40 ögonblick: AIK tar SM-guld 1982

1 april 2015 08:40

Den 25 mars 1982 är ett historiskt datum för alla AIK:are. Det var då klubben säkrade sitt första SM-guld på en herrans massa år och spelarna som var med då är för evigt ihågkomna i stockholmsklubben. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


AIK hade en riktigt bra period i slutet av 70-talet och i början av 80-talet. Klubben florerade ofta högt upp i tabellen och höll sig väl framme även i slutspelen. 1981 spelade AIK final mot Färjestad men fick se sig besegrade med 3-1 i matcher.

Säsongen därpå var det dock stockholmarnas tur att stå i rampljuset klädda i guldglans. I semifinalen fick laget en gruvlig revansch på fjolårsfinalisten Färjestad och vann i två raka matcher och var klara för sin andra raka final.

Där stod Björklöven som motståndare. Umeålaget hade slutat tvåa i seriespelet, placeringen strax ovanför AIK.

AIK förlorade den första matchen, som spelades borta, med 2-0. Den andra som spelades hemma och den tredje som var bortamatch vanns båda två med uddamålet, 3-2 respektive 4-3. AIK hade därmed chansen att vinna SM-guld hemma på Hovet i den fjärde finalmatchen men Björklöven replikerade och vann med 4-2.

Det krävdes därmed en femte och helt avgörande finalmatch. På den tiden spelades den typen av avgörande matcher på neutral plan och valet i det här fallet föll på Scandinavium i Göteborg.

Alla tidigare matcher hade varit riktiga nagelbitare och den avgörande matchen blev inget undantag. AIK var något starkare än Björklöven och vann med 3-2 och blev därmed svenska mästare den 25 mars 1982. I laget fanns spelare som idag har legendstatus i klubben, spelare som Mats Thelin, Peter Gradin, Leif Holmgren och Ulf Isaksson för att nämna några.