Huvudtacklingar minskar i SHL

2 november 2016 13:00

Arbetet med spelarnas säkerhet har under flera år varit en viktig del i SHL. När drygt en fjärdedel av säsongen är spelad kan vi se en tendens att huvudtacklingar minskar i frekvens.


Det har hittills spelats 97 matcher i SHL 2016/2017. Totalt har situationsrummet i samarbete med referensgruppen tittat på 38 situationer. Det innebär två till tre situationer per full omgång. Av dessa har ungefär hälften gått vidare till en anmälan till Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd. Det innebär att vi har ca 1-1,5 anmälningar per full SHL omgång med 7 matcher.

Det är i princip samma antal anmälningar som förra säsongen, men förhoppningsvis kommer det minska ju längre säsongen går.

Vad dömer domarna på isen?

I hälften av fallen som senare blir anmälda har domarna redan dömt ut Game misconduct till spelaren under matchen.

Innan en förseelse blir anmäld till Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd tillfrågas referensgruppen om sin syn. I över 75 procent av de situationer som går vidare till anmälan har en tydlig majoritet rådit i gruppen, där domarna också ingår. I de andra fallen är det majoritet för att göra en anmälan, där är dock majoriteten mindre tydlig.

– En del situationer är riktigt svåra att bedöma, även med hög kompetens i referensgruppen samt tekniska hjälpmedel, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Vilka förseelser har anmälts?

Antalet knätacklingar har ökat och står för de flesta anmälningarna, medan det för slew footing syns en viss ökning.

– Vad gäller ökningen av antalet knätacklingar så kan en viss del av ökningen förklaras med en striktare bedömning där man tittar mer på handling än på bara en eventuell konsekvens. Jag tror vi kommer se en minskning av dessa, kommenterar Hemlin.

Antalet huvudtacklingar minskar rejält, ca 40 procent jämfört med förra säsongen visar preliminära siffror. Även diving och slashing minskar i frekvens så här långt.

– Det är glädjande att huvudtacklingar så här långt har minskat och det är bra att spelare och ledare arbetar hårt för att det ska bli så. Konsekvenser och bedömningar av knätacklingarna behöver vi titta vidare på, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin som också betonar att det är tre fjärdedelar kvar av säsongen och att mycket arbete återstår.

– SHL kommer att fortsätta detta arbete med klubbarna och sedan tidigare involveras även lagkaptenerna i dessa diskussioner, avslutar Johan Hemlin.