Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

7 juni 2021 10:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Timrå värvat fyra spelare, Jacob de la Rose har gjort klart med Färjestad och sju SHL-spelare har skrivit NHL-kontrakt.


Kvartett till Timrå

Timrå är tillbaka i SHL och under den gångna veckan har de förstärkt truppen med inte mindre än fyra spelare. Det handlar om backen Didrik Strömberg samt forwardstrion Robin Alvarez, Viktor Liljegren och Erik Andersson.

För Didrik Strömberg blir det en återkomst i Timråtröjan. 27-åringen, som har Sundsvall Hockey som moderklubb, spelade i Timrå mellan 2012 och 2018. De tre senaste säsongerna har han tillhört HV71 och den gångna säsongen var han assisterande lagkapten där. Nu har han skrivit på ett treårskontrakt med Timrå.

– Det känns jättebra att Didrik kommer tillbaka till Timrå. Han är en spelare som kommer att tillföra mycket både på och utanför isen. På isen är han en fysisk defensiv back och en spelare som alltid ger 100 procent, säger Timrås sportchef Kent Norberg.

Även Robin Alvarez har gott om SHL-rutin. 33-åringen har gjort över 300 SHL-matcher och Timrå blir hans femte klubb i högstaligan. Han har tidigare representerat Djurgården, Malmö, Skellefteå samt Frölunda. Som bäst har han gjort 29 poäng under en SHL-säsong (2019/20). Alvarez och Timrå är överens om ett tvåårskontrakt.

– Robin är en rutinerad forward med bra karaktär och bra skridskoåkning som med sin rutin kommer bli otroligt viktig för Timrå IK, säger Kent Norberg.

Viktor Liljegren, 27, har Timrå hämtat från Västervik. Där gjorde han 27 poäng på 52 allsvenska matcher den gångna säsongen. Han har gjort tre raka säsonger i HockeyAllsvenskan och i samtliga har han gjort över 20 poäng. Nu har det blivit dags för Liljegren att SHL-debutera, och kontraktet är på två år.

– Viktor är en spelare jag har följt i några år. Han är en skridskostark forward som spelar fysiskt och har stor utvecklingspotential, säger Kent Norberg

Även Erik Andersson, 26, kommer att spela i Timrå de två nästkommande säsongerna. Forwarden debuterade i SHL med HV71 2013/14. Han var med och vann SM-guld med HV71 2017, men de tre senaste säsongerna har han gjort i Rögle.

– Erik är en spelare med erfarenhet från SHL och som jag är övertygad om kommer bli en väldigt viktig spelare i Timrå IK. Han är en riktigt bra karaktär, säger Kent Norberg.

Det står även klart att Albin Carlson blir kvar i Timrå. Backen stannar klubben i ytterligare två säsonger.

– Albin hade en fantastisk utveckling förra säsongen och är en back som behärskar det mesta, säger Kent Norberg.

Forward till Rögle

Rögles GM Chris Abbott fortsätter att bygga truppen inför kommande säsong. Den senaste värvningen är forwarden Oskar Stål Lyrenäs, som närmast kommer från en succésäsong i Mora.

– Oskar är en ung spelare som tagit stora steg de senaste åren och slutade delad tvåa i HockeyAllsvenskans skytteliga förra säsongen. Han är en stor, kraftfull spelare med ett riktigt bra skott. Men det viktigaste av allt är att han har drivet att ta nästa steg i karriären och etablera sig i SHL, säger Chris Abbott till klubbens hemsida.

Det här är andra värvningen Rögle gör från Mora inför kommande säsong. Även Ludvig Larsson har bytt dalalaget mot Rögle. Oskar Stål Lyrenäs gjorde imponerande 44 poäng (25+19) på 47 allsvenska matcher. 23-åringen har gjort fem raka säsonger i HockeyAllsvenskan, i Modo, Björklöven, Tingsryd samt Mora. Han står noterad för en SHL-match med Modo 2015/16.

Kanadensare till Oskarshamn

Den högerfattade forwarden Dale Weise, 32, är Oskarshamns senaste värvning – och det är en meriterad kanadensare som ansluter till Smålandsklubben. Han har representerat fem olika NHL-organisationer (Rangers, Canucks, Canadiens, Blackhawks och Flyers). Totalt har det blivit 513 matcher i världens bästa hockeyliga, och som mest har han gjort 29 poäng under en NHL-säsong (2014/15). Den gångna säsongen spelade han inte, men nu blir det alltså Oskarshamn för Weise.

– Kollar man på hans siffror och var han spelat under karriären ser man ju vilken rutin han besitter. Men det är inte bara det vi kollar på. Han har bra karaktär och vi har fått goda rekommendationer från personer vi litar på. Jag är väldigt glad över att Dale representerar IK Oskarshamn den här säsongen, säger Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

Kontraktet är skrivet på ett år.

Färjestad plockar in Jacob de la Rose

Färjestad har haft en stark silly season och den gångna veckan förstärkte de truppen ytterligare. Det handlar om Jacob de la Rose, 26. Arvikasonen debuterade i Leksands a-lag säsongen 2011/12 i HockeyAllsvenskan. Säsongen därpå var han med och spelade upp klubben i SHL. Det blev en säsong i högstaligan innan han flyttade till Montreal. I fyra säsonger tillhörde han Canadiens organisation och därefter har det blivit spel i Detroit Red Wings samt St Louis Blues. Totalt har det blivit 242 NHL-matcher i karriären, men nu blir det alltså Färjestad under de tre kommande säsongerna för de la Rose.

– Jag har pratat med honom under ett flertal år och sagt att jag vill att han ska spela här. Vi gillar honom, och som vi ser det så är det en tvåvägsspelare. Vet att han hamnat i ett fack där borta, vilket är lätt gjort, men vi ser honom som en spelare i båda ändarna av isen. Han har gjort ett antal år i storklubbar i NHL och det ska bli spännande att se vad han kan göra i SHL med den erfarenhet han skaffat sig under åren, säger Färjestads GM Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

Dubbelvärvning av Leksand

Leksand har hittat sin ersättare till målvakten Janne Juvonen. Det blir Kasimir Kaskisuo, 27, Han har de åtta senaste säsongerna spelat i Nordamerika och under den här tiden har han gjort två NHL-matcher (en i Maple Leafs och en i Predators) samt 95 matcher i AHL. Finländaren tillhör Leksand till 2023.

– Kasimir är en storvuxen målvakt som rör sig atletiskt i målet och som är mångsidig i sina kvalitéer. Han är en härlig karaktär, bra person och hans styrkor kommer passa bra in i hur SHL är offensivt. Jag förväntar mig ändå att det kommer vara en liten omställningsperiod för honom då han varit i Nordamerika i åtta år och inte spelat i Europa sedan han var junior, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Leksand har även stärkt upp på forwardsidan. Amerikanen Justin Kloos, 27, har även han skrivit på ett tvåårskontrakt. 27-åringen har två NHL-matcher på meritlistan och den gångna säsongen spelade han i KHL med Torpedo Nizhny Novgorod – vilket var hans första säsong i Europa. Där gjorde han 20 poäng (11+9) på 50 matcher.

– Justin är en spelare som kommer hjälpa oss väldigt mycket i spelet med puck. Han har ett bra spelsinne, bra skridskoåkning en härlig arbetsmoral. Justin trivs med vara inne i hettan framför motståndarmålet, har en underbar inställning och är trots sin storlek inte rädd att ge sig in i närkamperna, säger Thomas Johansson.

Koivisto stannar i Växjö

Miika Koivisto har gjort två säsonger i Växjö och den gångna noterades han för tolv poäng i grundserien och sex i slutspelet. Nu är den finske backen och Lakers överens om ett nytt tvåårsavtal.

– Miika har varit en av våra nyttigaste spelare de senaste två åren, så det känns väldigt bra att ha förlängt kontraktet med honom, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till klubbens hemsida.

Koivistio har förutom SM-guldet med Växjö vunnit finskt ligaguld samt VM-guld. Han var även med i Finlands VM-trupp i år och det slutade med silver för Koivisto och hans lagkamrater.

Sju spelare har skrivit NHL-kontrakt

Inte mindre än sju SHL-spelare har skrivit NHL-kontrakt den gångna veckan. Viktor Lodin, som gjorde 40 poäng i allsvenskan med Timrå förra säsongen, har signerat ett tvåårskontrakt med Ottawa Senators. Senators draftade Lodin i fjärde rundan, som nummer 94 totalt, 2019.

Mattias Norlinder debuterade i SHL med Frölunda den gångna säsongen. Det blev tio poäng på 37 matcher, men nu har backen skrivit på för Montreal Canadiens. Det handlar om ett treårigt entry-level-kontrakt.

En annan back som har skrivit på ett NHL-avtal är Nils Lundkvist. 20-åringen gjorde 32 poäng i grundserien den gångna säsongen för Luleå och tog plats i VM-truppen. Nu har han skrivit på ett treårskontrakt med New York Rangers, som draftade honom som nummer 28, 2018.

Samuel Ersson, 21, stod 42 matcher för Brynäs den gångna säsongen. 21-åringen stod även samtliga fem matcher i kvalet mot HV71. Ersson har nu kommit överens om ett treårskontraktkontrakt med Philadelphia Flyers.

Andreas Wingerli lämnar Skellefteå för Colorado Avalanche. Den Lyckselefostrade forwarden draftades aldrig, men har imponerat stort den här säsongen och belönades med en plats i den svenska VM-truppen. Nu har 23-åringen skrivit på ett ettårskontrakt med Avalanche.

Pontus Holmberg var en stor anledning att Växjö vann SM-guld den gångna säsongen. 22-åringen gjorde 14 poäng på 14 slutspelsmatcher och blev utsedd till slutspelets MVP. Nu har han skrivit på ett tvåårsavtal med Toronto Maple Leafs, som draftade honom i sjätte rundan (156 totalt) 2018.

Den sjunde SHL-spelaren att skriva NHL-kontrakt är Helge Grans, som gjorde tolv poäng på 42 matcher i Malmötröjan den gångna säsongen. Han är överens med Los Angeles Kings om ett treårskontrakt.

Flera SHL-spelare byter klubb

Några spelare som spelade i SHL förra säsongen har under den gångna veckan gjort klart med nya klubbadresser. Niklas Olausson byter Luleå mot spel i schweiziska EHC Visp, där han blir lagkamrat med Linus Klasen. Andrew O'Brien, som avslutade den gångna säsongen i Oskarshamn, har skrivit på för finska JYP. Ytterligare två spelare flyttar till Finland. Jacob Andersson (Skellefteå den gångna säsongen) har skrivit på för Ässät och Michael Haga (Djurgården) är klar för Lukko.

Taylor Matson och Rögle har gått skilda vägar. Han är nu klar för HV71. Jesper Jensen Aabo byter Malmö mot tyska Krefeld Penguine. Även Borna Rendulic flyttar till Tyskland. Rendulic som den gångna säsongen spelade i Örebro, är klar för Adler Mannheim.