• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

SHL:s kommentarer kring förslaget för utveckling

14 december 2013 20:32


Bakgrund till diskussionsförslagen SHL - Svenska Ishockeyförbundet

SHL har avtal med Svenska Ishockeyförbundet om hur SHL:s verksamhet bedrivs i förhållande till förbundet. Innevarande avtal går ut sista april 2014 och förhandlingar om ett nytt avtal pågår och vi tänker fortsätta att förhandla.

I de förhandlingarna har SHL gemensamt tagit fram ett förslag, en bruttolista med punkter och områden som vi vill lyfta, utveckla och säkerställa för att bygga ett starkt, konkurrenskraftigt SHL. Ett förslag som samtliga SHL-klubbar ställer sig bakom. Det vi också vill är att utveckla svensk ishockey och förslag på hur det ska göras från SHL:s sida har framförts till Svenska Ishockeyförbundet, en utveckling av SHL och svensk ishockey. I dagsläget inväntar vi Svenska Ishockeyförbundets återspel på dessa punkter. Som talespersoner gällande SHL:s förhandling har styrelsen utsett SHL:s styrelseordförande Anders Hedin och Jörgen Lindgren, VD för SHL, vilka också ingår i SHL:s förhandlingsgrupp.

Bakgrunden till detta är att hockeykartan ritas om och utvecklingen inom hockeyn går snabbt. Bara de senaste åren har en stor utveckling skett inom flera delar. KHL och de Europeiska ligorna kommer att fortsätta att driva på utvecklingen, men vi vet att vi är starka och är dem som utvecklar och utbildar flest spelare på bäst sätt.

Det finns ett stort intresse för vår sport och liga. För första gången på många år såg vi en vikande trend på arenapubliken under förra säsongen. Förklaringarna till detta är naturligtvis flera, dock ser vi att det kräver mer och mer av oss för att attrahera publiken till arenorna.

Svensk ishockey är stark och framgångsrik. Det ser vi inte minst på det stora antal spelare som går bland annat till NHL. Vårt landslag Tre Kronor är regerande världsmästare. Den långsiktiga talangutvecklingen vi bedrivit i Sverige har visat sig framgångsrik. Vi har många unga spelare och starka profiler i SHL som vi vill bygga vidare på. Vi vill skapa en liga som är så stark och intressant att spelare väljer att stanna längre samt komma hem och avsluta sina karriärer här. Det här är vad vi vill - för våra supportrar.

Dagens modell med bland annat upp- och nerflyttning påverkar det sportsliga och det behövs skapas förutsättningar för att säkra att vi framöver behåller vår attraktionskraft. Naturligtvis har modellen även en påverkan på ekonomin - både på klubbar som satsar för att vara kvar ligan, men också för de klubbar som satsar på att gå upp i ligan. En långsiktighet och en hållbarhet för att klara det på ett trovärdigt sätt är ett måste! Vilket innebär att vi inte vill stänga ligan.

SHL och klubbarna omsätter idag över 1.6 miljarder kronor och den genomsnittliga omsättningen för en klubb är över 120 miljoner, men ändå gör vi ingen vinst. Vi tar ett mycket stort ansvar, klubben/föreningen, arenorna, spelarna, partners och personal. Klubbarna har gått från att vara ideella föreningar till medelstora företag med allt vad det innebär. Att i det läget inte ha full kontroll och påverkan över sin egen produkt är förödande. Ska SHL stå sig internationellt, attrahera och behålla de bästa spelarna samt säkra underhållningsvärdet för vår publik krävs en ökad tillväxt.

Vi har ökat vår omsättning mångfaldigt under de senaste 10 åren, naturligtvis är det möjligt att göra det igen. SHL-klubbarna vill ta ett fortsatt ansvar för den ishockeyverksamhet vi bedriver, från barn- och juniorverksamhet upp till representationslag. Som arbetsgivare, likväl för ideellt engagerade. Vi vill också fortsätta vara en viktig aktör för den ort och region vi verkar i. SHL-klubbarna vill också stödja sina distrikt för att fortsätta det viktiga arbetet med breddverksamhet.

Våra supportrar vill ha ett lag att vara stolta över, ett lag att känna med i framgång och motgång. Det krävs resurser för att investera i detta på ett hållbart sätt. För sporten och för alla hjärtan som brinner för svensk ishockey.

Anders Hedin, styrelseordförande SHL
Jörgen Lindgren, VD för SHL
Christer Mård, ordförande Linköping HC
Mike Helber, klubbdirektör Linköping HC
Curt Johansson, ordförande Luleå Hockey
Thor Stöckel, klubbdirektör Luleå Hockey
Hans-Göran Frick, ordförande HV71
Peter Eklund, klubbdirektör HV71
Jan-Erik Silverberg, ordförande Brynäs IF
Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör Brynäs IF
Mats Grauers, ordförande Frölunda Indians
Anderz Larqvist,klubbdirektör Frölunda Indians
Michael Marchal, ordförande Växjö Lakers
Anders Öman, klubbdirektör Växjö Lakers
Odd Swarting, ordförande AIK Hockey
Peter Birath, klubbdirektör AIK Hockey
Pär Nordlund, ordförande Skellefteå AIK
Per-Anders Israelsson, klubbdirektör Skellefteå AIK
Sture Emanuelsson, ordförande Färjestad BK
Håkan Loob, klubbdirektör Färjestad BK
Sven Rosén, ordförande Leksands IF
Anders Doverskog, klubbdirektör Leksands IF
Tomas Byberg, ordförande MODO Hockey
Börje Lindholm, t f klubbdirektör MODO Hockey
Ulf Gejhammar, ordförande Örebro Hockey
Pontus Gustafsson, General manager Örebro Hockey