• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Tack för säsongen - Örebro Hockey

17 maj 2016 09:45

Örebro gick till sitt första SM-slutspel 2015 efter att ha imponerat stort. Under årets säsong var avsaknaden av poängsprutan Derek Ryan stor. Dessutom fann inte Julius Hudacek fjolårsformen och Örebro nådde inte lika stora framgångar.


Örebro gjorde den gångna säsongen sin tredje i SHL. Klubben lyckades hänga kvar i den första och i fjol imponerade Närkelaget stort, kom sexa i SHL och gick till kvartsfinal där till slut de kommande mästarna Växjö blev för svåra.

Klubbens nyckelsspelare säsongen 2014/2015 var också riktigt vassa under säsongen då Derek Ryan vann poängligan med 60 poäng och Julius Hudacek belönades som SHL:s mest värdefulle spelare och bäste målvakt på SHL Awards.

Inför den här säsongen skulle laget följa upp framgångarna från säsongen innan. Det skulle dock få göra det utan poängkungen Derek Ryan som lämnade för Carolina Hurricanes i NHL. Dock var Julius Hudacek kvar i truppen och skulle få sällskap av sin bror Libor.

Förutom Libor hämtades ännu ett starkt nyförvärv in, nämligen den tjeckiske landslagsmannen Jakub Petruzalek. Tanken var att det var han som skulle ersätta Ryan och bilda en ny fruktad trio tillsammans med Daniel Viksten och Martin Johansson, som säsongen innan skördat stora framgångar tillsammans Ryan.

Fann inte Ryans ersättare

I den fjärde omgången trodde nog Örebros supportrar att Petruzalek var den spelare som kunde ta över efter Ryan. I matchen mot Rögle stod han nämligen för tre mål och blev med det SHL:s första hattrick-skytt säsongen 2015/2016. Det skulle dock visa sig att målformen inte höll i sig.

Säsongen blev nog inte riktigt som Örebro hade räknat med och succén från Petruzalek och Julius Hudacek uteblev. Petruzaleks sejour i Örebro pågick endast i 14 matcher där hans facit blev, förutom hattricket, ytterligare ett mål och noll assist. Senare under säsongen hämtades Justin Hodgman in och hans facit blev 11 matcher och fyra poäng innan även han fick lämna. Sökandet efter en ersättare som skulle fylla lucken efter Derek Ryan uteblev och slutade med två misslyckade försök.

Julius Hudaceks säsong då?

Ja, den var inte lika vass som året innan, det är en sak som är säker. Säsongen 2014/2015 hade Hudacek en räddningsprocent på 92,99 och ett snitt i insläppta mål per match på 1,91. Med det hade han allra bäst räddningsprocent och var tvåa efter Joel Lassinantti i den andra kategorin. Årets säsong parkerade Hudacek på en tolfteplats över räddningsprocent med 91,04 och på elfte plats över insläppta mål i snitt med 2,51. En markant skillnad alltså och förhoppningsvis kan Hudacek bjuda publiken i Behrn Arena på fler Hudashows nästkommande säsong.

Att klubben inte hittade en riktig poängspruta och att Julius Hudacek inte hade en av sina bättre säsonger speglade lagets prestationer i SHL 215/2016. Sjätteplatsen från året innan byttes mot en åttondeplats under årets SHL-säsong och om Örebro skulle nå slutspel skulle de behöva gå igenom en tuff åttondelsfinalserie i bäst av tre matcher. På andra sidan väntade HV71.

"Levde inte upp till det"

Det första mötet spelades i Behrn Arena och det såg länge ut som att Örebro skulle få en drömstart efter att klubben haft ledningen med 2-1 efter två spelade perioder. I början av den tredje skulle dock HV71 både kvittera och göra 3-2, vilket blev slutresultatet. I match två i Kinnarps Arena var det sedan inget snack och Örebro föll med hela 7-1 och säsongen var över.

– Vi hade som målsättning att göra en lika bra säsong som i fjol. Det lyckades vi inte med. Vi var för ojämna i vårt spel, men i slutändan lyckades vi bli åtta och åkte ut mot HV71 och även där var det för stor ojämnhet. Försvarsspelet var inte som jag önskade och det berodde på att de ledande spelarna som skulle driva laget levde inte upp till det. Förra året var Derek Ryan bingo, men i år lyckades inga ta det klivet och vi misslyckades lite där. Säsongen var dock godkänd och jag hoppas att vi nästa år kan ta nästa steg, sa Kent Johansson på en presskonferens i slutet av april.

Trotjänaren lämnar

Efter åttondelsfinalsortin meddelade en av klubbens fanbärare Henrik Löwdahl att han lägger sina skridskor på hyllan. Örebrosonen gjorde sammanlagt 18 säsonger i klubben och har varit med på hela resan klubben gjort från division ett, till HockeyAllsvenskan, vidare till SHL och i fjol slutspel. Den sista säsongen i klubben blev dock en skadefylld sådan och 35-åringen summerade sitt beslut till Örebros hemsida så här:

– Det känns som rätt tid att lämna. Visst känns det konstigt, att ta beslutet – men samtidigt har det växt fram och jag berättade det redan i julas för vår General Manager Pontus Gustafsson. Sedan måste jag nog smälta det lite mer för att kunna summera saker och ting på ett bättre sätt. Jag kan nog prata lite mer och bättre om några dagar eller en vecka. Men nu är i alla fall beslutet fattat.

Förutom Löwdahl har också flera andra spelare lämnat i Marko Anttila, Jakub Krejcik, Ville Viitaluoma, Joonas Jalvanti och Anders Eriksson. Dock är den viktiga stommen med Martin Johansson, Julius Hudacek, Daniel Viksten, Alexander Hellström, Johan Motin och Joel Mustonen kvar. Den grunden är kryddad med intressanta nyförvärv i Dominique Heinrich, Michael Haga och Siim Liivik och Närkelaget har en spännande trupp att tillgå i SHL 2016/2017.