• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Tack för säsongen - Färjestad BK

20 maj 2016 09:20

Färjestad kämpade sig till en femteplats i tabellen i SHL 2015/2016. Två snäpp upp jämfört med säsongen innan, men i slutspelet blev det respass redan i kvartsfinalen.


Efter att ha gått längre än till kvartsfinal 13 av de 14 senaste säsongerna åkte Färjestad ut i Play In 2015. En kraftig missräkning för den framgångsvana klubben och detta skulle rättas till i SHL 2015/2016.

Sportchefen Leif Carlsson låg inte på latsidan utan presenterade nyförvärv efter nyförvärv, det ena mer namnkunnigt än det andra.

Lars Haugen skulle ersätta flyktade Fredrik Pettersson-Wentzel i kassen, Tomas Skogs och Mikael Wikstrand var nya på backplats och framåt värvades Robbie Earl, John Persson och Johan Ryno som hade en lysande säsong i Leksand färskt i minnet.

Men framför allt lockade klubben hem spelare som tidigare haft Färjestad som bas. Magnus Nygren och Jonas Holös var två tunga backförvärv som gjorde deras backuppsättning till den på papperet vassaste i hela ligan.

Dessutom återvände trollkarlen Mikael Johansson efter en sejour i Leksand respektive Rapperswil de senaste två säsongerna.

Allt sammantaget gjorde att Färjestad såg ut att vara väl rustade inför seriestart.

Wikstrand

Men allt var inte frid och fröjd. Mikael Wikstrand förbjöds spela med Färjestad av sin NHL-klubb Ottawa Senators då de ansåg att han brutit mot gällande kontrakt med dem. Mer än halva säsongen gick där han tvingades hålla igång på egen hand innan beskedet kom i januari att han tilläts ansluta till laget.

– Känns otroligt bra och idag är jag en lycklig kille. Att får träna med laget, bara det kommer ju att vara fantastiskt, sa Wikstrand själv när det var klart.

Han blev ett fint tillskott i laget, hann spela 17 matcher i SHL och hade en speltid på en bra bit över 20 minuter per match.

Förändringar under säsongen

Färjestad ansåg sig vara i behov av mer fysik och värvade i mitten av december in finländaren Antti Tyrväinen. Han skulle med sin fysiska spelstil göra plats för lagets lirare enligt sportchefen Leif Carlsson.

Dessuton hämtades Travis Turnbull från Düsseldorf i den tyska ligan, en sniper som skulle stärka upp målproduktionen.

Både Tyrväinen och Turnbull inledde förtroendeingivande, men allt eftersom svalnade de betänkligt. Turnbull, som skulle bidra med mål, gjorde bara fem stycken på totalt 28 spelade matcher i klubben.

Robbie Earl, som värvades in som en center som skulle bidra mycket i offensiven, lämnade laget på egen begäran i januari efter att ha fått ett erbjudande från Biel i Schweiz.

Juniorkedjan

Milan Gulas levererade som vanligt i offensiven och vann den interna poängligan med 45 poäng. Mikael Johansson var också ett säkert kort och svarade för 40 poäng.

När Earl lämnade laget blev det ett stort glapp ner till övriga forwards gällande poänggörandet. Johan Ryno kunde exempelvis inte följa upp sina poängstarka säsonger i Leksand utan stannade på 17 poäng.

Då klev en juniorkedja fram som en virvelvind. Rasmus Asplund, Joel Eriksson Ek och Oskar Steen ställde till med en hel del oreda för motståndarna.

Tidigt uttåg - igen

Färjestad slutade på femte plats i tabellen, vilket var två placeringar bättre än säsongen innan. Noterbart är att hela 19 av Färjestads matcher i SHL avgjordes först efter förlängning eller straffar.

I kvartsfinalen ställdes laget mot Luleå Hockey. Där räckte krafterna inte riktigt till och det blev respass med 1-4 i matcher. Målproduktionen svek, bara tio mål på fem matcher, och säsongen var över.

Förra året försvann Färjestad i åttondelen och den framgångsvana klubben åkte alltså återigen ut tidigt i slutspelet. Under de 14 åren innan dess gick Färjestad till minst semifinal 13 gånger. Uttåg i åttondel- respektive kvartsfinal är med det i åtanke missräkningar som Karlstadlaget inte är nöjda med.

Carlsson ner i båset igen

Som vanligt så här års rör det sig en del även i Färjestads trupp till den kommande säsongen. Anton Grundel och Per Åslund, båda med tidigare Färjestadsanknytning, är tillbaka i klubben.

Leif Carlsson tar nu steget tillbaka ner i båset och blir lagets nya huvudtränare.

Från Växjö hämtas forwarden Alexander Johansson, SM-guldvinnare från 2015. Han har inget emot att vinna säsongens sista match igen.

– Det är en lång resa, men jag tycker att det ser intressant ut och vi har en del spelare som har kapacitet som inte riktigt kom fram ifjol, säger han i en intervju med SHL.se som ni kan läsa här på hemsidan senare idag.