattning nordamerikaner i år, meddelar sportchefen.

Vilken eller vilka spelare hos er kommer att överraska positivt den kommande säsongen? – Visste jag det så vore det ingen överraskning. Magkänsla kanske jag har men jag vill inte gå ut och säga det. Att tala om att någon ska överraska blir fel. Jag låter dem få överraska i fred. Men vi har en hel del spelare som kan göra det.

Avslutningsvis, hur ser det ut för en sportchef, blir det någon semester i sommar?
– En slags semester får nog alla sportchefer men jag tror ingen vill eller kan stänga av sin telefon. De flesta av oss får nog jobba även under juli månad på så vis att vi har på telefonen och är beredda. Men det går att värva spelare från stranden också, avslutar han.