40 ögonblick: Patrik Hersleys målrekord 2013/2014

27 november 2014 10:00

Säsongen 2013/2014 fick vi äran att bevittna när Patrik Hersley slog nytt rekord i mål gjorda av en back under en säsong. Han hittade rätt gång efter annan och stannade till slut på 24 mål. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Den 8 februari 2014 pangade Patrik Hersley in sitt 22:a mål för säsongen och slog i det ögonblicket Jan Houkkos rekord från 1998/1999 i antal mål av en back under en och samma säsong i SHL.

Hersley gjorde efter det ytterligare två mål och stannade således på 24 mål innan säsongen var över, sannolikt ett svårslaget nytt rekord.

– De som sett mig spela vet att jag har offensiva instinkter men att det skulle gå så här bra trodde jag inte, berättade han i en öppenhjärtig intervju på Leksands hemsida efter att han slagit rekordet.

Ett högst imponerande skott

Hersley kom till Leksand under säsongen 2011/2012 och gjorde sedan 13 mål säsongen efter. Ingen dålig notering det heller och till säsongen 2013/2014 byggdes alltså mycket av laget kring den hårdskjutande backen.

– Jag fick en bra plats i laget med mycket istid överlag och även i powerplay. Jag omgavs av klasspelare som jag hittade bra kemi med och sen måste man ha en del tur också, berättar han.

En vanlig syn under fjolårssäsongen, Hersley (mitten) firas av glada lagkamrater. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån.

Hans hastighet på skotten fick både motspelare och publik att höja på ögonbrynen men Hersley menar att han inte stått och nött överdrivet mycket för att nå dit.

– Jag har aldrig bestämt mig för att träna hårt på det och skjuta tusen puckar om dagen utan det har funnits i mig hela tiden som en del av det offensiva spelet. Men jag har spelat mycket powerplay ända sedan pojklagsåren så indirekt har jag tränat en hel del på det.

Patrik Hersley kan alltså stolt konstatera att han varit den back som gjort flest mål under en SHL-säsong i ligans historia.