• Huvudsponsorer

Lördag Lör 12 Januari Jan
Torsdag Tor 17 Januari Jan
Fredag Fre 18 Januari Jan
Lördag Lör 19 Januari Jan
Tisdag Tis 22 Januari Jan
Onsdag Ons 23 Januari Jan
Torsdag Tor 24 Januari Jan
Lördag Lör 26 Januari Jan

Frölunda inför säsongen: "Viljan att vinna genomsyrar alla träningar"

10 september 2013 14:15

Frölunda Hockey Club har spelat oavbrutet i högsta serien sedan den framgångsrika Kvalserien 1989, då Frölunda i en oförglömlig match slog Malmö. Över 10 000 på läktarna i Frölundaborg jublade ikapp med bland andra dåvarande huvudtränaren Conny Evensson, när elitseriekontraktet var bärgat. SHL.se publicerar samtliga klubbars egna texter inför säsongspremiären och nu har det blivit dags för Frölunda.


33 säsonger har det blivit totalt sedan Elitserien startade 1975–1976. Topparna sedan dess i föreningen är förstås klubbens andra och tredje SM-guld, 2003 och 2005. Men det betyder inte att första SM-guldet 1965 inte är viktigt eller att SM-silvret 1996 inte har betydelse i föreningens historia.

2004/2005 var säsongen då NHL-spelarna var utestängda från sina ordinarie arbeten och spelade i Elitserien. Många menar att den säsongen var den bästa som spelats någonsin, med de bästa spelarna. Frölunda vann den säsongen Elitserien i överlägsen stil och slog de flesta rekorden. Det var en supersäsong som slutade med SM-guld. Andra halvan av 2000-talet blev ömsom vin ömson vatten. Mest vatten...

Till den här säsongen har föreningen fattat beslut om att utveckla verksamheten på ett lite annat sätt. Inte nödvändigtvis nytt, men annorlunda. Ett av Frölunda HC:s övergripande mål är att ha den främsta juniorverksamheten i Sverige och att leverera en till tre spelare per år till Frölundas A-lag. Som ett led mot den målsättningen har klubben en helt ny sportslig organisation, där Christian Lechtaler är sportchef och Roger Rönnberg, tidigare juniorkronornas förbundskapten, är huvudtränare.

Föreningen har satt stort fokus på individuell utveckling, att utveckla spelare och ledare till regional, nationell och internationell nivå. Många av de förändringar som gjorts i A-lagstruppen inför 2013/2014 går just i utvecklingens tecken. Frölunda HC har klarat att behålla och att locka flera framgångsrika unga och blivande stjärnor. Tom Nilsson, Emil Djuse, Alexander Wennberg, Sebastian Collberg, Andreas Johnson, Erik Karlsson och Lars Johansson, bland många andra.

Spelidén, som går genom alla elitlag ner till U16E, bygger på fart, energi och kamp. Viljan att vinna genomsyrar alla träningar både på och utanför isen. Devisen ”det går att tävla om allt” och ”Vi ger oss aldrig” gäller i alla led i föreningen. Frölunda HC:s vision är att erbjuda den bästa sportupplevelsen delat med socialt ansvar, och att vara en av de ledande hockeyorganisationerna i Europa. Redan den senaste säsongen var Frölunda framgångsrika i att både släppa fram unga talanger och i NHL-draften.

En sammanställning, sommaren 2013, visade att Frölunda under senaste säsongen släppte fram flest juniorer i Elitserien. Sammanlagt 17 juniorer fick chansen att prova på spel i Elitserien 2012/2013 i en Frölundatröja. Utvecklingsarbetet fortsätter i föreningen och de sportsliga målen är höga och tydliga. FHC ska vara rankade som ett av de fyra främsta lagen i SHL och därigenom skapa förutsättningar för att vinna SM-guld.

Hockeyns utveckling i Europa är viktig både ur ett sportsligt och ett kommersiellt perspektiv. Därför siktar FHC mot att nå slutspel i European Trophy. Efter några tunga ekonomiska år har föreningen också, efter hårda besparingar och effektiviseringar åter ekonomin under kontroll.