• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 20 Februari Feb
Lördag Lör 22 Februari Feb
Tisdag Tis 25 Februari Feb
Torsdag Tor 27 Februari Feb
Lördag Lör 29 Februari Feb
Tisdag Tis 3 Mars Mar

Tack för säsongen - Rögle BK

12 maj 2016 09:20

Nykomlingslaget Rögle klarade av att hålla sig kvar i SHL med god marginal. I en ombyggd Lindab Arena, där stolarna nu går hela vägen ner till sargen, skapades ett fantastiskt tryck och Ängelholmslaget slapp kvala till SHL för första gången på en herrans massa år.


Rögle BK har mer eller mindre prenumererat på en plats i kvalet till SHL de senaste tio åren. Ibland har de lyckats ta sig upp, medan det andra gånger har slutat med spel i HockeyAllsvenskan. Men 2016 tog säsongen slut redan den 8 mars efter att laget spelat ihop tillräckligt många poäng för att sluta elva i tabellen, en ovanligt tidig säsongsavslutning för Rögle som de senaste tio åren huserat i kvalsammanhang till SHL.

Målet var att klara sig kvar i högsta ligan. Som många trodde kämpade de också i den nedre halvan av tabellen hela säsongen, men de höll ändå jagande MODO Hockey på avstånd.

De mötte just MODO hemma när tio omgångar återstod. Rögle kom till matchen med två raka förluster i bagaget, men lyckades besegra gästerna med 3-2. Det var en viktig seger som innebar att MODO aldrig fick riktig närkontakt och vittring på skåningarna.

Var det då ni kände att det skulle gå vägen, Anders Eldebrink? – Ja då kände vi att vi skulle klara av det och att de tappade en del i ork att jaga oss. Det var oerhört skönt att klara målsättningen att undvika kvalspel, säger Rögletränaren till SHL.se.

Avståndet hölls och med tre matcher kvar att spela stod det klart att kontraktet var säkrat. Rögle kunde därmed lägga allt fokus på att bli bäst i Skåne eftersom dubbelmöte med Malmö stod för dörren. Båda slutade med Rögleseger och av bara farten avfärdades Karlskrona i den sista omgången.

– Det var roligt att vi inte slutade att spela trots att vi var klara. Det blev fina matcher mot Malmö då båda lagen låg på säker mark och kunde spela avslappnat. Kul också att det finns kvar en stark rivalitet, vilket på många andra ställen suddats ut lite. Den finns verkligen kvar mellan Rögle och Malmö, menar Eldebrink.

Kryddad stomme

Inför säsongen var lagkaptenen Christopher Liljewall noga med att framhålla Röglementaliteten som den viktigaste framgångsfaktorn.

– Det som gör att vi kommer att lyckas bättre nu är stommen. Vi har värvat in ett par spelare här och där, men stommen utgör basen och identiteten som vi i Rögle står för, sa han då.

Ja antalet nya spelare var i jämförelse med andra lag inte lika många. Men trotjänare som Liljewall själv och Daniel Sylwander fick några nya lagkamrater där flera av dem spelade en betydande roll under den fina säsongen.

Målvakten Oskar Dansk spelade stora delar av säsongen strålande i kassen och såg till att ro hem många poäng.

Patrick Cehlin inledde säsongen lite trevande, men började efter ett tag att ösa in mål. I december gick det så pass bra för honom att han blev månadens stjärna i SHL. Han stannade på 20 gjorda mål vilket räckte till en fin femteplats i hela SHL:s skytteliga. Som krydda på moset blev han också uttagen i det svenska VM-laget.

– Patrick gjorde en kanonsäsong. Han hade problem med lite skador i nordamerika och de som kommer tillbaka brukar vara lite stukade när de kommer hem. Nu fick han vara med en hel säsong som blev riktigt bra till slut, berättar Eldebrink.

Vad säger du om laget som helhet? – Jag är väldigt nöjd med lagets inställning och arbetsmoral. De jobbade verkligen för laget, lade sina egon åt sidan och accepterade sina roller. Det är bland det svåraste att få till, att alla spelare ska acceptera sina roller, men alla gladdes verkligen åt andras framgång i laget, menar Eldebrink.

Årets rookie

Ludvig Rensfeldt kom till Rögle från Malmö inför säsongen 2014/2015. Då gjorde han 27 poäng i HockeyAllsvenskan och förhoppningar fanns om ett ordentligt genombrott i SHL 2015/2016.

Rensfeldt infriade förväntningarna och svarade för lika många poäng i SHL som han gjorde i HockeyAllsvenskan säsongen innan.

Han vann poängligan för rookies och han röstades också fram av juryn till SHL Awards 2016 som vinnare av priset Årets rookie.

– Ludde har oerhört mycket hockey i sig. Kan han bara utveckla sin snabbhet ännu mera kan han också bli ett namn för landslaget, enligt tränare Eldebrink.

Connolly

Centern Jack Connolly har funnit sig tillrätta i Ängelholm. Han kom till klubben från Leksand under fjolårssäsongen. Under SHL 2015/2016 har han spelat en stor roll i lagbygget, vann den interna poängligan med 37 poäng, och belönades med en kontraktsförlängning ända fram till 2019.

– Jag är jätteglad att Jack Connolly stannar hos oss. Jag tycker han är en riktigt bra hockeyspelare i sin bästa ålder. Jag ser Jack som en spelare att bygga laget runt i flera säsonger fram, sa Anders "Masken" Carlsson, Rögles sportchef, när kontraktet var påskrivet.

Tufft mot topplagen

Som vi kan se i tabellen till höger hade Rögle några favoritlag som motståndare under säsongen. Totalt spelade laget ihop 62 poäng. Hela 63 procent av dessa spelades in mot HV71, Karlskrona, Örebro och Malmö. 81 procent av poängen kom mot lagen från den nedre halvan av tabellen (50 poäng på 24 matcher) och mot topp sju spelade Rögle bara in 12 poäng på 28 spelade matcher.

– De är framförallt bättre än lagen på den nedre halvan. Problemen när vi mött dem är inte spelmässiga. Vi har varit för inneffektiva och behöver träna mer på att avsluta bättre, skjuta i hög fart och ha mer kyla i de lägena. Jag minns när vi mötte Skellefteå hemma och ledde skotten med 16-4, radade upp chanser, men det stod ändå 0-2, säger Eldebrink och ser framåt:

– Vi kommer att fortsätta att vara ödmjuka nästa säsong. "Masken" och jag har en tät kontakt och han jobbar hårt för att knyta till oss bra spelare. Bra spelare i all ära, men det viktigaste för oss blir att inte tumma på arbetsmoralen.