40 ögonblick: Magnus Johanssons poängrekord för backar

20 april 2015 15:08

Linköpingssonen Magnus Johansson beslutade efter den här säsongen att efter en fantastisk karriär lägga skridskorna på hyllan. Totalt spelade Johansson 754 matcher i Elitserien och SHL och noterades för 447 poäng, vilket är bäst i historien bland backar.


Johanssons 447 poäng på 754 matcher i Elitserien och SHL ger ett poängsnitt på 0,59 poäng per match. Ett riktigt vasst snitt för Johansson som har hela 82 poäng till närmaste man i den statistiken i dansken Jens Nielsen.

Magnus Johansson är något av en kultfigur i både Göteborg och Linköping. Född är han i Linköping och har 16 säsonger med moderklubben på sin meritlista. I Göteborg har han sex säsonger i Frölunda med ett SM-guld som facit.

Dessutom har han hunnit med spel i KHL och en säsong i NHL där det blev spel i både Chicago Blackhawks och Florida Panthers.

När han vände hem till Sverige igen efter sitt utlandsäventyr var det moderklubben och Linköping - som var det självklara valet.

Magnus Johansson efter sin sista SHL-match. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Magnus Johanssons kvalitéer var många, men hans starkaste sidor som ishockeyspelare låg i det offensiva spelet. På blålinjen dirigerade han sina medspelare och i powerplay var han ett ständigt hot mot motståndarlagen med sina precisa passningar och vassa skott.

Magnus Johanssons 447 poäng i SHL kommer att bli ett svårslaget rekord och det lär dröja innan någon back i SHL kommer i närheten av de siffrorna även om nu Johansson lagt sina skridskor på hyllan och spelat sin sista match i SHL.