• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 13 November Nov
Torsdag Tor 15 November Nov
Lördag Lör 17 November Nov
Söndag Sön 18 November Nov
Torsdag Tor 22 November Nov
Fredag Fre 23 November Nov
Lördag Lör 24 November Nov

von Konow: "Vilda Väsby" är tidernas knall

23 november 2012 14:25

Hockeyoraklet Gregor von Konow blickar 25 år tillbaka i tiden då "Vilda Väsby" tog klivet upp i Elitserien och på vägen dit skickade ut elitserielagen Västra Frölunda och Hammarby. Enligt von Konow tidernas knall i kvalspel till Elitserien och en bedrift som knappast går att överträffa.


Det var en stor sensation när Mora, AIK, Växjö och Rögle gick upp i Elitserien. Men det var ändå ingenting mot den jätteskräll det var när Väsby på vårkanten 1987 spelade till sig en plats i hockeyns finrum.
Det skulle bara inte gå för ett lag som Väsby att bli ett elitserielag. Före seriestarten var den allmänna uppfattningen att AIK och Hammarby skulle lägga beslag på de två allsvenska platserna i Div I Västra, medan Väsby inte nämndes över huvud taget. Förortslaget hade föregående säsong (1985/1986) slutat sexa i fortsättningsserien i Div I Västra och tippades hamna i mitten av tabellen även detta spelår. Laget bestod i stort sett av unga spelare, äldst var Tord Engdahl med sina 27 år, från stockholsområdet, som storklubbarna Djurgården, AIK och Hammarby inte ville ha. Organisationen bakom laget var på nivån som man kan förvänta sig av en mindre klubb utan några större ambitioner. Dessutom var ekonomin klart ansträngd. Målsättningen inför säsongen var att slå vakt om sin ställning som ett mittenlag i Div I Västra.
### CSKA-träning i Väsby
Men på en punkt höll Väsby hög klass, nämligen lagets träningar. Träningen på försäsongen var stentuff, allsidig och mycket krävande. Den leddes av tränargurun Verner Persson, ansedd som Sveriges bäste och skickligaste ränare genom tiderna. Vad denne man inte visste om försäsongsträning och träning var inte värt att veta. Verner Persson var vid denna tidpunkt i mitten av 1980-talet "bollplank" åt självaste Viktor Tichonov i CSKA Moskva och Sovjets A-landslag. Han hade även varit assisterande coach åt Tichonov i några landskamper. Det var en träning av rysk modell med höga krav som Verner Persson drog igång i Väsby och lagets coacher, Anders Sörensen och Niklas Wikegård, sög i sig allt vad de kunde. En träning som lade grunden till lagets avancemang till Elitserien.
- Det finns inga genvägar till framgång, det är bara hårt arbete som gäller, konstaterade Verner Persson och berättade:
- Under hela försäsongsträningen hade jag som devis för spelarna: "Du orkar mycket mer än du tror och fem gånger så mycket som din mamma tror". Jag tycker att grabbarna visade upp en bra attityd och genomförde övningarna på träningarna på ett bra sätt.
- Revanschlusten hos spelarna var tydlig. Många hade fått kicken från storklubbarna och ville visa att de inte var så dåliga. Det går också genom en väl genomförd och hård försäsongsträning att programmera in en formtopp när det verkligen gäller under säsongen.
### Slog ut Frölunda
Väsby visste när säsongen startade att man tränat bättre och hårdare än alla andra lag i Div I-hockeyn och ett sämre utgångsläge kan man ha. Väsby inledde spelåret bra och gjorde sin bästa höstsäsong någonsin. Laget knep tredjeplatsen i serien före Mora och var bara tre poäng efter tvåan Hammarby i tabellen. Efter jul - och nyårshelgen blev Väsby bara bättre och bättre. Laget vann match efter match och tog hem fortsättningsserien överlägset, sju poäng före tvåan Mora. Väsby utklassade Mora med 10-1 i seriefinalen och vann elva av sina 14 spelade matcher.
Nu var Väsby framme i förkvalet till Kvalserien. I första omgången (Playoff 1) mötte laget Västra Frölunda. Det kunde bara sluta på ett sätt, trodde många varpå Väsby åkte ner till Göteborg och slog Frölunda med 5-4 på övertid. Segermålet slogs in av Mats Lindberg redan 35 sekunders spel in på första förlängningsperioden.
- Vi förlorar inte två matcher mot Väsby, sa frölundacoachen efteråt och la till: Så dåliga är vi inte.
Hemma i Vilundahallen i returen var Frölunda chanslösa. Det blev 6-1 till Väsby och alla i Hockeysverige hade svårt att fatta vad som hänt. I Playoff 2 väntade Hammarby. Precis som mot Frölunda vann Väsby första mötet med uddamålet (3-2) efter förlängning. Hammarby vann returen på Hovet med 6-2. Även tredje och avgörande match spelades på Hovet. Allt talade för att Hammarby skulle vinna och gå vidare. Men Väsby överraskade igen.
Laget gick på knock direkt och ledde med 4-1 efter första perioden och matchen var avgjord. Slutresultatet blev 7-2 och Väsby var klart för Kvalserien.
- Spelet stämde 100-procentigt för oss, sa huvudcoachen Anders Sörensen.
- Från juluppehållet och fram till Kvalserien vann vi 15 av våra 19 spelade matcher, och förlorade bara två. Vi gick in i Kvalserien som ett vinnande lag och vi visste att vi hade chans att gå upp i Elitserien.
### Väsby till Elitserien
MODO var storfavoriter till att vinna Kvalserien och hade inga större svårigheter att ta sig tillbaka till Elitserien. Men bakom MODO var det öppet vilket av lagen Väsby, Västerås och Örebro som skulle ta den andra elitserieplatsen. När fyra av de sex omgångarna spelats var Väsby sist i tabellen med två inspelade poäng, men hade bara två poäng upp till en elitserieplats.
I näst sista omgången mötte Väsby Västerås hemma i en helt avgörande match. Det blev 4-0 till Väsby och drömmen om Elitserien fanns kvar. Inför sista omgången hade Väsby lika många poäng som Västerås, fast sämre målskillnad (två minusmål sämre). Även fyran Örebro hade vissa möjligheter att gå upp.
Det blev stor dramatik fram till slutsignalen då Väsby gjorde sin plikt och slog Örebro med 4-2 på bortaplan. Laget ledde med 4-0 fem minuter in på tredje perioden, då Örebro stack upp och gjorde två mål på tre minuter. Samtidigt ledde Västerås hemma mot MODO med 2-0 och var just då i Elitserien.
När matchen i Örebro var slut var det tio minuter kvar att spela i Västerås. Under denna tid fixade MoDo till två mål inom loppet av 52 sekunder (11.01, 11.53) av Ulf Sandström och Ulf Ödmark. Ett resultat som sedan stod sig tiden ut. Förlängningsperioden blev mållös vilket betydde att Väsby var i Elitserien.
Väsby blev tvåa i tabellen med sex poäng på sex matcher, en före trean Västerås och fyra före fyran Örebro. Tidernas knall i Kvalserien hade fullbordats.
- Att gå upp i Elitserien är hur stort som helst, sa Anders Sörensen. Det känns nästan som vi vunnit SM-guld, sa Växjö-tränaren och la till:
- Vi får väl också tacka MODO som gav oss en hjälpande hand.Minuterna när vi lyssnade på Tommy Engstrands radioreferat från matchen i Västerås var hemska och de längsta jag upplevt. Men det gick ju vägen till slut.
### Utmärkt coaching
Helt klart är att huvudcoachen Anders Sörensen och hans assistent Niklas Wikegård var en bidragande orsak till att Väsby blev ett elitserielag. De matchade laget mycket bra och framgångsrikt, på ett närmast transatlantiskt sätt. De som var bäst och hetast för dagen fick mest istid.
Väsby spelade nästan hela säsongen med fyra eller fem backar, vilket laget klarade av tack vare den fina fysik man hade. Laget förlorade inte många tredjeperioder under hela säsongen. Den fina fysiken var tillsammans med lagmoralen, det kollektiva lagspelet, sammanhållningen och försvarsspelet lagets styrka. Målvakten Stefan Sohlin var mycket bra och säker i match efter match. Att Väsby sedan inte räckte till i Elitserien, ja det är en annan historia.