• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Idag 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Tack för säsongen - Brynäs IF

13 maj 2016 09:07

Brynäs säsong i SHL 2015/2016 var en rejäl berg och dalbana där klubben till en början imponerande stort, men när stjärnan Anton Rödin skadades sjönk laget i tabellen. Dock fick vi under säsongen bevittna två nya stjärnor födas.


Brynäs var ett svårtippat lag inför SHL 2015/2016. Klubben hade tappat nyckelsspelare som Niclas Andersén och Bill Sweatt, men förstärkt truppen med spännande förvärv. Nick Johnson, Petr Vrana och Anssi Salmela var kanske de tre tyngsta namnen. Dessutom hade klubben fått behålla stjärnor som Anton Rödin, Greg Scott och Bernhard Starkbaum.

Brynäs inledde SHL riktigt bra och vid jul låg laget på tredje plats i tabellen, endast bakom Frölunda och Skellefteå som hade ryckt lite grann. Den 19 januari låg laget femma i tabellen och hade samma poäng som fyran Linköping. Då kom dock mardrömsbeskedet för klubben. På en träning skadades forwarden Anton Rödin och hans säsong var över.

– Visst blir det ett tufft avbräck för oss, men vi får gå samman som lag och jobba ännu hårdare, sa klubbens sportchef Stefan Bengtzén när skadan offentliggjordes.

Rödins betydelse

Lagkaptenen Anton Rödin hade fram till skadan burit Brynäs på sina axlar och gjort 16 mål och 37 poäng med vilket han var med i toppen av både skytte- och poängligan.

Han hade dessutom stått för fem matchavgörande mål, gjort 16 poäng i numerärt överläge och snittade nästan 20 minuter i istid per match. Hans betydelse för detta Brynäs skulle också visa sig ju längre säsongen led. När SHL var färdigspelat hade Brynäs rasat från sin femteplats till tionde. Med Rödin i laget tog klubben 1,71 poäng per match i snitt. Att jämföra med 0.94 poäng per match utan honom.

Anton Rödin var också spelaren i SHL som gjorde flest flerpoängsmatcher med 14 stycken, två mer än Växjös Richard Gynge. Brynäs stjärna utsågs även till september månads stjärna i ligan för sina insater. Förutom det var han också en av tre finalister till SHL:s mest värdefulle spelare. Detta trots att han bara spelade 32 matcher.

I och med tiondeplatsen ställdes Brynäs mot Djurgården i åttondelsfinal. Klubben pressade också stockholmarna till en tredje och avgörande match som Djurgården till slut vann med 5-4 hemma på Hovet.

Skyttekungen i laget

Efter SM-guldet 2012 har klubben åkt ut i kvartsfinal tre år och nu senast i åttondelsfinal. Det återstår att se om klubben kan ta några steg framåt nästkommande säsong.

Förutom Anton Rödin var det ytterligare en spelare som satte ett stort avtryck på Brynäs säsong 2015/2016. Nyförvärvet från Växjö Lakers Nick Johnson skulle verkligen leverera i sin nya klubb och stod under säsongen för 22 mål. Han jagades ända in på målsnöret av Linköpings Broc Little, men höll till slut undan och vann skytteligan i SHL.

Förutom skytteligan var han också helt fantastisk i numerärt överläge och det var i den spelformen merparten av hans poäng gjordes. Med 14 powerplaymål var Nick Johnson även bäst målmässigt i den spelformen.

Stjärnor föddes

Under Brynäs säsong fick vi också bekanta oss med en stor målvaktstalang och se en stjärna födas. 19-årige Felix Sandström hade inför årets säsong gjort 2 matcher i SHL. Efter den här hade han startat 25 och imponerat stort hos Gävlelaget. Tittar vi på lagets sista 15 matcher i SHL, samt de tre åttondelsfinalerna, startade Sandström 14 av dessa 18 matcher och tog i slutskedet av säsongen över spaden från den rutinerade Österrikaren Bernhard Starkbaum.

Till nästa säsong har Starkbaum lämnat klubben och in har Linköpings David Rautio värvats. Det ska bli intressant att se vem Thomas Berglund väljer att satsa på i den kommade SHL-säsongen.

Lucas Carlsson var även han en spelare som fick sitt stora genombrott under säsongen. Den unge backen hade visserligen gjort 16 SHL-matcher året innan, men början på årets startade han utanför A-truppen. Inte förrän den 25 november gjorde Carlsson sin första match med speltid i, och efter det utvecklades han i raketfart. Dessutom började poängen trilla in och på 35 matcher gjorde han nio poäng, varav fyra mål. Ett av målen, i hemmamötet med Örebro den 6 februari, var ett mål utöver det vanliga. Målet röstades dessutom fram som Årets mål i SHL 2015/2016.

Du kan se målet här.

Kaptenen lämnar

Förutom nämnde Starkbaum har Brynäs också tappat Greg Scott och den kanske tuffaste förlusten av dem alla - stjärnan och lagkaptenen Anton Rödin. Efter säsongen meddelade Brynäs att Rödin är klar för NHL och Vancouver Canucks.

– Jag har utvecklats oerhört mycket under de här säsongerna. Det var väldigt kul att få chansen att komma hem och spela för Brynäs IF och få chansen att visa upp sig igen, trots att jag inte hade mina bästa år där borta. Nu vann vi ju ingenting, men jag har väldigt många bra minnen från alla säsongerna. Jag har svårt att tänka mig själv i en annan klubb i Sverige, det skulle inte hända, sa Rödin till klubbens hemsida.

På nyförvärvsfronten har klubben förutom Rautio också hämtat in Jonathan Granström, Gustaf Thorell och Jesper Jensen. Med tanke på det tunga tappet av Anton Rödin kan vi nog räkna med att truppen lär spetsas med något tungt nyförvärv.