Välkomna till SHL - Mora IK säsongen 2016/2017

2 juni 2017 14:00

Det blev en säsong som gick till historien i Mora. Förstaplats i HockeyAllsvenskan, avancemang från finalen och Direktkvalsseger över rivalen Leksand. Jacob Nilsson berättar hur det gick till när Mora tog steget tillbaka till SHL.


Lördagen den första april blev Mora en SHL-klubb igen. Efter nio raka år i HockeyAllsvenskan kunde supportrarna fira avancemanget tillbaka till högstaligan, ett avancemang som säkrades på hemmais. Glädjen visste inga gränser när Mora i en elektrisk Smidjegrav Arena sköljde över Leksand och avgjorde Direktkvalet genom 4-2 i matcher. Mitt i segeryran stod Jacob Nilsson, som dels minns tillbaka till den härliga vårhelgen och samtidigt blickar framåt.

– Det var en del firande i några dagar, men det var vi värda. Nu har vi satt igång igen och träningen rullar på för nästa säsong, säger forwarden.

Den säkrade SHL-platsen blev den perfekta slutpunkten på en säsong som innehöll det mesta i framgångsväg för Mora IK. Klubben klev på hösten in till sin nionde säsong i HockeyAllsenskan, en serie som Mora tillhört sedan nedflyttningen från SHL våren 2008. De tre föregående åren hade laget nått kvalspel uppåt, men inte lyckats när det hade gällt som mest.

Nu var stommen i laget till stora delar densamma, med den intressante tränaren Jeremy Colliton kvar i båset. Bland nyförvärven fanns den amerikanska duon med Kevin Goumas och Alex Aleardi, och en bit in på hösten hämtades även tidigare SHL-målvakten Christian Engstrand in. Redan vid den tidpunkten hade Mora seglat upp som en toppkandidat i HockeyAllsvenskan.

– Vi satte upp ett mål som vi höll inom laget, att vi skulle komma topp två i själva serien. Vi visste att vi hade ett otroligt bra lag. Även om inte många trodde på oss höjdes redan där ribban på träningar och allt runt omkring, berättar Jacob Nilsson.

Premiären hade slutat med en stabil 3-0-seger över Karlskoga, men sedan lämnade Mora isen poänglösa i tre raka matcher. Formsvackan blev dock kortvarig och ju längre hösten led växlade Dalalaget upp sina resultat. Den 27:e december vann Mora med 3-2 borta mot Västervik och laget startade där en segersvit som levde vidare i elva raka omgångar. När HockeyAllsvenskan gick in i sin slutspurt hade laget ryckt ifrån i toppen, en förstaplats som Mora inte skulle släppa ifrån sig.

Avgjorde i hemmaborgen: "Någonting jag aldrig kommer att glömma"

Mora IK vann HockeyAllsvenskan 2016/17 i en övertygande stil. Laget gjorde flest mål (162), släppte in näst minst (117) och tog mest poäng (105). Det var åtta mer än tabelltvåan Karlskoga, det motstånd som väntade i den mycket uppsnackade HockeyAllsvenska finalen.

Duon hade slagits i toppen genom hela serien och hade imponerat stort. Men när det väl kom till finalspel var Mora överlägsna, med seger i tre raka matcher och en förkrossande målskillnad på 14-5. Vad var det som avgjorde till Dalalagets fördel?

– Givetvis vår fart. Det kändes som att de inte hängde med när vi växlade upp våra spelvändningar och fick till långa anfall. Jag tycker att i tre raka matcher hade Karlskoga inget att sätta emot, för vi var det bättre laget och hade ett annat tempo i oss, menar Jacob Nilsson.

Med Karlskoga avverkat stod endast Leksand i vägen för en SHL-plats. Rivalmötet blev ett samtalsämne över hela landet, med en enorm mediebevakning och stort tryck på biljetter. Mitt i hettan skulle en matchserie på bäst av sju fighter spelas.

Den första ronden vanns av Mora sedan Engstrand nollat Leksand på bortais, men förlust i mötet därefter utjämnade snabbt serien. Två raka storsegrar gav sedan Mora slagläge och även om Leksand ordnade fram en sjätte match var Siljans norra lag kvar i förarsätet. En spelare som däremot inte fick vara med och spela för uppflyttning var Jacob Nilsson, som stängdes av efter en tackling i match tre.

– Självklart var det tråkigt, det är sådana matcher man vill spela. Det var oerhört tråkigt och ruggigt nervöst att stå vid sidan av och inte kunna göra något åt det.

Smidjegrav Arena var klätt för fest den första april, när Mora tog emot Leksand i det sjätte kvalmötet. Hemmapubliken frälstes tidigt och efter bara fem minuter hade Oskar Svanlund och Alex Aleardi skjutit upp Mora till en tvåmålsledning. I slutperioden defilerade sedan laget mot SHL och med segersiffrorna 5-1 blev Mora IK segrare i slaget om Siljan.

– Det är någonting jag aldrig kommer att glömma, just den matchen. Jag har aldrig varit med om ett sånt tryck. Det var helt obeskrivligt, berättar Jacob Nilsson om känslorna.

Poängspelaren valde att stanna: "Något jag ska ta tillvara på"

Nu har en tid hunnit passera och Mora IK förbereder sig för återintåget i SHL. Klubben är tillbaka efter nio års frånvaro. Längtan efter spel i högstaligan har varit stor i staden, det har spelarna också märkt av.

– Det är fantastiskt roligt! Mitt egna personliga mål är att spela i SHL som hockeyspelare, och just för Moras del märkte man också att det är en liten stad som brinner för hockeyn. Att vi gjorde det möjligt att spela i SHL med Mora är helt fantastiskt, säger Jacob som efter uppflyttningen valt att stanna i klubben.

– Att få fortsätta spela med Mora i SHL känns jättekul. Det är något som jag ska ta tillvara på.

En som däremot valt att sväva vidare i karriären är Jeremy Colliton. Den unge kanadensiske tränaren har fått närmast kultstatus i norra Dalarna, inte minst efter att han lyft Mora tillbaka till SHL. Jacob Nilsson försöker sätta fingret på vad som gjort Colliton så uppskattad.

– Samtidigt som han är en fantastisk tränare är han en grym person. En som tar hand om alla spelare och får dem att trivas, som får dem att göra det som alla är bra på.

Ny in på Morabänken blir Mattias Karlin, tidigare tränare för Västervik. Tillsammans med övriga ledningen arbetar han för att göra klubben redo för de utmaningar som väntar. Jacob Nilsson är en av många spelare i Mora som aldrig spelat i SHL, men de senaste årens poängkung har bilden klar för sig.

– Alla spelare är något snäpp skickligare. Sen tror jag inte att det är någon i SHL som åker snabbare än någon i HockeyAllsvenskan, men det handlar om den tekniska biten. Det är mer strukturerat och gör man misstag smäller det direkt.

Läs mer om Mora och deras lagbygge inför säsongen 2017/2018 i läget i lagen.