• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Idag 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Tack för säsongen - HV71

16 maj 2016 09:25

Inledande svacka, avstängningar i mängder och skadedrabbad backuppsättning. Allt detta gav HV71 en icke önskvärd inledning på säsongen, en inledning som hängde sig kvar som en blöt filt. "På något sätt var det den svackan vi inte riktigt orkade hämta igen sen", säger assisterande sportchefen Johan Davidsson.


HV71 tog SM-guld 2010. Efter det har laget åkt ut i kvartsfinal sex SM-slutspel i rad i och med årets sorti mot Skellefteå.

Tanken var annars att det skulle vända den här säsongen. En tiondeplats i SHL 2013/2014 byttes ut mot en femteplats säsongen efter och till SHL 2015/2016 spetsades truppen ytterligare.

Ett gäng hemvändare ökade lagets slagkraft när Oscar Sundh, Simon Önerud och framförallt Martin Thörnberg drog på sig HV-tröjan igen. Dessutom anslöt Adam Almqvist från KHL.

Sportcheferna Johan Hult och Johan Davidsson värvade också in bland andra Chris Abbott, Ryan O´Byrne och Fredrik Pettersson-Wentzel.

Men det vi främst minns från lagbyggnadsfasen är den turbulens som uppstod när klubben bröt med den kontrakterade tränaren Andreas Johansson så sent som i slutet av maj. Det dröjde sedan ända till den 24 juli innan HV71 presenterade Johan Lindbom som ny tränare. Han fick betydligt kortare tid på sig att sätta sin prägel på laget än sina tränarkollegor i SHL, men HV71 betonade att detta inte påverkade varken klubben eller spelartruppens förberedelser.

Avstängningarna

Säsongen började bra med två segrar på de tre första matcherna, men efter det följde sex raka nollpoängare för Jönköpingslaget som därmed direkt halkade efter i tabellen.

– Jag tycker att vi hade ett lag för att kunna vara med och spela om det ända till slutet. Men tyvärr blev det inte så. Vi hade en bra start, men sen en ordentlig svacka och på något sätt var det den starten vi inte riktigt orkade hämta igen. Vi varvade sedan bra perioder med sämre, men oket vi fick från början drog vi med oss hela säsongen, sammanfattar Johan Davidsson säsongen kort inledningsvis.

Lagledningen fick också brottas med en hel del avstängningar i truppen. Innan ens en månad var spelad av säsongen hade lagets backar dragit på sig sammanlagt 19 matchers avstängningar. Jere Karalahti stod för tolv av matcherna och totalt sett under säsongen tilldömdes HV71 39 matchers avstängning av Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd, bortsett från de matcher som omvandlades till böter. Backbesättningen stod för 30 av dem.

Skadorna

Som om inte det räckte drabbades laget av skador på backsidan vilket gjorde att de som spelade fick slita hårt.

– Ja det var mycket och vi hade lite taskig tajming eller vad man ska kalla det. Vid sidan av alla avstängningar åkte vi på en hel del skador som förföljde oss. Vi hade nio ordinarie backar i truppen från början och ett tag hade vi bara fyra fem stycken som var spelbara. Det är klart att det blir väldigt tufft då, menar Davidsson och utvecklar:

– Man brukar säga att det alltid finns två tre skador i truppen, men när du kommer upp i fyra, fem och sex så genererar det att du ofta får ett par skador till som bonus på det. Det blir en snedbelastning och svårt att hålla ihop det på träningar och så vidare. Man tvingas spela lite halvskadad och det håller aldrig riktigt i längden. Det blev inte riktigt som vi hade önskat.

Hanssons genombrott

En back som tog ansvaret med den äran var Niklas Hansson. Han värvades inför säsongen från Rögle BK och visade ganska omgående att han skulle bli en tillgång för HV71. Han röstades fram som en av tre finalister till priset Årets rookie och noterades under sin första riktiga SHL-säsong för 22 poäng på 44 matcher. Det var bäst bland lagets backar i det avseendet.

– Hansson kom in och hade som ny inte så höga förväntningar på sig. Han gör dock braksuccé när vi har väldigt mycket skador och får spela mer än han egentligen borde få eller orka med. Han spelade oerhört mycket i början med bravur och blev bara bättre och bättre, säger Davidsson och utvecklar:

– Sen mitt i allt drog han en axel och blev borta ett tag. Helt plötsligt är förväntningarna höga på honom när han kommer tillbaka. Han kämpade väldigt tappert på slutet, men kom aldrig riktigt ifatt dit han var innan skadan. Vi får komma ihåg att det var hans första år i SHL och att han nästan fick en alltför hög förväntan på sig. Det är svårt att hålla en hög nivå hela säsongen, även för rutinerade spelare.

Hanssons säsong tog inte helt slut i och med HV71:s uttåg ur slutspelet. Han for över till USA för att spela med Texas Stars i sluttampen av AHL.

– Han blev signad av Dallas men kommer att lånas ut till oss. Han är definitivt motiverad och kommer köra hårt här i sommar för att vara förberedd inför nästa säsong, uppger Davidsson.

Okej avslutning

HV71 tog sig ändå samman och spelade mycket bättre mot slutet av säsongen och lyckades kräma ur en hel del i åttondelen mot Örebro. Sen kom utmaningen mot Skellefteå i kvartsfinalen där laget, trots 0-4 i matcher, bjöd upp till starkt motstånd med mestadels jämna kamper.

– Hade vi inte varit tömda på bensin hade vi säkert kunnat ge dem ännu mer match. Vi spelade okej, men räckte inte till, säger Davidsson och minns tillbaka:

– När vi spelade kvartsfinal hade vi alla tillgängliga helt plötsligt. Det är ganska fantastiskt hur det fungerar. Man försöker alltid ha så bred trupp som möjligt, men någonstans går gränsen ekonomiskt för hur många man kan ha. Är alla hela och friska hade vi mer än tillräckligt, men med fyra fem skador blev det tufft.

– Men samtidigt måste jag ge en eloge till killarna. De har verkligen kämpat, krigat och slitit.

Nästa säsong

Det var ett lag som HV71 inte tog en enda poäng mot - en av de största rivalerna, Linköping HC. Det svider nog lite extra och kommer att fungera som tändvätska inför nästa säsong.

– Vi vill förstås högre, men samtidigt är vi ödmjuka och vet hur tufft det är. Vi kommer komma väl förberedda men vet av erfarenhet att allt kan hända.

Det rör sig i trupperna, så också hos HV71. Häng med i allt som kommer in och som försvinner från spelartrupperna i respektive lag i Läget i lagen inför säsongen 2016/2017.