• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt
Tisdag Tis 10 November Nov

20 frågor med Joel Lassinantti

29 november 2019 14:00
20 frågor

Joel Lassinantti är återigen en av SHL:s bästa målvakter och han är en stor anledning till att Luleå är med i toppen av tabellen. Här svarar 26-åringen på 20 mer eller mindre hockeyrelaterade frågor, och han berättar bland annat att han skulle lägga mer resurser på de äldre om han var statsminister, vem han var i skolan samt vem han tycker är lurigast att möta i SHL.


1. Vad har du tränat mest på under din karriär?

– Här i Luleå har vi tränat mycket skridsko mot stolpe, så kallat sms. Det är det jag har tränat mest på isen i alla fall.

2. Hur spenderar du helst en ledig dag under säsong?

– Då tänker jag att det är en riktigt fin vinterdag, sju grader kallt, strålande sol och jag tar skotern ut på en sjö eller någon skogsglänta. Där gör jag en god lunch på Muurikkan.

3. Vilken är din favoritmat på Muurikkan?

– Allt som innehåller smör. Man måste steka med mycket smör. Gårdagens palt eller pytt i panna, det är en bra skogslunch. Det får man energi av.

4. Hur mycket är du ute i naturen?

– Det blir inte så mycket under vintern. Mer under sommaren. Jag fiskar väldigt mycket. Under hösten kanske jag hinner ut någon sväng för att jaga. Under vintern blir det kanske några gånger i månaden som jag hinner ut med skotern eller tar en längre promenad. Lite för sällan för mitt eget bästa, men de gånger det händer mår jag bra.

5. Vem var du i skolan?

– Vi var ett stort gäng i min klass och det fanns några stökiga killar, och jag var inte den stökiga i alla fall. Jag får berömma min humor. Jag får säga att jag var den roliga. Jag var inte den som syntes och hördes mest.

6. Nämn tre låtar som du lyssnar på just nu?

– Jag var och såg Lasse Winnerbäck i Luleå. Hans senaste album är bra. Men tre låtar, Mumford and Sons "Theee will be time”, First Aid Kit "Fireworks" och The Head and the Heart med "Missed Connection.” Lite alternativa hockeylåtar.

7. Vad spelas det för musik i ert omklädningsrum?

– Det är rätt blandat. Inför match är det ganska mycket dunka dunka och kom igång-musik, vilket jag tycker är bra. Under träningsdagar är det den som får feeling som sätter igång något. Efter att vi vunnit matcher är det Carola med "Sanna vänner". Det blir bra tryck i omklädningsrummet. Sedan brukar det kunna bli "Säg mig var du står" också med Carola.

8. Om du var statsminister för en tid. Vilken fråga hade du prioriterat då?

– Jag tycker att man ska respektera de äldre. En bra äldreomsorg hade varit på priolistan. De är värda att ha det bättre än de har.

9. Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Erik Gustafsson tar jag från Luleå. En stabil back. Han har koll på grejerna och är resolut i allt han gör. En bra ledare. Målvakt blir Dominik Furch i Örebro. Han har sett bra ut i början på säsongen. Spelar mycket matcher också. Som forward tar jag Daniel Zaar i Rögle för hans skott. Han är skottvillig. Erik (Gustafsson) får lägga upp några mackor i powerplay och sedan får Zaar skjuta.

10. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-målvakt, vad hade du valt?

– Bra fråga. Kanske Christoffer Rifalks (Rögle) klubbteknik. Då kan jag vara ett mer offensivt hot.

11. Vem är lurigast att möta i SHL?

– Det finns många luriga, men kanske Ryan Lasch. När han står i sin favoritposition i fickan vet man att han har många alternativ. Då gäller det att vara lite extra vaken. Sedan har vi Niklas Olausson hemma i Luleå. Han har en speciell sak han gör när han ska skjuta, och det är att han fäller en axel dubbla gånger. Den är svår att läsa.

12. Kollar du mycket på motståndarens axlar för att försöka läsa var han ska skjuta?

– Inte bara axlarna, utan det blir en helhetsbedömning. Man lär känna spelarnas rörelsere. Niklas (Olausson) har någon form av dubbelfällning. Vi brukar skoja och säga att det är en klassisk dubbelfällning. Den är unik.

13. Vem anser du är mest underskattad i ligan?

– Det finns några. Oscar Engsund (Luleå) har varit det, men nu är han så pass erkänd och har varit med i landslaget. Jag vet inte om han är så underskattad längre. Jag skulle även säga att Lars Bryggman inte får de rubriker han förtjänar. Gedigen spelare, som är bra både offensivt och defensivt.

14. Hur fördriver du tid på bussen till bortamatcher?

– Det blir en del bussåkande och även flyg för oss. Jag har lite olika saker. Jag läser ganska mycket böcker och ibland hittar jag någon serie, men mestadels läser jag böcker.

15. En matchledig torsdagskväll och du sätter dig i tv-soffan. Ser du SHL eller något annat?

– Något annat.

16. Snabbt svar.

– Haha, någon gång kankse jag zappar över och är det powerplay för något lag kan det vara kul att titta. Jag tittar på hockey ganska mycket och det är skönt att titta på något annat. "Alla mot alla" med Filip och Fredrik gillar jag.

17. Vilka är dina favoritdeltagare i "Alla mot alla”?

– Jag gillar Schulmans (Alex och Amanda) och även David Sundin. Jag visste inte särskilt mycket om David Sundin innan, men han är väldigt rolig. Han har verkligen överraskat positivt, både när det gäller humor och kunskap.

18. Vilken är den dyraste pryl du köpt?

– Räknas skotern som en pryl? I så fall är det den. Annars är det någon fiskegrej. Allt inom fiske kostar mycket har man fått lära sig. Ett drag kan ju kosta 300 spänn och sedan kastar man bort det på första kastet, haha. Där går det bra att slösa pengar.

19. Vilket är ditt bästa barndomsminne?

– Jag och min bror fjällvandrade en del med min mor och hennes karl. Någon av de turerna skulle jag säga.

20. Vilken film har du sett flest gånger?

– Jönssonligan brukar dyka upp titt som tätt på tv. Antingen någon av dem eller "Dum & Dummare". De är väldigt roliga, men kanske inte de bästa filmerna. Lättsedda.