• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Återblick: Örebro Hockey

2 april 2020 15:00
Återblickar

Nu har det blivit dags att sammanfatta Örebros grundserie. Inför säsongen tippade många närkingarna som ett av bottenlagen, men till slut blev det en åttonde plats. "Det var ett styrkebesked från Örebro som klubb att visa att vi kan vara ett topplag", säger backen Jonathan Andersson, 26.


Tabellplacering 8 (85 poäng)

Jonathan Anderssons kommentar: ”Det är godkänt ändå. Det var lite tråkigt att vi fick den där dippen som gjorde att vi tappade topp sex, där vi låg med länge. Det var ett styrkebesked från Örebro som klubb att visa att vi kan vara ett topplag.

Ni låg delad etta efter 15 omgångar. Var ni själva överraskade över er start?

– Nej. Det var vi väl inte. Det var så pass tidigt också och man vet att det hinner hända mycket. Vi hade en bra tro på laget och vi visste att vi kunde komma högt upp i tabellen.

Inför säsongen var det många som tippade er i botten av tabellen. Kunde ni använda det som tändvätska?

– Ja, så var det verkligen. Örebro har alltid varit tippade i botten, men vi visste att vi skulle vara med i toppen i år. Vi hade en sådan stark tro på laget.

Varför lyckades ni inte behålla en plats bland topp sex?

– När man har vunnit så mycket och väl börjar förlora är det svårare att ta sig ur förlusttrenden. Sedan är det svårt att säga vad det beror på. Ska man verkligen vara ett topplag kan man inte ha så långa förlusttrender som vi hade.

Offensivt, antal gjorda mål: 137 (7)

Anderssons kommentar: ”Det har fungerat bra tycker jag, men jag tycker att vi har ett snäpp till i oss. Det känns som att vi i vissa matcher hade kunnat göra fler mål än vad vi gjorde, där vi har missade mycket lägen. Jag tycker vi har haft tillräckligt skickliga spelare för att vårt powerplay skulle ha kunnat vara ännu bättre exempelvis.”

Defensivt, antal insläppta mål: 133 (7)

Anderssons kommentar: ”Sett över hela säsongen tycker jag överlag att vi har gjort det bra. Vi har haft en grym målvakt (Dominik Furch) och när vårt försvarsspel klickar släpper vi inte in många mål. Att ha en sådan som Furch ger en extra trygghet såklart. Det gör att att man kanske vågar lite mer framåt också.”

Powerplay: 15,49 procent (13)

Anderssons kommentar: ”Hela laget vet att vi kan mycket bättre där. Som jag nämnde har vi material har för att vara bättre. Jag vet inte varför vi inte gjort fler mål där. Kanske att man ska hålla det enklare och bara ta mer skott. Det är lite som när man börjar förlora blir det ofta ett gäng på raken utan att man egentligen vet varför.”

Boxplay: 84,02 procent (1)

Anderssons kommentar: ”Alla kuggar i och alla har gjort det vi har sagt att vi ska göra. Sedan är det mycket video på alla lagen inför varje match, för att se hur motståndarna spelar och hur de ställer upp. Men vi har ett grundspel på hur vi vill spela och där har vi inte ändrat särskilt mycket. Vilket också har gett en stabilitet.”

Hemmaspelet: 50 poäng (7)

Anderssons kommentar: ”Det är oerhört tryck här hemma och man får extra energi av det. Det är riktigt skoj. Man får en extra boost. Vi har sagt att vi ska försöka göra Behrn Arena till ett ställe där motståndarna ska tycka det är jobbigt att komma och ta hjälp av publiken."

Bortaspelet: 35 poäng (5)

Anderssons kommentar: ”Det kan alltid bli bättre, men det är väl helt okej tycker jag.”

Utvisningsminuter: 684 (1)

Anderssons kommentar: ”Vi snackade mycket om att vi inte skulle ta bort det fysiska, men att försöka ta bort alla hakningar och sånt. Det lyckades vi inte med. Vi jobbade med det i alla fall. Vi försökte med olika grejer och snackade om att vi skulle börja döma på träningarna, men det gjorde vi aldrig. I år hade vi flyt att vi hade så bra boxplay som vi hade. Annars hade utvisningarna kunnat drabba oss oerhört hårt.”

Örebros…

…poängkung: Mathias Bromé, 43 poäng (17+26)

…mest utvisade: Joonas Rask, 98 min

…spelare med flest matchavgörande mål: Mathias Bromé, 5 GWG.

…tacklingsflitigaste spelare: Glenn Gustafsson, 66

…spelare med mest istid i snitt per match: Kristian Näkyvä, 22:58 min/match