• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Idag 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Tack för säsongen - Växjö Lakers

19 maj 2016 10:00

Efter SM-guldet 2015 var förväntningarna på Växjö Lakers höga inför årets SHL. Klubben hade det stundtals tufft och gick med nöd och näppe till kvartsfinal. Väl där imponerade dock klubben, men i semifinalen blev Skellefteå för tufft.


Växjö stod för en storartad säsong 2014/2015 och kom på tredje plats i SHL. I slutspelet slog klubben ut Örebro i kvartsfinal innan Frölunda slogs ut i semifinalen. I SM-finalen ställdes laget mot svensk hockeys giganter de senaste åren, Skellefteå. Finalserien blev en speciell sådan då bortalaget vann i de fem första matcherna. I match sex kom dock vändningen och Växjö fixade sitt första SM-guld i klubbens historia hemma i Vida Arena efter att Tuomas Kiiskinen avgjort i förlängningen.

Till den här säsongen siktade klubben återigen på att vara ett topplag och en guldkandidat. Sportchefen Henrik Evertsson hade dock ett ganska stort arbete framför sig då nyckelsspelare som Noah Welch, Rhett Rakhshani, Jani Lajunen och Nick Johnson försvann.

Evertsson skulle dock fylla de flesta luckorna då publikfavoriten och den hårdskjutande backen Ilka Heikkinen hämtades in för att ersätta Welch.

En av forwardsplatserna togs av poängsprutan Richard Gynge från KHL. Gynge hade sedan tidigare skördat stora framgångar i SHL tillsammans med en annan spelare i Växjös trupp, Robert Rosén. Tillsammans bar duon AIK till semifinal två år i följd 2011 och 2012 och var kanske ligans hetaste radarpar under de två säsongerna. Nu skulle de alltså återförenas under Sam Hallams vingar i Växjö och vara en fruktad trio med Tuomas Kiiskinen. Det skulle visa sig att de höga förväntningarna på de tre herrarna infriades - och dessutom med råge.

Dramatik i omgång 52

Växjö som lag lyckades dock inte riktigt lika bra i SHL som året innan och tredjeplatsen i SHL byttes mot en sjätteplats. Värvningar under säsongen i Joey Crabb och Adam Burish lyckades inte slå väl ut. Utan först när finländarna Ville Leino och Sakari Salminen tillkom stod laget för en stark slutspurt och nådde med minsta möjliga marginal direktplats till slutspelet.

Inför den sista omgången var laget tvunget att vinna för att inte tappa direktplatsen till Djurgården som jagade bakom. Luleå, som var Växjös motståndare, var också tvugna att vinna sin match för att nå tredjeplatsen i tabellen. Djurgården ledde sin match mot Färjestad och Växjö var således tvingade att vinna och i en helt otrolig avslutning lyckades Sakari Salminen göra 4-3 i öppen kasse och skjuta Växjö till kvartsfinal där Linköping väntade.

– Jag tycker det är kul ikväll för alla som klagar på transportsträckor och att strecken inte betyder något. Den här matchen bevisar väl klart och tydligt att det gäller något enda in i kaklet. Det är positivt att vi får vila en vecka nu och kan fokusera fullt ut och läka ihop. Spelarna har gjort en fantastisk prestation som klarat topp sex. Linköping ska bli jättekul att möta. Det har varit en jäkla batalj under säsongen mellan oss och de har många skickliga spelare och en häftig backsida med fler bra spelare, sa Växjös Sam Hallam i C More efter den sista omgången.

Efter att ha legat under med 2-0 i matcher mot östgötarna lyckades Växjö vända på matchserien, vinna den med 4-2 och ställas mot 2015 års finalmotståndare Skellefteå i semifinal. Efter en av de mest rafflande semifinalserierna någonsin lyckades Skellefteå till slut vinna den sjunde och helt avgörande matchen i Skellefteå Kraft Arena efter förlänging och Växjös säsong var över.

– Det är jättesvårt och tomt just nu. Jag kan dock känna en ordentlig stolthet över hur vi agerat i slutspelet och i slutskedet av serien, sa Växjös tränare Sam Hallam i C More efter att säsongen tagit slut.

En spelare i Växjö som måste hyllas för sitt slutspel var backen Eric Martinsson. 23-åringen växte ut till klubbens viktigaste spelare när det väl gällde och hans siffror i SHL kontra slutspelet är riktigt intressanta. I SHL gjorde han 12 poäng på 50 matcher och i slutspelet sju poäng på 13 matcher. Dessutom gick han från att snitta över 15 minuters istid per match i SHL till närmare 22 minuter i slutspelet.

Gynge säsongens stjärna

Växjö var nog med lite distans ganska nöjda med sin säsong. Trion med Kiiskinen, Gynge och Robert Rosén var en av SHL:s poängstarkaste och gjorde tillsammans 114 poäng. Trions 54 mål tillsammans var drygt 36 procent av hela Växjös målproduktion under säsongen. Richard Gynge var kanske den allra främsta av de tre spelarna under säsongen med en femteplats i poängligan och en tredjeplats i skytteligan.

Dessutom var Gynge den spelaren i SHL som samlade på sig allra flest stjärnor i SHL och utsågs därmed till säsongens stjärna för sina insatser.

– Det är ett gott betyg så klart och jag känner att jag utvecklats enormt, dels de tre åren i Ryssland och även i år. Jag har också fått mycket förtroende från tränarna och spelat med väldigt vassa spelare hela säsongen. Det är en blandning av många olika saker som gjort att det funkat, sa Gynge efter att ha krönts till SHL:s stjärna.

Henrik Evertsson har nu en spännande tid framför sig när han ska bygga ett slagkraftigt lag till nästkommande säsong. Storstjärnan Richard Gynge är förlorad till KHL, likaså backgiganten Illka Heikkinen. Dessutom har andra viktiga kuggar i Sakari Salminen, Niclas Lundgren, Ville Varakas och Cristopher Nihlstorp också lämnat.

Det har dock inte varit någon stiltje på värvningsfronten då klubben värvat både ungt och spännande. Två namn som kanske sticker ut lite extra är den finländska måltjuven Olli Palola och Skellefteås tidigare guldmålvakt Joacim Eriksson.

– Jag ville till ett lag som går för att vinna. Jag kände att jag vill vinna igen. Sedan vill jag så klart spela mycket matcher och få mycket speltid. Jag diskuterade med min agent om vad som kan vara bra och jag har hört mycket bra om Växjö. Det är ett intressant lag och allt kändes riktigt bra när jag pratade med Henrik Evertsson och Sam Hallam, berättade Joacim Eriksson i en intervju med SHL.

Vi kan nog räkna med att Evertsson har fler äss i sin rockärm och Växjö lär, precis som vi vant oss vid, vara ett av lagen som är med när det drar ihop sig kommande säsong.