• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

"Mitt jobb är att göra poäng"

3 oktober 2017 13:05
Stafettintervju

I förra veckan startade vår nya artikelserie, stafettintervjun, med Brynäs forward Aaron Palushaj. Kanadensaren valde vårt nästa intervjuobjekt och skickade med en fråga.


"Jag vill att du frågar om han kommer ihåg hur många gånger han förlorade mot Michigan under sin collegekarriär. Han kommer att veta vem som ställer frågan"

– Haha, det är antingen Palushaj eller Caporusso, jag tror på Palushaj.

Det stämmer. Berätta varför han ställer den frågan?

– Han växte upp i Michigan och var i samma organisation som mig, vi känner varandra. Det enda jag kommer ihåg är att jag vann mer än jag förlorade, svarar han med ett skratt.

Intervjun med Brynäs Aaron Palushaj har alltså lett oss in på en pratstund med Malmös 29-årige center Andy Miele. Poängmaskinen från AHL som var ordentligt uppvaktad inför säsongen, men som till slut valde att krita på för "Rödhökarna".

– Det är alltid svårt att välja mellan klubbar. Alla har olika försäljningsknep och det finns bra saker med alla organisationer. Jag hade hört bra saker om alla klubbarna jag pratade med. När jag sedan bakade in staden och vart laget var på väg så kände min fru och jag att Malmö var ett bra val.

"En toppspelare i SHL"

Det är inte vilken spelare som helst som Malmö lagt vantarna på utan centerstjärnan har snittat drygt en poäng per match i AHL och representerat USA i två VM-turneringar, den senaste 2014. Malmös sportchef Patrik Sylvegård var förstås nöjd när värvningen var i hamn under sommaren:

– Vi har hittat den center som vi tror kommer att kunna axla rollen som förstacenter för oss till den kommande säsongen. Andy är snabb, teknisk och har en fin blick för spelet. En toppspelare i SHL och vi är glada över att han väljer spel hos oss, sa sportchefen då.

Du har höga förväntningar på dig, Andy?

– Jag sätter alltid press på mig själv att prestera och göra bra ifrån mig. Jag har alltid haft höga mål och gör vad jag kan för att uppnå dem. Jag tränade hårt hela sommaren och gjorde allt för att förbereda mig för att vara den bästa spelaren jag kan vara. Jag känner ingen press över folks förväntningar på mig.

Hur har du annars kommit in i livet i Sverige?

– Rhett Rakhshani, den andra nordamerikanen i laget, och hans fru tog hand om mig och min fru i början. Han har också en fru och ett spädbarn. Vi umgås mycket allihopa och vi har dessutom hundar båda två och de verkar också tycka om varandra, haha.

Jag måste fråga. Med dina siffor i AHL, hur kommer det sig att du inte lyckades i NHL?

– Jag tycker att jag fortsatte att bli en bättre hockeyspelare under AHL-åren och var en bra bit över medel i ligan men NHL-lagen gav mig ingen chans och såg mig som en AHL-spelare, det är vad det är och jag har egentligen inget bra svar.

Är den drömmen död nu?

– Drömmen är absolut inte död. Jag vet att chansen är mindre nu, men skulle den dyka upp så vore det fantastiskt, om inte så var det inte meningen att det skulle bli så.

"Är en bra liga"

Med tanke på Mieles start i SHL har han nog ögonen på sig från andra sidan Atlanten. På Malmös inledande fyra matcher har det blivit sex poäng från amerikanens klubba.

– Det är en bra liga, det är inte lätt att göra poäng. Ligan är superdefensiv och det är viktigt att vara bra defensivt. Det är så du skapar chanser offensivt och jag tror att många lag tänker så vilket gör det svårt. Jag har haft en bra start, men kan bättra mig på vissa saker. Tränarna hjälper mig varje dag och jag är förväntansfull på att bli ännu bättre.

Du har höga krav med tanke på att du gjort poäng i varje match och sex totalt?

– Ja absolut. Mitt jobb är att göra poäng och ge laget en chans att vinna varje kväll. Det kommer att vara tillfällen när jag har en dålig match men gör poäng och kvällar där det är tvärtom. De matcherna när man får med sig någon poäng och hjälper laget att vinna är alltid skönast. Mitt mål är att göra vad jag kan för att fortsätta producera.

Hur många poäng skulle du vara nöjd med den här säsongen?

– Jag har ingen exakt siffra, men runt en poäng per match har varit där poängligavinnaren legat de senaste åren och jag kommer att göra vad jag kan för att göra så mycket poäng som möjligt.

Nu har vi hållit läsarna på sträckbänken tillräckligt länge. Berätta om derbyt i lördags. Förlust mot Rögle med 8-7 efter förlängning. Har du varit med om något liknande?

– Haha nej jag har inte varit med dom det tidigare. Det var en... minst sagt spännande match, skrattar Miele fram och utvecklar:

– Jag har spelat matcher där ett lag gör mycket mål och det andra inte. Att båda gör så mycket mål är helt otroligt. Det var minst sagt en intressant match och det fanns många toppar och dalar skulle man kunna säga. Vi är glada att vi kom tillbaka och tog en poäng till slut, men på förhand ville vi ha tre.

"Vi är ett powerlag"

Totalt har Malmö inkasserat åtta poäng på fyra matcher och ligger på femte plats i tabellen, klubben har dessutom visat upp en imponerande offensiv och är dessutom näst målgladast efter Färjestad med 20 fullträffar, men det finns mer att hämta menar Miele.

– Vi är ett väldigt offensivt lag med mycket fart och styrka, ett powerlag. Det kommer att bli ett spännande år, att utveckla vårt offensiva spel och samtidigt arbeta på att bli ännu bättre defensivt.

Vad kan vi förvänta oss av årets upplaga av Malmö?

– Målet är alltid att vinna guld, det är en av anledningarna till att jag kom til Malmö, men först måste vi nå vårt första mål som är att komma topp fyra. Det har vi diskuterat och efter att vi lyckats med det ska vi göra ett riktigt bra slutspel.

Det blir tyst en stund innan han fortsätter:

– Jag tror verkligen att vi har chansen att gå hela vägen. Vi är bra och det är viktigt att ha en bra grupp som fungerar lika bra på som utanför isen om man ska gå hela vägen. Tränarna pushar oss hela tiden och ger oss ny energi, det är väldigt viktigt det också.

Härnäst väntar två minst sagt tuffa matcher för Mieles Malmö. Färjestad på hemmaplan på torsdag, ett lag som leder SHL och varit magnifika i inledningen på säsongen. Efter det reser skåningarna till bortamatch mot Skellefteå på lördag.

Som du säkert förstått är det nu din tur att välja nästa spelare vi ska ringa. Du får gärna skicka med en fråga också.

– Absolut. Ring ...