SHL Awards 2016 - Jonas Junland är Årets back

4 maj 2016 20:22

Juryn till SHL Awards har sagt sitt och efter sammanräkning av alla röster står det klart att Linköpings Jonas Junland är vinnare av priset Årets back 2016.


Linköpingssonen Jonas Junland har gjort fem A-lagssäsonger för Linköping. Han har dessutom tillhört Färjestad i SHL och gjort två säsonger i Nordamerika. Tidigare i sin karriär var Junland mest känd för sina kvalitéer i den defensiva zonen. Men under de två senaste säsongerna hos östgötarna har Junland blommat ut till en poängstark tvåvägsback.

Hans 31 poäng i SHL 2014/2015 följdes den här säsongen upp med 30 poäng och Junlands rutin var ovärderlig under årets säsong. Linköping hade en ung backbesättning där Junland var både lagets fanbärare och viktigaste spelare.

Därför prisas Junland: Jonas Junland har vuxit till en fantastisk tvåvägsback hos östgötarna. När mannen med det vidväxta skägget får upp farten har han nästintill varit omöjlig att få stopp på. Han fick ett stort förtroende och var viktig i såväl numerärt underläge som överläge. Loggade många minuter per match och slutade, med 30 poäng, fyra i backarnas poängliga.

– Jag är otroligt glad och stolt över att ha vunnit det här priset, sa Junland när han prisades under SHL Awards.

Motiveringar från jurymedlemmar:

"Jonas Junland är en toppback i serien i alla spelformer. Stark i både powerplay och boxplay. Leder Linköpings försvar och är ovärderlig för klubben."

"Junland leder en ung och spännande backbesättning och har på så sätt hjälpt sitt lag och sin klubb att på nytt tillhöra de absoluta topplagen i svensk hockey. Han bidrar med massor av poäng framåt och har förmågan att bryta mönster i matcherna."

"Junland var en general i det största överraskningslaget Linköping."