Avsnitt 2: Domarchefen älskar regler

7 februari 2020 12:30
Podcast

I det andra avsnittet av SHL:s nya satsning SHL:s Domarpodd sitter programledarna Johanna Alba och Camilla Bernving ner med domarchefen Tomas Thorsbrink. Som vanligt tar podden upp veckans situationer och regelfrågor från lyssnarna.


Poddens fokus ligger på regel- och domarfrågor. Syftet är att ge lyssnaren en inblick i domarnas vardag, både genom att lära känna människan och höra förklaringar och diskussioner kring olika konkreta situationer som uppstått under veckan sedan det senaste avsnittet. Detta kompletteras med video på aktuella sekvenser här på SHL.se så att ni som lyssnar ska kunna hänga med på bästa sätt.

Podcasten tar även upp olika allmänna regelfrågor. Här har du som lyssnare möjlighet att skicka in dina frågor om det är något du gått och grunnat på.

Skicka dina frågor till: [email protected]

Avsnittets regelfrågor hör ni i podden.

Avsnitt 2

I det andra avsnittet gästas Johanna och Camilla av SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink.

Veckans situationer

Det första som diskuteras är egentligen två situationer från samma match, Brynäs-Luleå från den 25 januari. Där ådömdes Brynäs spelare Emil Molin två straff för respektive situation, och Tomas Thorsbrink kommenterar båda.

Den tredje situationen är hämtad från matchen Malmö-Skellefteå från den 30 januari. Här tilldöms Skellefteå ett mål, trots att målburen var ur position.

Veckans regelfrågor

Tid i podavsnittet: 32:37-35:53

Varför kvittar domaren utvisningar ibland och ibland inte?

– Kvitta innebär att om spelare i vardera lagen visas ut samtidigt sätts minuterna i vissa fall inte upp på tavlan. Det kan t ex uppstå situationer där det ena laget får två utvisningar och det andra en, då blir det inte spel fyra mot tre utan man kvittar så långt man kan och det blir spel fem mot fyra istället. Man kvittar mindre straff mot mindre straff, och större straff mot större straff. Man räknar alltså inte av minuter om det ena laget får två minuter och det andra fem, utan då får båda sitta av tiden, förklarar Thorsbrink.

Vad är det som avgör om det blir spel fem mot fem eller fyra mot fyra vid en dubbelutvisning?

– Om båda lagen tilldöms en tvåminutersutvisning vardera samtidigt, och att det var spel fem mot fem när de utdömdes, då visas spelarna ut och det blir spel fyra mot fyra, men det är enda gången det inte kvittas. För sen är grundidén att vi vill ha så många spelare på isen som möjligt. Hade det däremot varit spel fyra mot fyra när den nya dubbelutvisningen utdömdes, då hade dessa nya utvisningarna kvittats, säger Thorsbrink.