Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

6 april 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Rögle förlängt med tre spelare och både Färjestad samt Brynäs har gjort förändringar på ledarsidan.


Färjestad förändrar i ledarstaben

Färjestad meddelade i tisdags att de inför slutspelet väljer att göra förändringar på ledarsidan. De assisterande tränarna Peter Popovic och Gereon Dahlgren entledigades från sina uppdrag och in kom i stället Pelle Prestberg samt Thomas Rhodin.

– Det här var tänkt att bli lösningen till nästa säsong, men då vi har ett lag som vi tycker det finns mer i än en åttondeplats, plus att vi inte har fått varken powerplay och boxplay att fungera som vi vill väljer vi att göra förändringen redan nu, säger Färjestads GM Peter Jakobsson.

Popovic kontrakt går ut efter den här säsongen, medan Dahlgren har ett år kvar på kontraktet.

– Jag vill tacka ”Poppe” för hans insatser under de här åren han varit hos oss. Vi ska framöver sätta oss ned med Gereon och se över situationen då vi fortsatt tycker att han besitter många väldigt fina egenskaper. Men just nu behöver vi får till en förändring och har därför valt att göra på det här sättet. Oerhört tråkigt, men det är en del av jobbet, säger Jakobsson.

Rifalk stannar i Rögle

Christoffer Rifalk, 24, kom till Rögle från Oskarshamn inför den förra säsongen – och han har imponerat i Rögle. Så pass mycket att han nu har skrivit på ett nytt treårskontrakt.

– Christoffer Rifalk har haft ett par riktigt bra år här redan och vi är riktigt glada att han ska vara kvar här i ytterligare tre år. Vi tycker att Christoffer redan utvecklats och är en av ligans bästa målvakter. Han är dessutom en kanonkille utanför isen, precis den typ av personligheter vi vill ha här, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

Förra säsongen spelade Rifalk 20 matcher. Av dessa vann Rögle nio och Rifalk hade 91,6 i räddningsprocent. Den räddningsprocenten hade han även den här säsongen, på 33 matcher (varav 18 vinster). I februari under Beijer Hockey Games fick den Kalixfostrade målvakten debutera i Tre Kronor och då höll han nollan.

Rifalks nya avtal med Rögle sträcker sig över säsongen 2023/24.

... och ytterligare två Röglespelare förlänger

Rögles sportchef Chris Abbott har inte bara fått klart med en förlängning med Rifalk. Även Brady Ferguson, 26, och Thimo Nickl, 19, blir kvar i klubben.

Amerikanen Brady Ferguson gör sin första SHL-säsong och han har gjort ett stabilt intryck i Rögle. Den 26-årige forwarden har noterats för 18 poäng (5+13) på 52 matcher och han skrev i veckan på ett nytt tvåårskontrakt med Rögle.

– Brady har under sin debutsäsong visat att han är en bra SHL-spelare, han har verktygen för att lyckas i SHL. Vi anser att Brady har en ännu större offensiv potential. Vi gillar Brady och ser fram emot att få jobba vidare tillsammans i några år till, säger Chris Abbott.

För Thimo Nickl handlar det om ett nytt ettårskontrakt med Rögle.

–  Det kändes overkligt när Chris (Abbott, sportchefen) kom till mig och berättade att han ville erbjuda mig ett A-kontrakt för nästa säsong. Jag stortrivs här och är så glad över att veta att jag ska vara kvar här nästa säsong, säger Thimo Nickl till klubbens hemsida.

Den österrikiske backtalangen gick till Rögles J20-lag i höstas. Där gjorde han så pass bra ifrån sig att han fick chansen att debutera i SHL i november. Totalt under säsongen har han gjort 15 matcher i SHL. I höstas draftades han även av Anaheim Ducks, i den fjärde rundan, som nummer 104 totalt.

– Thimo Nickl är en mycket stabil högerfattad back. Hans arbetsmoral har stuckit ut på ett imponerande sätt och han kommer till rinken varje dag med en härlig attityd vilket uppskattas av tränarstaben. Jag är glad över att han signat sitt första proffskontrakt med oss och vi ser fram emot att få jobba vidare med honom, säger Chris Abbott till klubbens hemsida.

Ny tränarduo i Brynäs

I lördags spelade Brynäs sin sista match och dagen efter, alltså i går, meddelade klubben att de förändrar på ledarsidan. Vilket betyder att huvudtränaren Peter Andersson och den assisterande tränaren Viktor Stråhle entledigas från sina uppdrag.

– Peter har gjort allt i sin makt och lagt ner sin själ i det här jobbet men de sportsliga resultaten har inte alls gått som vi förväntat oss den här säsongen. Vi kliver in i ett kval om några dagar och känner att vi behöver en förändring på ledarsidan, säger klubbdirektören Michael Campese till klubbens hemsida.

Ny huvudtränare blir i stället Josef Boumedienne och han får Nils Ekman vid sin sida.

– Det är två otroligt meriterade hockeymänniskor som vet vad som behövs för att leverera på den här nivån. De ser människor och de vet vad som krävs för att nå resultat. Och just nu är det resultat vi behöver, säger klubbdirektören Michael Campese till klubbens hemsida.

Både Boumedienne och Ekman har fina spelarkarriärer bakom sig. Boumedienne spelade 45 matcher i NHL, närmare 300 AHL-matcher, två säsonger i KHL och han var med och vann två ligaguld i Finland. De senaste åren har Boumedienne varit scout åt Columbus Blue Jackets. Som spelare gjorde Nils Ekman tre SHL-säsonger i Djurgården, han spelade 264 NHL-matcher samt gjorde tre säsonger i Ryssland. Efter karriären har Ekman bland annat varit sportchef för Djurgården i SDHL samt jobbat som expertkommentator i SVT.

– Klart det är kittlande att komma in i en sån här situation och det medföljer en viss nervositet så klart. Men jag tror att både Nils och jag har nytta av att vi varit i likande situationer som spelare. Vi ska komma in med ny energi och ändå försöka få grabbarna att slappna av inför den uppgift vi står inför, för som spelare är det tufft mentalt att kliva in i ett kval, säger Boumedienne.