Mer än bara hockey: Goa Gubbars blixtinsamling till UNHCR

30 mars 2022 10:00
#Meränbarahockey

Man hör ofta att idrott och politik inte hör ihop. Men när ett krig bryter ut kan idrottens gemenskap ändå bidra till att stötta de drabbade. För varje krona som skänks via de 14 medlemsklubbarna skänker SHL också en krona (upp till 1,4 mkr). En av de största bidragsgivarna är Frölundas supporterklubb Goa Gubbar.


Den 24 februari 2022 är sannolikt ett datum för historieböckerna. Det var den torsdagsmorgonen världen nåddes av nyheten att Ryssland inlett en invasion av Ukraina, startskottet för det krig som skakat om en hel värld. Samtidigt som det mänskliga lidandet kriget för med sig är ofattbart och omätbart har det också väckt solidaritet och medmänsklighet. Världen över görs insatser för att hjälpa människorna som drabbas hårdast av kriget. I Göteborg har supporterföreningen Goa Gubbar samlat in pengar till UNHCR.

– Samma morgon som Ryssland invaderade Ukraina kände jag att vi behövde göra något, vara delaktiga på något sätt, berättar Marco Vieira, ordförande i Goa Gubbar sedan fyra, fem år.

– Jag kallade styrelsen till ett extrainsatt styrelsemöte där huvudsyftet var att diskutera vad vi som förening kunde göra. Det var inte svårt att få med övriga styrelsen på båten, och de hade många idéer kring hur vi skulle kunna hjälpa till, berättar Marco.

Samlat in över 20 000 kronor

Det landade i en insamling till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan, som har lång erfarenhet av nödhjälp i krigsdrabbade områden.

– Vi skickade ut medlemsbrev och informerade via våra kanaler i sociala medier och fick väldigt bra respons, berättar Marco. Dels tycker folk att det är ett väldigt bra initiativ, dels har vi fått in 18 169 kronor från privatpersoner. Till det skänker föreningen Goa Gubbar 5 000 kronor vilket ger totalt 23 169 kronor.

I en extraordinär insats dubblar Svenska Hockeyligan alla bidrag till UNHCR (upp till 1,4 miljoner kronor) som kommer in via ett specifikt swishnummer upprättat för att hjälpa familjer och individer på flykt. Det betyder att Goa Gubbars insamling totalt resulterar i 46 338 kronor till krigets offer.

– Och kommer det in fler bidrag framöver kommer vi så klart att skänka det också, men för att kunna skicka iväg pengar nu när de behövs som mest ville vi genomföra en snabb kampanj och så får vi följa upp det med steg två sen, konstaterar Marco.

Ingen tävling

Det är inte första gången Goa Gubbar genomför den här typen av insamling för goda ändamål. Man har tidigare haft insamlingar i samband med Movember för att uppmärksamma prostatacancer och sålt en unik Roger Rönnberg-halsduk till förmån för Drottning Silvias barnsjukhus. Men Marco understryker att det inte handlar om någon tävling.

– Vi gör inte det här för att sporra andra att skänka pengar eller för att tävla mot någon. Vi kände att det här var rätt sak för oss och en enkel men effektiv insats.

Däremot kan Marco och Goa Gubbar gärna tänka sig samarbeten i andra välgörenhetsinsatser framöver.

– Skulle det vara någon annan supporterklubb eller liknande som vill hitta på något med oss är vi inte alls främmande för det, tvärtom, säger han. Vi har väldigt bra kontakter med andra supporterklubbar.

En viktig parameter som Marco tror varit avgörande för att Goa Gubbar lyckats samla in en så stor summa på kort tid är tydlighet.

– Det får inte finnas några tvivel om vad pengarna går till, och det får inte bli för spretigt med kampanjer om flera saker på en gång. Nu har SHL och vi valt ut UNHCR som är en väldigt pålitlig och etablerad organisation och då ser man tydligt att folk verkligen vill hjälpa till, säger han.

Valt att inte blanda in spelare

Samtidigt som kriget rasar i Ukraina pågår idrott i andra delar av världen. På många SHL-arenor har det förekommit ukrainska flaggor, fredsbudskap och manifestationer. Goa Gubbar valde att även engagera sig som supporterförening.

– Just den här insamlingen är ett initiativ från oss supportrar och det är på supporternivå den ska vara, slår Marco fast.