Oliver Larsen: "Hoppas få en stor roll"

7 juli 2020 09:00
Välkommen till SHL

Oliver Larsen flyttade till Leksand som 18-åring och efter tre säsonger i Sverige, i tre olika klubbar, ska den danske backen nu göra SHL-debut med IK Oskarshamn. ”Jag hoppas att jag kan ta nästa kliv, men det blir en stor utmaning att spela i SHL”, säger Larsen, som var med i det danska VM-laget 2019.


I artikelserien ”Välkommen till SHL” stiftar vi bekantskap med spelare som ska göra sin första säsong i ligan. Den klubb som har flest spelare som ska göra SHL-debut kommande säsong är Oskarshamn. Åtta av deras nyförvärv gör sin första säsong i ligan och en av dem är backen Oliver Larsen. Lagets tränare Martin Filander tror mycket på den 21-årige dansken.

– Oliver är en ung, utvecklingsbar kille med bra storlek och hårt spel. Bra tvåvägsspel och kan bidra bra i offensiven med ett skarp första pass. Jag följde honom i hans tid i Pantern och har de två senaste säsongerna varit en ledande back i Hockeyallsvenskan, sa Filander till klubbens hemsida när värvningen blev klar.

Hoppas få en stor roll

Även om SHL blir en nivå upp mot vad Larsen är van vid hoppas han kunna få en stor roll.

– Jag hoppas absolut att jag tar mig in bland topp-6 på backsidan. Sedan får vi ta det därifrån. Jag vill spela så mycket som möjligt. Jag hoppas att jag kan ta nästa kliv, men det blir en stor utmaning att spela i SHL, säger Larsen.

Varför föll valet på Oskarshamn?

– Jag hade lite anbud, men jag tycker det är bättre att spela i SHL. Speciellt i Oskarshamn, där jag hoppas få en stor roll. Jag har bara hört bra saker om föreningen och Filander (huvudtränaren), säger backen, som mäter 194 centimeter och väger 94 kilo.

Oskarshamn hade en rätt tuff förstasäsong i SHL, men Larsen är ändå optimistisk inför kommande säsong.

– Det ser jättebra ut. Jag hoppas att vi kan ta ett steg framåt och bli bättre än ifjol. Tränarteamet känns också spännande, säger han.

Hans pappa avrådde från att bli målvakt

Även om hockey inte är den största sporten i Danmark var det aldrig något snack om vilken idrott Oliver Larsen, med Aalborg IK som moderklubb, skulle satsa på.

– Jag har alltid spelat hockey. Farsan var hockeymålvakt. Jag frågade om jag kunde spela lite fotboll, men det fick jag inte för pappa, säger Larsen och brister ut i ett skratt.

Känns det tråkigt att du inte testade några andra sporter?

– Nu kan jag säga att det blev bra. Jag är inte bra alls på fotboll. Pappa sa att jag skulle bli en bra back, stor och bra med pucken.

Han ville inte att du skulle gå i hans fotspår och bli målvakt?

– Nej, inte alls. ”Man ska inte vara målvakt”, sa pappa, berättar Oliver Larsen, vars pappa spelade i den danska högstaligan och gjorde några juniorlandskamper.

Som 18-åring flyttade Oliver Larsen till Sverige 2017. Valet föll på Leksand, mycket tack vare en landsman till Larsen.

– Jens Nielsen var J20-tränare där. Han ville ha mig och det blev spel med J20-laget till och börja med, men jag fick även spela lite med a-laget, säger han.

"Var helt vit i ansiktet"

Larsen gjorde allsvensk debut den säsongen. Totalt blev det 16 framträdanden i Leksands a-lag. Till säsongen därpå gick han till Pantern och där fortsatte han att ta kliv. Larsen spelade 51 matcher och snittade över 20 minuters istid, vilket gav honom en plats i det danska VM-laget.

– Det var jättestort och något jag har jobbat för hela livet. Att spela i a-landslaget är magiskt. Jag är jättetacksam att jag fick vara med, säger Larsen.

Vilket bästa minne från turneringen?

– Första matchen, mot Frankrike.

Var du nervös?

– Jag var helt vit i ansiktet de första tio minuterna. Fick pucken blev jag helt skakig för att jag var så nervös, säger han och skrattar.

Vem var den bästa spelaren du mötte under VM?

– Patrick Kane och Jack Eichel. Det var stort, säger han.

"Hoppas att det kan hjälpa mig nu"

Via Björklöven har Larsen nu hamnat i Oskarshamn och han hoppas att han kan dra nytta av sin erfarenhet från internationella matcher när han tar klivet från allsvenskan till SHL.

– Det hjälper mig ganska mycket tycker jag. Man utvecklas mer när man spelar mot bättre spelare. Man måste tänka lite snabbare och ta snabbare beslut. Jag hoppas att det kan hjälpa mig nu och att jag kan fortsätta utvecklas i Oskarshamn, säger han.