Matchguider: Slaget om Bottenviken och E4-derbyt sätter färg på helgen

22 februari 2013 16:30

Derbylördag och publikfest. Där har du nyckelorden inför lördagens omgång. Först bjuder Elitserien dig på ett hett E4-derby mellan HV71 och Linköping och sedan fortsätter hockeyfesten med det minst lika prestigefyllda bottenviksderbyt mellan Luleå och Skellefteå. Dessutom har Brynäs en väldigt viktig hemmamatch mot Rögle, MODO jagar säsongens första seger mot Färjestad och sist men inte minst är Timrå ute efter sin första vinst för säsongen mot streckkonkurrenten Växjö.


Brynäs - Rögle

Rögle förlorade senast mot Frölunda med 1-2, men Brynäs fick samtidigt i torsdags se sig besegrat av Skellefteå med hela 9-1.

Brynäs har sex raka hemmasegrar mot Rögle och inför lördagens match har ängelholmslaget dessutom förlorat sina tre senaste matcher samt sina tre senaste bortamatcher. RBK har också gjort färre än två mål per match de tre senaste matcherna.

Brynäs Daniel Widing har gjort minst en poäng per match de tre senaste matcherna.

Inför lördagens match i Gävle står det 2-2 i matcher mellan lagen den här säsongen. Brynäs har vunnit med 4-3 och 5-4 efter förlängning och Rögle har vunnit med 5-4 efter förlängning och 5-3. Noterbart är också att hemmalaget har vunnit alla fyra möten.

I torsdags kom BIF till spel utan Dennis Persson, Sebastian Enterfeldt, Victor Berglind och Jonas Nordquist. Den långtidsskadade duon Lars Jonsson och Simon Bertilsson saknas sedan tidigare.

– Jag kommer inte att lämna ut något lag idag (fredag), men en förändring i laget är ju Simon Löf som har fått en hjärnskakning, säger BIF:s tränare Tommy Jonsson till klubbens hemsida.

I Rögles mål gör Martin Gerber comeback efter sin 21 dagar långa avstängning.

- Fysiskt sett är jag i bästa tänkbara form. Jag har tränat hårt för att skapa en bra plattform för resten av säsongen. Sedan tar det kanske lite tid att få tillbaka rytmen och tajmingen i spelet, säger Gerber till RBK:s hemsida.

Richard Lintner, Viktor Lindgren, Andrée Brendheden (långtidsskadad), Tobias Törnkvist, Anton Cederholm och Thomas Spelling var inte med i onsdags. Jakob Lilja och Daniel Zaar är utlånade.

Rögles tränare Janne Karlsson mönstrar nu samma laguppställning som senaste matcherna med enda skillnaden att Gerber ersätter Jonas Fransson i mål.

Brynäs: Mads Hansen inför matchen

Växjö - Timrå

Växjö har förlorat de tre senaste matcherna, senast 0-2 mot Luleå. Timrå förlorade senast mot HV71 med 1-2, men samtidigt har TIK vunnit sina tre senaste bortamatcher.

– Timrå är ett lag som jobbar på hela tiden. De har vetat om var de ska befinna sig i tabellen och haft en acceptans för det. De fick in lite mer spets innan transferfönstret stängde och har gått resultatmässigt bra sedan dess, säger Växjö Lakers tränare Sam Hallam till klubbens hemsida och tillägger:

– Det är klart att man känner av att det är en viktig match, men samtidigt spelar vi matcherna utifrån hur vi vill att det ska se ut, oavsett vilka vi möter eller var de ligger i tabellen.

– Otroligt sur torsk senast och framför allt HV71:s 2-1-mål kändes väldigt snopet. Nu mot Växjö är det lite sista chansen och det gäller att ta med den farten vi har haft i våra senaste matcher, säger Timrås tränare Tomas Montén till Timrå-TV.

Så här långt den här säsongen har Växjö 4-0 i matcher mot Timrå, efter vinster med 2-1 efter förlängning, 2-1, 3-0 och 2-0. Växjö har dessutom fyra raka hemmasegrar mot Timrå.

Läget i Växjö inför matchen: Inga skador eller sjukdomar. Gustav Hjalmarsson och Tim Heed är utlånade till Karlskrona respektive Västerås. Allt enligt klubbens hemsida.

I torsdags kom Timrå till spel utan Jonathan Carlsson och Christian Söderström. Sedan tidigare saknar TIK den långtidsskadade trion Tommy Stenqvist, Robin Lindqvist och Simon Önerud.

– Christian Söderström tränade idag (fredag), men vi får se om han kan spela på lördag, säger TIK-coachen Montén.

Färjestad - MODO

Färjestad har tagit minst en poäng per match de sex senaste matcherna (senast 2-3 efter straffar mot AIK) samt tagit minst en poäng per match i sina tre senaste hemmamatcher. MODO har samtidigt förlorat sina fyra senaste matcher, senast 0-1 mot Linköping.

Färjestad har fem raka segrar mot MODO, varav fyra har kommit den här säsongen, där FBK:s vinster har slutat 3-2 efter straffar, 2-0, 2-1 och 3-2 efter straffar.

– Vi är sugna på att få till ett trendbrott. Färjestad har gjort en stark säsong och siktar på att spela hem andraplatsen. Vi vet att det är en rejäl utmaning som väntar oss, säger MODO:s tränare Ulf Samuelsson till klubbens hemsida.

Färjestads lagkapten Rickard Wallin har gjort minst en poäng per match de fyra senaste matcherna.

Mikael Johansson och Ville Lajunen saknades senast för Färjestad. Sedan tidigare saknar FBK långtidsskadade Oscar Klefbom och Sanny Lindström.

Färjestad får troligen tillbaka Ville Lajunen i spel efter sjukdom. Lajunen tränade på is på fredagen. Däremot saknas Sanny Lindström, Oscar Klefbom och Mikael Johansson vars höft håller honom utanför laget även mot MODO, uppger FBK på klubbens hemsida.

MODO:s rutinerade duo Niklas Sundström och Per-Åge Skröder var inte med i torsdags, men båda två ingår i den preliminära truppen inför lördagens match mot FBK.

– Vi får se vad som händer. Vi har lite sjukdom i truppen och väntar tills matchdagen innan vi tar ut något lag, säger MODO-coachen Samuelsson.

Under fredagen blev det klart att Janos Hari återvänder till MODO, men han står inte med i truppen inför matchen mot Färjestad.

HV71 - Linköping

HV71 har vunnit de tre senaste matcherna, senast 2-1 mot Timrå. Men Linköping har också vunnit sina tre senaste matcher, senast 1-0 mot MODO. LHC har också släppt in färre än två mål per match de tre senaste matcherna.

Linköping har tre raka bortasegrar mot HV71 och LHC har inför lördagens drabbning 3-1 i matcher mot HV71 den här säsongen, då LHC har vunnit med 4-1, 2-0 och 5-4. Däremellan vann HV71 med 5-0.

– Det blir en väldigt tuff match och de vill säkerligen inte förlora en match till där nere. Det är lite derbykänsla och det brukar bli lite heta matcher, samtidigt som det är ett lag som vi kan få möta i slutspelet. Det är mycket som står lite på spel för att få en bra känsla inför det som kommer framöver, säger LHC:s tränare Roger Melin till klubbens hemsida.

HV71:s Jason Krog och Jesper Fasth har båda gjort minst en poäng per match de tre senaste matcherna.

Senast ställde HV71 upp utan Gustaf Wesslau, Daniel Fernholm, Sebastian Strandberg, Anton Bengtsson och Johan Johnsson. De två långtidsskadade backarna Oscar Fantenberg och Jesper Williamsson saknas sedan tidigare.

På lördag saknar HV71 enligt klubbens hemsida Oscar Fantenberg, Jesper Williamsson, Anton Bengtsson, Daniel Fernholm, Johan Johnsson, Filip Sandberg och Sebastian Strandberg. Alla på grund av skador.

Läget i Linköping: Eric Himelfarb är nu tillbaka efter sjukdom. Det innebär att Erik Lindhagen börjar matchen som extraforward och Joachim Nermark får speltid med J20, meddelar LHC på sin hemsida. Långtidsskadade Jesper Pettersson saknas sedan tidigare.

Luleå - Skellefteå

Elitseriens formstarkaste lag Luleå har vunnit de tre senaste matcherna, senast 2-0 mot Växjö. LHF har också släppt in färre än två mål per match de tre senaste matcherna.

Luleå har även vunnit sina fyra senaste hemmamatcher, tagit minst en poäng per match i sina sex senaste hemmamatcher samt släppt in färre än två mål per match de tre senaste hemmamatcherna.

Skellefteå har två raka vinster, där man senast gav Brynäs en hockeylektion genom en seger med 9-1, där bland annat Elitseriens poängkung Bud Holloways stod för fem poäng och hans mäktiga poängskörd börjar nu också få ett rejält utslag historiskt sett i Elitserien.

– Vi är väldigt nöjda med prestationen över 60 minuter. Framförallt för att vi gjorde det vi pratat om innan matchen och gick ut väldigt hårt från start. Sen även att vi håller i hela matchen, det är lätt att då man leder med 6-0 efter två perioder slår av på takten men vi fortsatte att gå på max. Det var hög fart på alla fyra femmor och vi hade ett bättre passningsspel än senast, säger SAIK:s tränare Hans Wallson till klubbens hemsida och fortsätter:

- Det har varit tuffa och tighta matcher mot Luleå tidigare, det är inga konstigheter. Vi ser fram emot en folkfest med bra drag på läktarna. Vi ska fortsätta hålla bra fart i spelet och vara koncentrerade i spelet med puck. Vi vill även fortsätta med samma hårda jobb som senast.

Inför säsongens femte derby mellan Luleå och Skellefteå står det 2-2 i matcher. Skellefteå har vunnit med 4-3 och 3-0 och Luleå har vunnit med 3-2 och senast lagen möttes med 1-0 efter straffar.

– Det är matcher med bra inramning så det ska bli riktigt kul. Det är två lag i form som möts och det är en match som gäller något så det kommer säkert bli underhållande. Skellefteå vill ju säkra seriesegern och vi vill komma i en så bra position som möjligt inför slutspelet så det blir nog en kampfylld match, säger Luleås assisterande tränare Thomas Berglund till klubbens hemsida.

Joonas Vihko, Anton Hedman, Robin Jonsson och Pavel Skrbek var inte med senast för Luleå.

Lagkaptenen Jimmie Ericsson, Viktor Arvidsson och Tomas Skogs var inte med i torsdags för Skellefteå. Sedan tidigare saknar SAIK långtidsskadade Erik Forssell.

– Fredrik Lindgren vilar och Jimmie kommer att fortsätta att vila då det finns tillfälle för det, men både Arvidsson och Skogs kommer in. Och Forssell får fortsatt förtroende som coach i båset, säger Wallson.