Uppdatering gällande Covid-19-läget i SHL

13 januari 2022 16:00

Året startade med flertalet uppskjutna matcher till följd av konstaterad smitta av Covid-19 inom flera SHL-lag. Här uppdaterar SHL och sportchef Johan Hemlin om läget i ligan.


Sedan årets start och smittläget ökade i lagen har totalt 25 matcher hittills behövts skjutas upp. Majoriteten av dessa matcher har fått nya speldatum.

– Förutom de matcher som redan fått nya datum finns det även en intern plan och tänkbara datum för de övrigt flyttade matcherna men det beror bland annat på när lagen är tillbaka i spel så vi fortsätter följa läget och planera för flera tänkbara scenarios, säger Johan Hemlin, sportchef och vice VD SHL.

Utöver de uppskjutna matcherna har flertalet ytterligare matcher flyttats för att möjliggöra nya datum för de uppskjutna matcherna. En del matcher som skulle spelats längre fram i säsongen har med kort förberedelsetid i stället kunnat genomföras under dessa två veckor av lag som ej drabbats av smitta.

– Klubbarna har varit otroligt lösningsorienterade och jag vill ge en stor eloge till såväl de sportsliga organisationerna som övrig personal i klubbarna som ställer om gång på gång och gör ett fantastiskt arbete under svåra omständigheter, säger Hemlin och fortsätter;

– Utöver de sportsliga utmaningarna med uppskjutna matcher ställer det stora krav på organisationerna att få ihop nya matcharrangemang som dessutom påverkats stort av ändringar i restriktioner till följd av pandemin. Jag vill även ge ett stort beröm till våra samarbetspartners med C More i spetsen, utan deras flexibilitet och förmåga att snabbt ställa om hade vi inte fått ihop det stora arbetet som dessa flyttar innebär.

Efter fjolårets säsong, som påverkades av flertalet matchflyttar, är rutinen kring matchflyttar väl inarbetad.

– Vi har en tät dialog med de sportsliga organisationerna och medicinska teamen och får löpande information gällande smittläget. Vid smitta följer vi riktlinjerna i samhället gällande både testning och karantän, säger Hemlin.

Beslutet att skjuta upp eller inte skjuta upp en match beror på flera faktorer och tas i samråd med de medicinska experterna.

– Det går inte att säga att det krävs ett visst antal smittade individer för att en match ska skjutas upp utan det beror på en helhetsbild där man bland annat ser på om berörd person varit isolerad från laget sedan tidigare eller har större risk att ha kunnat smitta lagkompisar till exempel. Nyckeln till beslutet är helhetsbilden och vi är väldigt trygga över dialogen med de medicinska teamen, som gör ett bra jobb, sportsliga organisationerna samt Svenska Ishockeyförbundet.

När det gäller smittförebyggande åtgärder följer SHL riktlinjerna i samhället och har kontinuerlig dialog med säkerhetsansvariga, medicinska teamen och organisationerna i övrigt. Sedan smittläget ökat i samhället har en rad rutiner återigen trappats upp och lagen arbetar vidare med daglig självskattning av hälsostatus samt kontinuerlig testning.

Med 52 grundserieomgångar och ett fullmatat slutspel är det, även under vanliga omständigheter, en komplex process att få ihop SHL:s spelschema. Med effekter av en pandemi, flertalet uppskjutna matcher samt ett kommande OS med flertalet tänkbara SHL-spelare är säsongens spelschema än mer sårbart än vanligt.

– Vi har sedan tidigare en plan med flertalet tänkbara alternativ på spelschemaändringar beroende på hur OS påverkar SHL och vi arbetar vidare steg för steg och har förberett oss såväl vi bara kan. Alla klubbar är med och bidrar till att få ihop en så bra helhet som möjligt men det är klart att vi är sårbara för ytterligare påverkan på spelschemat.

För tillfället är några lag fortsatt påverkade av smitta i lagen men i dagsläget är det ej beslutat om ytterligare uppskjutna matcher. Arbetet med spelschemat fortsätter likväl och nya datum samt besked om uppskjutna matcher kommuniceras kontinuerligt så snart dessa är beslutade.

– Vi är som sagt förberedda för en rad olika scenarion så vi följer utvecklingen runt om oss och fortsätter arbeta tätt och proaktivt tillsammans med alla berörda parter, avslutar Hemlin.

Uppdatering gällande de nya restriktionerna om publikbegränsningar kommuniceras så snart regeringen fastställt från vilket datum dessa kommer införas.