• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Ryno: "Det är mycket som har varit annorlunda"

12 november 2018 14:00
Stafettintervju

Efter en vecka med landslagsuppehåll är det åter dags för SHL-hockey. Vår stafettintervjuserie fortsätter även den, när en viss Färjestadscenter bland annat får svara på hur pass noga han följer reglerna på golfbanan.


Säsongens första landslagsuppehåll är till ända och SHL-hockeyn återupptas med full fart imorgon kväll. Under veckan som gått har spelarna antingen infunnit sig bland Rikard Grönborgs manskap i Karjala Tournament, spelat slutspel i Champions Hockey League - eller lämnat hockeyn lite åt sidan för att varva ner och unna sig några dagars ledighet. För Johan Rynos del har det varit det sistnämnda.

– Vi tränade måndag till onsdag, men därefter har det varit ledigt. Utöver en kort trip till Stockholm har jag mest umgåtts med familjen och min son, men så har jag tänkt att pula lite med huset också, sade 32-åringen när SHL.se ringde upp honom på fredagskvällen.

Vår stafettintervjuserie går vidare och när Färjestadscentern får frågan "om han ofta fuskar när han spelar golf", skrattar han och förstår direkt vem det är som ligger bakom.

– Haha, då antar jag att det är Adam Brodecki eller Jacke Blomqvist...

Jacob Blomqvist, det stämmer! Och hur ställer du dig till hans anklagande?

– Generellt sett är det inget jag gör, men jag kan ha brutit av någon kvist som har varit i vägen för swingen...

Trots sina 196 centimeter och 98 kilo har Johan Ryno aldrig framstått som den där bjässen som står i händelsernas centrum när det gruffas på isen. Att hata att förlora gör dock de allra flesta - och i Färjestad pekar Ryno ut sin målvakt som en av de största vinnarskallarna han har stött på.

– Det Jacke pratade om är väl inte så mycket tävling egentligen, men det är klart att man inte gillar att förlora. Man kan dock visa det på lite olika sätt.

– Han kanske inte är den sämsta förloraren, men någon som blir irriterad på ett bra sätt är Markus Svensson. Han gillar att tävla oavsett om det gäller match eller träning. Om han förlorar och han anser att det, enligt honom, inte har gått till på rätt sätt, syns det tydligt att han är tjurig. Men det är rätt härligt att se tycker jag.

Klassikerklubben från Karlstad har genom åren ständigt varit ett lag för det översta skiktet i högstaserien. Kraven och förväntningarna från såväl supporterhåll som inom föreningen har alltid varit skyhöga, vilket också har varit en ledande faktor i varför klubben kan stoltsera med sina nio SM-guld i prisskåpet.

"Jag kunde slå en felpass men ändå få en assist"

Inför säsongen 2015/2016 anslöt Johan Ryno från en annan klassikerklubb, Leksand. Även det en förening med anrik historia och krav på framgång, men också en klubb som efter sina succéår har pendlat mellan de översta divisionerna under de senaste åren.

– Jag kanske sticker ut hakan för mycket här, men Färjestad är en betydligt stabilare förening än vad Leksand är. Jag hade fyra fantastiska år där jag fick vara med om att gå upp i SHL men tyvärr även vara med om att åka ur. Det är lite mer turbulent i Leksand med upp- och nergångar.

– Det byttes tränare, sportchef och också styrelseordförande någon gång. Jag tror man bytte VD två gånger under min tid där. På samma bitar i Färjestad känns det som att det finns lite mer kontinuitet, något som även smittar av sig på hela föreningen också. Det finns ett lugn och en trygghet i klubben, samtidigt som det är höga krav. När det inte går bra märks det tydligt att det ska göra det, och det tycker jag hör till.

Blickar vi tillbaka till den förra säsongen var Johan Rynos assistproduktion slående - framförallt i inledningen. Centern mäktade med hela 15 assist på de elva första matcherna, vilket var ett nytt rekord för en säsongsstart. Så här långt har de siffrorna, fyra assist på nio matcher, inte riktigt varit de samma.

– Det är mycket som har varit annorlunda. Både vad det gäller laget, men även för mig personligen. Jag kunde slå en felpass eller skjuta och missa mål, men ändå få en assist. Det var en ofantlig medvind jag hade i de första 10-15 omgångarna. Så har det absolut inte varit i år.

Hur har samarbetet i kedjan med Daniel Viksten och Martin Johansson funkat, tycker du?

– Jag glider mest bara runt och försöker göra som Derek Ryan gjorde i Örebro... Skämt åsido. Jag tycker att de båda är bra att spela med. Vi har stundtals spelat riktigt bra och stundtals varit lite slarviga, men det finns absolut någonting att bygga vidare på. Jag hoppas att vi får spela i ett gäng matcher tillsammans framöver och förhoppningsvis lossnar det rejält.

Det är inte bara Johan Ryno som har haft en något lägre poängproduktion i inledningen av säsongen. Färjestad vann premiären mot HV71 men fick sedan vänta fyra matcher på att åter få segerjubla. Laget föll in i en tidig svacka, men in till det första landslagsuppehållet har formen vänt och värmlänningarna är belägrade på en direktplats till kvartsfinal.

Efter 15, och för vissa lag 16, spelade matcher är toppskiktet i SHL fortsatt mycket jämt, och det är ännu inget lag som har ryckt ifrån och lämnat sina övriga antagonister bakom sig. Trots den tuffa starten tror Johan Ryno att hans Färjestad kommer att finnas i toppen även när det hela ska summeras i mars månad.

– Det har varit en tung inledning trots att vi vann premiären. De sista matcherna tycker jag att vi har spelat ganska bra och framförallt fått igång vårt powerplay, vilket har hjälpt oss att vinna en del matcher. Det känns som att vi har någonting på gång även om vi har en del att jobba på. Men jag tror att vi som spelare och lag ska vara med och slåss om det i år också - absolut.