20 frågor med Per Åslund – slutspelets MVP

25 maj 2022 14:00
20 frågor – guldspecial

Två veckor har gått sedan Färjestad tog klubbens tionde SM-guld. En av de stora hjältarna var Per Åslund, som fick pris som slutspelets MVP. Här berättar den 35-årige forwarden om känslorna efter den avgörande finalen, när under slutspelet han var som mest nervös samt vem i laget som har tagit täten i guldfirandet.


1. Hur har dagarna efter guldet varit?

– Underbara, såklart. Det är en väldigt häftig känsla att vinna en match sju, med tanke på hur säsongen och slutspelet har varit.

2. Vilket är ditt bästa minne från slutspelet?

– Hela Skellefteåserien (kvartsfinalen) var så otroligt rolig. Den serien är bland de roligare jag har spelat i karriären. Bra hockey och tufft spel. Den var grym, men såklart att känslan efter slutsignalen i Luleå efter den sjunde finalen är speciell. Den känslan är svår att toppa. En annan sak jag måste nämna är hur häftigt det var att spela i en kokande Löfbergs Arena under hela slutspelet, men speciellt i finalserien. Får fortfarande rysningar när jag tänker på hur det var när de sjöng "På den sköld du klär" och "sopa på FBK". Ruggigt mäktigt hur hela hallen verkligen gav allt.

3. Går det att beskriva den känslan efter den sjunde finalen?

– Det är svårt. Det blir glädje, lättnad och samtidigt är man helt tom och slut i kroppen. Det är sjukt mycket känslor att försöka sortera.

4. Vilket ögonblick sticker ut från firandet?

– Torget, när vi gick upp på scenen inför allt folk som hade samlats där. Att få gå ut där inför så mycket folk är höjdpunkten. Det är häftigt att se hur många som kom dit och att gå upp på scenen med barnen var jättehäftigt.

5. Vilka nycklar var det att säsongen vände så pass mycket som den gjorde för er?

– En nyckel måste man ändå säga är att Tomas Mitell (huvudtränare) kom in. Johan Pennerborn har gjort ett jäkla bra jobb under sina år här, men Mitell kom in med en ny röst. Att det både blev ett tränar- och sportchefsbyte blev som en tankeställare för alla oss spelare. Lite: ”Shit, nu måste vi gå samman och ta tag i det här”, och det gjorde vi nästan direkt när Mitell kom in. Vi höjde oss några nivåer. Vi ville verkligen vinna matcher och kämpade för varandra.

6. Vad betydde Rickard Wallins (sportdirektör) intåg?

– Han har också betytt mycket. Han är en vinnare. Han har vunnit hur många SM-guld som helst under sin karriär, och vet vad som krävs. Han har ett lugn samtidigt som han är superproffsig. Han spred en härlig energi kring sig. Han har betytt jättemycket.

7. Har du fått någon gratulation som är oväntad eller har betytt extra mycket för dig?

– Det har varit många grattishälsningar, och alla är lika roliga att få. Det är många gamla storspelare som har hört av sig och grattat och spelare som jag har spelat med tidigare i karriären. Det är häftigt att det är så många som bryr sig.

8. Var förvarar du guldmedaljen?

– Den ligger i vitrinskåpet i köket.

9. Hur är det att gå förbi den dagligen?

– Man är glad och stolt över att se medaljerna. Det är något jag har jobbat stenhårt för hela livet. Att vinna sista matchen på säsongen är sjukt härligt.

10. När under säsongen kände du att det här kan räcka hela vägen?

– I första matchen mot Skellefteå. Innan det kände vi självklart att vi kunde gå långt, men vi hade inte riktigt fått det att lossna. I första kvartsfinalen visade vi verkligen vår spelskicklighet kombinerat med att vi körde mer. Vi tacklade och spelade tuff. Då kände jag att vi skulle kunna gå långt om vi fortsatte spela så. Sedan Motell kom in blev vi lite hårdare och jobbigare att möta. Det var en häftig resa vi gjorde, att slå ut ettan, trean och tvåan, utan hemmaplansfördel. Det säger något om gruppen, att vi är starka mentalt.

11. Hur mår kroppen efter ett så här långt slutspel?

– Sakta men säkert har man börjat återhämta sig, haha. Det blir en rejäl tömning för hela kroppen. Det sliter riktigt hårt och det tar ett tag innan man är tillbaka. Allt är tokvärt när man väl får vinna. I slutspel offrar man allt. Så länge det finns en chans att man kan spela så spelar man.

12. Hur mycket går du in i en slutspelsbubbla? Har du varit kontaktbar de senaste veckorna?

– Jag har två tjejer (åtta och fem år) där hemma. Då kan man inte vara helt i bubblan när man inte är på hallen. Det är ridning, fotbollsträningar och gymnastik som man ska åka på med tjejerna. När jag kommer hem försöker jag bara vara pappa. Jag tycker det är skönt att kunna släppa lite på den där slutspelsbubblan. Det är viktig att kunna tänka på något annat än hockey, men samtidigt fick såklart frun dra ett stort lass här hemma när det var slutspel.

13. Fick du vara ifred när du kollade på döttrarnas aktiviteter under slutspeler? Eller vill många komma fram och snacka hockey?

– Haha, man märkte att hela Karlstad brydde sig om hur det gick för oss. Det var superhäftigt att vara med om det. Var man än var fick man prata hockey. Det var superroligt, och det är fortfarande så i och för sig. Vilket är underbart.

14. Njuter du fortfarande av guldet eller har du börjat blicka fram mot nästa säsong?

– Nej. Nu njuter vi. Vi börjar träna nästa vecka. Det blir en kort sommar.

15. Vem var den första du ringde efter guldet?

– Min fru såklart. Hon har som sagt fått dra ett stort lass där hemma när jag är iväg på bortamatcher och sådana grejer. Superkul att få dela glädjen av att vinna ett SM-guld med familjen.

16. Vem i laget har tagit täten i firandet?

– Adam Ginning har nog tagit täten. Han har gjort ett jäkla bra jobb där, haha.

17. Var det någon gång under slutspelet som du var extra nervös?

– Sista matchen var jag kanske inte nervös, men då visste man att det skulle avgöras och det är en speciell känsla. I de andra matcherna vet man att det kan blir en match till, men när det ska avgöras är det extremt mycket känslor.

18. Många försöker säga att man som spelare ska försöka njuta i en match sju, men går det? Jag läste flera intervjuer med spelare som har lagt av som sa att det samtidigt är väldigt jobbigt att spela den typen av matcher, med tanke på vad som står på spel.

– Det håller jag med om. Man försökte intala sig själv att man ska gå ut på isen och njuta, men när man vet att det är sista matchen och att det kan gå från guld till ingenting alls är det många känslor. Jag försökte bara se målbilden att vi ska vinna, men samtidigt är en bortamatch i Luleå ingen lätt match.

19. Det var som att dramatiken aldrig tog slut. Inför den tredje perioden i den sjunde finalen var det fortsatt 0-0. Vad sa ni till varandra inför den tredje perioden?

– Då försökte vi bara pusha varandra och att vi skulle se till att ha en hjälte inne i vårt omklädningsrum. Det var den känslan vi försökte bygga upp, att hjälten ska vara en av oss.

20. Du fick pris som slutspelets mest värdefulle spelare. Nu har du fått lite distans till utmärkelsen, vad betyder den för dig?

– Jag är superstolt över den. Väldigt många stora spelare som har fått priset genom åren, och att jag skulle få det har jag aldrig trott. Det är otroligt häftigt att få en individuell utmärkelse i en lagidrott. Det är svårt att ta in, men ju längre tiden går desto mer tror jag att jag börjar förstå det. Det känns superstort.