• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Idag 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Tack för säsongen - Djurgården Hockey

18 maj 2016 10:00

Efter att ha klarat av att hålla sig kvar i SHL som nykomlingar 2014/2015 tog Djurgården Hockey ett kliv uppåt i hierarkin under SHL 2015/2016. En sjundeplats i tabellen och spel i kvartsfinal var ett steg framåt för ett fortsatt ungt lag.


Djurgården hade inga egentliga dalar under säsongen utan poängen trillade in i jämn takt. Spelet satte sig alltmer och mot slutet av säsongen hade laget tio raka matcher med poäng.

Stockholmarna hamnade till slut på sjunde plats i tabellen, lite snöpligt då de länge hade greppet om sjätteplatsen, en direktplats till kvartsfinal.

Istället fick de spela sig dit via åttondelsfinal mot Brynäs. Efter 2-1 i matcher väntade Frölunda i kvartsfinal.

Där blev Göteborgarna för svåra och Djurgården åkte ut med 1-4 i matcher.

– Vi försöker jobba och jag tycker den här gruppen har spelat fantastiskt bra, sa Djurgårdstränaren Hans Särkijärvi direkt efter uttåget.

Spektakulärt nyförvärv

Många höjde på ögonbrynen när Djurgården presenterade norrmannen Patrick Thoresen som nyförvärv förra våren. Thoresen, en klasspelare av högt internationellt snitt, valde Djurgården då han ville tillbaka dit hans karriär en gång tog ordentlig fart.

När ytterligare spelare lades till som nya i truppen såg stockholmarna ut som en ordentlig outsider och utmanare till en topp sex placering. Linus Hultström hade gjort succé i Leksand och fick därifrån med sig centern Tomi Sallinen. Rivjärnet Daniel Brodin, med hjärtat i klubben, återvände från Brynäs och Matt Anderson hämtades från KHL.

Dessutom fick de behålla Marcus Sörensen som slagit igenom året innan och som röstats fram till Årets rookie i SHL Awards 2015.

Nytt spelsystem

Spelartruppen i all ära. Den kanske största förändringen i klubben låg i hur laget i framtiden ska spela. Joakim Eriksson och Thomas Johansson tillsattes som nya sportchefer, strategisk respektive teknisk, där Erikssons fokus är på spelar- och ledarrekryteringar medan Johanssons fokus är spelsätt och träning.

Det mer defensivt inriktade spelet som laget hade som nykomlingar byttes ut mot ett kaxigare, mer offensivt spel som byggde på stort puckinnehav.

Vi fick se ett betydligt frejdigare Djurgården än säsongen innan med en helt annan inställning och vilja att gå på offensiven.

Spelsättet ska även gälla i de yngre åldrarna i klubben. Att Djurgården vunnit SM-guld för J20 vittnar om att det kommer en hel del duktiga spelare underifrån.

Utvecklat både spelet och spelarna

Assisterande tränaren Mikael Håkansson fick förlängt kontrakt under sitt första år i ledarstaben.

– Vi hade ett mål att förbättra vårt spel, bli ett mer puckinnehavande och offensivt lag. Där tycker jag att vi har tagit steg hela vägen. Vi kände när vi mötte de bästa lagen att vi hade något stort på gång, men tyvärr räckte det inte längre än till kvartsfinal, säger han till DIFTV och fortsätter:

– Det är en rolig resa som har börjat och kul att få vara en del av den. Det finns inga genvägar till att bli ett topplag utan det gäller att träna hårt, även där har vi tagit steg. Det är bara att titta på transfermarknaden, vi har många spelare som är attraktiva och det säger en del om att Djurgården står för utveckling.

Unga backarna stod pall

Ett annat samtalsämne, både inför och under säsongen, var lagets unga backbesättning. Marcus Högström var åldermannen i defensiven med sina 26 år och omgav sig med kollegor som var runt 20 år gamla.

Men de unga spelarna visade sig hantera Djurgårdens nya spel på ett fantastiskt bra sätt. Linus Hultström fortsatte att spela storartat och vann hela poängligan för backar i SHL. Andreas Englund, som var 19 år när säsongen startade, växte ut till en försvarsbjässe av rang och debuterade i landslaget.

Andra unga backar som tog för sig var Alexander Falk och Adam Ollas Mattsson.

Thoresen mest värdefull

Patrick Thoresen inledde säsongen med att jobba sig tillbaka efter en skada. Poängproduktionen var inte riktigt enligt förväntan, men efterhand blev norrmannen mer och mer dominant på isen.

Han mer eller mindre öste in poäng under den senare delen av SHL och hamnade till slut på andra plats i poängligan med 48 poäng på 49 matcher. Han spelade en så pass stor roll för Djurgården att han tog hem priset Mest värdefulle spelare i SHL Awards 2016.