Avsnitt 5: Öhlund och grismössan

6 mars 2020 17:30

I det femte avsnittet av SHL:s Domarpodd får programledarna Johanna Alba och Camilla Bernving besök av huvuddomaren Linus Öhlund. Som vanligt tar podden upp veckans situationer och regelfrågor från lyssnarna.


Poddens fokus ligger på regel- och domarfrågor. Syftet är att ge lyssnaren en inblick i domarnas vardag, både genom att lära känna människan och höra förklaringar och diskussioner kring olika konkreta situationer som uppstått sedan det senaste avsnittet. Detta kompletteras med video på aktuella sekvenser här på SHL.se så att ni som lyssnar ska kunna hänga med på bästa sätt.

Podcasten tar även upp olika allmänna regelfrågor. Här har du som lyssnare möjlighet att skicka in dina frågor om det är något du gått och grunnat på.

Skicka dina frågor till: [email protected]

Avsnittets regelfrågor hör ni i podden.

Avsnitt 5

I det femte avsnittet gästas Johanna och Camilla av en av SHL:s huvuddomare - Linus Öhlund.

Veckans situationer

Veckans sex situationer hämtas från sex olika matcher.

Veckans regelfrågor

Tid i podavsnittet: 30:37-35:45

Är det förbjudet att spela blödande eller med blodig tröja?

– Ja det är det. Det har med smittorisk att göra, så enligt regelboken måste du byta med blodig tröja eller om du blöder, säger Öhlund.

Hur är reglerna kring hur domarna får använda mediakuben för att ta beslut i efterhand efter att ha sett repriser av en situation? Har för mig jag sett att domarna tittat på repriser på mediakuben ibland och då ändrat sitt beslut på isen.

– Vi får ta hjälp av mediakuben vid särskilda händelser. Exempelvis vid målsituationer, om vi ser att pucken varit inne så kan vi döma mål direkt utan att ringa till situationsrummet eller om en spelare ligger utslagen och ingen såg vad som hände. Vi får inte titta efter en hakning eller annan enklare förseelse, utan bara om det är någon större händelse, berättar Öhlund.

Jag har under en längre tid undrat över vad det är för fraseologi som gäller vid icing/offside, när de slås av. Ibland så låter det som de bara ropar något i stil med ”öööööh” och inte faktiska ord.

– Det finns inget sagt att "så här ska vi alltid säga", men linjemännen skriker oftast "GO" när de slår av en icing eller offside, avslutar Öhlund.