20 frågor med Joel Mustonen

15 januari 2020 14:00
20 frågor

Klockor, caféet Bertilssons Stuga och Max Friberg. Det blir några av samtalsämnena när Frölundas Joel Mustonen, 27, intervjuas i ”20 frågor”.


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Som forward tar jag Max Friberg. Han har en nästan unik mentalitet och tävlingsinstinkt. Han får med sig andra. Lite som Joel Lundqvist, och jag hade kunnat ta Joel också. Med sådana killar i laget kan man inte ta ledigt. De driver på och har väldigt stor betydelse för gruppen. Som målvakt tar jag Joel Lassinantti (Luleå). Han har varit bra i många år. Ta Kodie Curran (Rögle) som back. Med puck är han den klart bäste backen i ligan.

2. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Jag skulle ta Ryan Lasch passnigsförmåga. Vem som än spelar med Ryan gör mål. Han är helt otrolig.

3. Har du varit starstruck någon gång?

– Jag var lite skakig kring Joel Lundqvist i början. Det måste jag erkänna. Nu har jag varit kedjekamrat med honom i snart ett år och det har lagt sig som tur är. Det var lite speciellt i början i och med att han är en sådan profil som han är. Att bli lagkamrat med en sådan kille var lite speciellt.

4. Vilket lag i ligan har imponerat mest på dig så här långt?

– Då får jag säga Örebro. I och med att jag hade förväntat mig att Luleå och Färjestad skulle vara i med toppen.

5. På ett personligt plan, vilken säsong så här långt i karriären är du mest nöjd med?

– Den här säsongen. Jag tycker att jag spelar min bästa hockey. Jag tycker att jag har tagit stora kliv den här säsongen.

6. En ledig torsdagskväll och du sitter i tv-soffan. Ser du SHL eller något annat?

– Aldrig hockey. Bara under slutspel som jag kollar de andra serierna. Då kollar jag hockey varje dag, men aldrig annars. Det blir så mycket med videoanalys och sådant på hallen. Jag är helt matt av det. När jag är hemma blir det det serier eller tv-spel om jag ska sitta ner.

7. Vilken är den dyraste pryl du köpt?

– Det är en klocka. En Rolex unnade jag mig när vi vann SHL och CHL förra säsongen. Jag är väldigt klockintresserad. Jag hade i många år tänkte att jag skulle unna mig en klocka och jag kände att det blev rätt tajming. Det är den dyraste prylen jag köpt och min käraste ägodel.

8. Var kommer det här intresset från?

– Jag har alltid haft det, men det tog fart av en bekant som hade en stor samling och lärde mig en del om klockor. Jag kollar mycket klockfilmer på YouTube och läser på. Jag kollar hur klockorna görs och jag tycker det är intressant att höra historia kring klockarna. Jag tycker också det är intressant att höra klocksamlare berätta om sina klockor.

9. Vem var du i skolan?

– Jag var lite av en clown. Jag hoppas att jag inte var jobbig för klassen, men jag har alltid försökt vara rolig. Ibland var det nog lite jobbigt att dras med mig, men som sagt, jag hoppas att jag inte var för jobbig.

10. Vilket ämne förutom idrott gillade du mest i skolan?

– Språk. Jag tror det har att göra med att jag har varit tvåspråkig sedan födseln, med finska och svenska. Jag har alltid haft lätt för språk och tyckt att det har varit kul.

11. Vilken är din favoritplats?

– Jag skulle säga Bertilssons Stuga utanför Göteborg. Ett litet kafé vid en sjö. Dit åker jag ofta på söndagar för att äta fisksoppa och gå en promenad. Jag kom ihåg när jag var skadad åkte jag dit ensam för att kika på vattnet och bara tänka lite. Det är det närmaste jag kommer ett smultronställe.

12. Vad gjorde den här platsen med dig när du var skadad?

– Det var när jag hade hjärnskakning och missade en del av slutspelet. Man vill fort in och spela igen och det blir lite stressigt. Hjärnskakning i sig är ganska deprimerande, det tillståndet man är i då. Då funkar det perfekt att vara på ett lugnt ställe vid vattnet.

13. Vilken maträtt är den du lagar oftast?

– Köttfärslimpa skulle nog mina vänner säga är min paradrätt.

14. Lagar du mycket mat?

– Ja, det gör jag. Ofta blir det att jag slänger ihop matlådor för hela veckan. Luncher får vi alltid på arenan. Det blir mycket husmanskost. Det är sällan att jag slänger ihop något avancerat.

15. Nämn tre artister du lyssnar på just nu?

– Det är alltid mycket svensk hip hop och nu är det extremt. Jag har gått tillbaka lite till Timbuktu, i och med Så Mycket Bättre. Sedan säger jag Erik Lundin och Hov1. De släppte nytt veckan. Jag lyssnar på musik nästan hela dagarna.

16. Har du alltid varit musikintresserad?

– Ja, det har jag väl. Jag är stil- och klädintresserad. Den musik jag lyssnar på styr hur jag vill klä mig, om du fattar hur jag menar. Musik och kläder hör ihop tänker jag och kläderna inspireras av musiken på något sätt. Det låter inte så hockeyspeligt, men det kan inte bara vara hockey, haha.

17. När började klädintresset?

– Det har på något sätt alltid funnits, men jag vill inte att det ska bli någon bild av att jag har stenkoll. För det är inte det som det handlar om, utan mer att jag intresserad och medveten om vad jag har på mig. Sedan hänger jag inte alltid med i det senaste. Jag tycker det är kul med kläder och våga klä sig annorlunda. Jag antar att det blir så när man har tid över från hockeyn, något måste man lägga tiden på, haha.

18. Vilket är ditt bästa barndomsminne?

– Vi reste mycket när jag var barn och jag är tacksam att föräldrarna la pengar på det. Jag hade inte alltid de nyaste skridskorna och klubbarna, men jag fick uppleva mycket. Det finns många fina minnen från roadtrips i Europa.

19. Är resandet något du har fortsatt med som vuxen?

– Ja, jag tycker om det. Sedan finns det inte nog mycket tid för mig på somrarna att resa på det sättet jag vill. Nu blir det kanske en solsemester när man har chansen. Det blir först efter karriären jag får åka och se mer av världen.

20. Finns det något val som du ångrar med din karriär?

– Som person är jag ingen som slösar tid på att ångra saker, så nej.