• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Tack för säsongen - Malmö Redhawks

11 maj 2016 09:30

I en artikelserie går vi igenom lagens säsonger i SHL 2015/2016. Denna gång är det dags för en av nykomlingarna Malmö Redhawks. Klubben förstärkte med fler tunga nyförvärv inför återkomsten i SHL, men hade stora skadeproblem. Till slut kunde dock klubben fixa nytt kontrakt.


Malmö Redhawks gjorde den gångna säsongen sin första SHL-säsong sedan 2006/2007. Laget presenterade en rad tunga värvningar inför återkomsten. Svenske landslagmannen Andreas Thuresson, backen Erik Andersson, målvakten Oscar Alsenfelt samt den nordamerikanske trion Derek Meech, Peter Mueller och T.J. Galiardi.

– En toppspelare i SHL, en VM-spelare. Han vill framåt och är inte nöjd bara med att komma hem även om han ville hit, kommenterade Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård Andreas Thuresson när värvningen var i hamn.

Trots en stark trupp började laget knackigt och tog endast tre segrar på de tio första matcherna. Det var egentligen inte förrän i februari laget på allvar började komma igång och det var också i den månaden som kontraktet säkrades. Till slut hade skånelaget 12 poäng tillgodo på MODO Hockey och laget nådde den uppsatta målsättningen att vara kvar i SHL.

Det som säkert sved lite grann hos Malmöfansen var nog att klubben inte var bäst i Skåne när de 52 omgångarna i SHL var summerade. Rögle knep nämligen placeringen över i tabellen med minsta möjliga mariginal, det endast skiljde en poäng mellan lagen. Detta efter att Rögle vunnit back-to-back mötet mellan rivalerna i slutskedet av säsongen.

Totalt möttes klubbarna fyra gånger under säsongen och Malmö lyckades endast vinna en av de matcherna. Där har klubben en morot inför nästa säsong. Att lyckas knipa en placering över sina värsta rivaler.

Stort genombrott

Efter stora skadeproblem på de förväntade poängspelarna var det istället en back som skulle få sitt stora genombrott. 24-årige Nils Andersson, bror till Erik Andersson, vann nämligen klubbens interna poängliga. 30 poäng var fem fler än tvåan Peter Mueller och räckte dessutom till en tredjeplats i backarnas poängliga.

Umeåsonen förlängde också sitt kontrakt under säsongen med ytterligare två år och så här sade han i en intervju med SHL.se under säsongen:

– Det är väl lätt att tänka och tro att gräset är grönare på andra sidan. Men i slutändan när jag summerade vad jag hade i Malmö och uppbackningen från lagkamrater, ledare och fans att de ville satsa på mig så kändes det som det absolut bästa valet. Dessutom är det roligt att bygga vidare på det här vi har på gång.

Utlånad målvakt tog chansen

Malmös målvaktssida var under SHL ett problem för klubben. Tänkta förstemålvakten Oscar Alsenfelt missade stora delar av säsongen med en skada. Klubben värvade in finländaren Mika Noronen som blev en flopp. Pontus Sjögren fick det inte heller att stämma och klubben vände sig till utlånade Jonas Gunnarsson från IK Pantern. Väl där hittade klubben sin målvakt och Gunnarsson var en starkt bidragande orsak till att Malmö lyckades fixa nytt kontrakt i SHL.

Malmös lagbygge till den kommande säsongen ska bli spännande att följa och sportchefen Patrik Sylvegård har redan säkrat signaturer på klasspelare som Nichlas Hardt, Robin Alvarez, Ilari Filppula, Konstantin Komarek samt Noah Welch.

– Jag tycker att vi behövde fylla på backsidan med en stor och rejäl tvåvägsback och tycker att vi har hittat honom i Noah. Han kan logga mycket istid i alla spelformer och jag tror att han kommer att bli väldigt nyttig för oss, både i spelet ute på isen och för sitt sätt att agera utanför den. Han är en toppback i SHL och jag tror att det finns mer att få ut av honom än vad han visade under den gångna säsongen. Nu har vi en back- och målvaktssida som ser riktigt bra ut, sa Malmö Redhawks sportchef Patrik Sylvegård till klubbens hemsida när värvningen av Welch var officiell.

Sedan tidigare stod det också klart att T.J. Galiardi, Joey Tenute, Eric Himelfarb, Kent McDonell, Adam Burish, Johan Björk, Pontus Sjögren och lagkaptenen Henrik Hetta lämnar klubben.

Ny tränare vid rodret

Dessutom har klubben valt att byta tränare inför SHL 2016/2017. Björn Hellkvist lämnar och ersätts av den gamle Malmöprofilen Peter Andersson som var med och lyfte Örebro från division ett till SHL.

– Jag är väldigt stolt och glad över att få uppdraget att träna Malmö Redhawks. Jag ser fram emot att komma Malmö och jag tror att klubben har något stort på gång. Nu vill jag, tillsammans med övriga ledarstaben, bygga vidare på den fina förstasäsong som klubben gjorde i SHL och göra Malmö Redhawks till ett ännu bättre lag, sa Peter Andersson till klubbens hemsida när han presenterats.