• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 8 Mars Mar
Lördag Lör 10 Mars Mar
Måndag Mån 12 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Mars Mar
Fredag Fre 16 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Idag 19 Mars Mar
Tisdag Tis 20 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Fredag Fre 23 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Söndag Sön 25 Mars Mar

40 ögonblick: AIK tar SM-guld 1982

1 april 2015 08:40

Den 25 mars 1982 är ett historiskt datum för alla AIK:are. Det var då klubben säkrade sitt första SM-guld på en herrans massa år och spelarna som var med då är för evigt ihågkomna i stockholmsklubben. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


AIK hade en riktigt bra period i slutet av 70-talet och i början av 80-talet. Klubben florerade ofta högt upp i tabellen och höll sig väl framme även i slutspelen. 1981 spelade AIK final mot Färjestad men fick se sig besegrade med 3-1 i matcher.

Säsongen därpå var det dock stockholmarnas tur att stå i rampljuset klädda i guldglans. I semifinalen fick laget en gruvlig revansch på fjolårsfinalisten Färjestad och vann i två raka matcher och var klara för sin andra raka final.

Där stod Björklöven som motståndare. Umeålaget hade slutat tvåa i seriespelet, placeringen strax ovanför AIK.

AIK förlorade den första matchen, som spelades borta, med 2-0. Den andra som spelades hemma och den tredje som var bortamatch vanns båda två med uddamålet, 3-2 respektive 4-3. AIK hade därmed chansen att vinna SM-guld hemma på Hovet i den fjärde finalmatchen men Björklöven replikerade och vann med 4-2.

Det krävdes därmed en femte och helt avgörande finalmatch. På den tiden spelades den typen av avgörande matcher på neutral plan och valet i det här fallet föll på Scandinavium i Göteborg.

Alla tidigare matcher hade varit riktiga nagelbitare och den avgörande matchen blev inget undantag. AIK var något starkare än Björklöven och vann med 3-2 och blev därmed svenska mästare den 25 mars 1982. I laget fanns spelare som idag har legendstatus i klubben, spelare som Mats Thelin, Peter Gradin, Leif Holmgren och Ulf Isaksson för att nämna några.