• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 13 November Nov
Torsdag Tor 15 November Nov
Lördag Lör 17 November Nov
Söndag Sön 18 November Nov
Torsdag Tor 22 November Nov
Fredag Fre 23 November Nov
Lördag Lör 24 November Nov

Noah Welch: "Jag har en större roll i år"

4 december 2015 12:55

Sedan Noah Welchs debut för MODO Hockey har laget ökat sitt poängsnitt markant. För 33-åringen har en mer offensiv roll i MODO dessutom givit resultat i poängproduktionen. "Jag värdesätter dock andra saker i mitt spel högre", säger Welch.


Noah Welch var en gigant i det Växjö Lakers som i våras vann SM-guldet och amerikanen belönades dessutom som slutspelets bästa spelare. Förra veckan var han för första gången tillbaka i arenan sedan han lyfte LeMat-pokalen och det var en speciell händelse för 33-åringen.

– Vi kom väldigt tidigt till arenan och det hjälpte mig. Jag gick runt för mig själv för att supa in allt, det var väldigt mycket känslor. Det är konstigt att gå från att vinna guld med ett lag och sedan säsongen efter vilja slå dem med ett annat. Jag är fortfarande besviken på den matchen och min insats och längtar tills vi möter Växjö igen.

Welch anslöt till Örnsköldsvik och sitt MODO några veckor innan matchen mot Växjö och gjorde sin säsongsdebut i matchen mot Färjestad den 12 november. Alltså knappt två månader efter SHL-premiären.

– Det var lite annorlunda, jag har aldrig varit borta från hockey så länge tidigare. Men ska jag vara helt ärlig behövde jag ett längre uppehåll efter förra säsongen, min kropp var sliten efter slutspelet med Växjö.

Tiden innan han kom tillbaka till Sverige spenderades med sin 15 månader gamla son och hans fru i hennes hemland Kanada. För att komma så redo som möjligt till den nya säsongen tränade 33-åringen med det kanadensiska juniorlaget Red Deer Rebels.

– Det var en bonus att få tillbringa så mycket tid med familjen, men de sista fem veckorna ville jag bara komma till MODO och spela hockey.

Sedan Welch intåg i klubben har MODO:s poängsnitt ökat drastiskt. Under klubbens 15 första matcher i SHL, utan Welch, tog klubben endast tre segrar vilket är en seger var femte match. Sedan backens debut den 12 november har MODO spelat åtta matcher och vunnit fyra av dem, vilket är en seger varannan match och ett betydligt högre poängsnitt.

– Jag kände inte till det. Om jag fick välja skulle vi ha vunnit alla matcherna. Jag kanske har hjälpt till lite grann, men Andreas Johansson, Fredrik Olausson och grabbarna är de som ska ha beröm.

Lagkapten från debuten

Vid samma tid som Noah Welch anslöt till Örnsköldsvik stod det klart att Larry Huras ersattes i tränarbåset av Andreas Johansson och Fredrik Olausson. Duon verkar har lyckats bra med laget och förutom reslutaten har MODO dessutom både släppt in färre mål i snitt och gjort fler.

– Det är helt och hållet tack vare de nya tränarna och vårt nya spelsystem. Grabbarna köper det nya systemet till hundra procent och det funkar bra. Vi spelar inte man mot man längre utan försöker att överbelasta där pucken är.

Att amerikanen är viktig för sitt MODO råder det nog inget tvivel om. Han snittar mest istid i laget och mest i hela SHL med 25 minuter och tio sekunder. Han utsågs dessutom till lagkapten redan från start och lär få fortsatt förtroende, åtminstone tills Byron Ritchie kommer tillbaka från sin hälseneskada.

– Jag var lite överraskad. Jag visste att jag skulle bli assisterande kapten innan jag kom, men jag är bara tillfällig kapten tills Byron Ritchie kommer tillbaka. Jag är väldigt tacksam att de valde mig, det finns många i laget som förtjänar att vara kapten.

"Vi ska vara med i slutspelet"

Noah Welch har aldrig varit känd för sitt offensiva spel, även om hans 28 poäng i fjol var en av hans vassare noteringar i karriären. I MODO har 33-åringen fått en mer framträdande och framförallt offensivare roll, vilket syns i poängproduktionen. På åtta framträdanden har han gjort åtta poäng vilket räcker till en åttondeplats i poängligan i SHL under november månad. Endast Skellefteås Niclas Burström har gjort fler poäng som back.

– Jag har en större roll i år än tidigare och jag trivs riktigt bra med det. Jag spelar powerplay som jag inte spelat i så mycket förut. Nu är det upp till mig att bevisa att jag förtjänar det, berättar han och utvecklar:

– Det är kul att bidra med poäng, och jag har fått en bra start poängmässigt. Det är dock inte så viktigt för mig och jag värdesätter andra saker i mitt spel högre. Jag måste bli bättre i det defensiva spelet, driva upp pucken, täcka ytor och sådana saker. Jag känner att jag har en hel del kvar att jobba med där.

MODO Hockeys ökade poängskörd den senaste tiden har gjort att klubben nu endast är en poäng efter Rögle och tre efter Malmö som ligger på plats 12 och 11 i SHL-tabellen.

– Vi går åt rätt håll, men vi kan inte slappna av en period eller en match för då straffas vi. Sedan jag kom finns det fler matcher som vi givit bort och nu är varje match för oss som en slutspelsmatch. Vi ska vara med i slutspelet i vår och vi ska inte stanna kvar i botten, det är en sak som är säker.