• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Lördag Lör 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Välkomna till SHL - Leksands IF

9 maj 2016 09:10

Efter en fullständigt osannolik resa stod det den förste april klart att Leksand var klara för spel i SHL 2016/2017. Detta efter att ha besegrat MODO Hockey med 4-3 i matcher i direktkvalet till SHL. I den här artikeln gör vi en tillbakablick i hur den osannolika bedriften egentligen gick till.


Vi börjar med att backa tiden till den 2:e april 2015. Leksands IF hade slutat på elfte plats i SHL och ställdes mot Malmö Redhawks i en sjunde och avgörande match för att hänga kvar i SHL. Tegera Arena fick inleda med jubel efter att Jonas Frögren givit hemmalaget ledningen. Malmö skulle dock kvittera och gå ifrån till 3-1 innan Tomi Sallinen tände hoppet när han gjorde 3-2 i den andra perioden. I tredje perioden forcerade hemmalaget för en kvittering, men med 10 sekunder kvar lyckades Malmös Henrik Hetta sätta 4-2 i tom kasse och skjuta Leksand ur SHL och ner i HockeyAllsvenskan.

I och med degraderingen försvann en hel drös med nyckelspelare hos Leksand. Johan Ryno, Patrick Cehlin, Oscar Alsenfelt, Linus Hultström, Mattias Guter, Mattias Ritola, Brian Connelly och Kevin Kapstad försvann allihop till andra klubbar.

Tre spelare som dock stannade trots degraderingen var tre spelare med stark Leksands-anknytning. Malungsonen Jon Knuts, Falunsonen Martin Grönberg, samt Ludvikasonen Jonas Frögren. Tre spelare som senare under säsongen skulle spela viktiga roller för Dalalaget.

Mörk inledning

In i truppen kom kanske inte lika namnkunniga spelare såsom János Hári, Henrik Haukeland, Alexander Ytterell, Broc Montpetit och Johan Porsberger, för att nämna några. Även om spelarna inte var lika namnkunniga som de som lämnade skulle de, precis som Knuts, Grönberg och Frögren, visa sig vara direkt avgörande när det väl gällde.

Inledningen på säsongen skulle dock bli mycket tung för Dalaklubben. I slutet av november, närmare bestämt den 23 november, efter 24 omgångar, låg laget sist i HockeyAllsvenskan. Klubbens ledning med Vice VD Tore Jobs och Mikael Karlberg tog beslutet att sparka huvudtränaren Sjur Robert Nilsen.

In kom den karismatiske tränaren Per-Erik ”Perra” Johnsson och assisterande tränarna Magnus Svensson och Gereon Dahlgren. Så här sade Mikael Karlberg till klubbens hemsida om tränarbytet:

– Perra Johnsson har bland annat en styrka i att han är väldigt bra på att få ihop en grupp där han får alla att kämpa tillsammans, och Sigge kommer att bli väldigt nyttig för oss när det gäller supporten till våra backar. Gereon Dahlgren är en ung, lovande tränare som vi tror stenhårt på. Det här känns som helt rätt personer för Leksands IF.

Resan med "Perra" startade

Det Mikael Karlberg och Leksands fans inte visste då var att anställningen av "Perra" Johnsson skulle bli startskottet på en fullkomligt osannolik resa för Leksand.

Fyra raka förluster, som klubben hade innan "Perras" intåg, byttes snabbt mot tre raka segrar. Sakta men säkert klättrade klubben i tabellen och segrarna avlöste varandra i rask takt. När HockeyAllsvenskan var färdigspelad stod det klart att Leksand hade knipit fjärdeplatsen och med det lyckats kvalificera sig till slutspelserien i den fortsatta kampen om direktkval till SHL.

Väl där inledde Leksand med att förlora mot Oskarshamn, slå Karlskoga och sedan förlora mot Timrå i match tre. Det innebar att Leksand med två omgångar kvar hade en lång resa att vandra för att nå playoff-plats mot Tingsryd om den åtråvärda direktplatsen.

Leksand slog sedan i den näst sista omgången Almtuna på bortaplan och allt skulle avgöras i Daladerbyt mot Mora IK i den sista omgången. Inför matchen var förutsättningarna glasklara. Leksand var tvungna att vinna och dessutom göra det med fyra mål för att gå om Mora i tabellen.

Det osannolika derbyt

Den sista omgången blev en smått otrolig historia. Efter två perioder ledde Leksand med 3-0 och publiken i Tegera Arena började plötsligt att tro. När sedan Johan Porsberger satte 4-0 i inledningen på den tredje perioden var det Leksand som hade övertaget och på bättre målskillnad skulle ställas i Playoff mot Tingsryd. Laget skulle också göra både 5-0 och 6-0 i en helt otrolig match och jublet inne i den vit-blåfärgade Tegera Arena visste inga gränser.

Nu väntade alltså Tingsryd som förlorat den HockeyAllsvenska finalen mot AIK och det sista hindret innan ett direktkval om en SHL-plats - där MODO Hockey väntade.

Under den Hockeyallsvenska-säsongen hade Tingsryd och Leksand stött på varandra vid fyra tillfällen. Tingsryd vann de tre första och Leksand det avslutande mötet. Förutom det första mötet som smålandslaget vann med 5-2 hade alla möten fått avgöras efter förlängning eller straffar och vi kunde räkna med en jämn matchserie i bäst av tre.

I och med att Tingsryds högre placering i HockeyAllsvenskan skulle det första mötet gå av stapeln i småland och Nelson Garden Arena. Precis som förutspått skulle den första matchen bli en nagelbitare. Tingsryd gjorde 2-1 i början av den tredje perioden, men efter mål av János Hári och Johan Olofsson (succélånet från Färjestad) tog laget en blytung seger. Klubben som låg sist i HockeyAllsvenskan i slutet av november var nu alltså en seger ifrån ett direktkval över sju matcher om en plats i SHL.

MODO sista hindret

Biljetterna till matchen i Tegera Arena tog snabbt slut och 7650 personer skulle få bevittna nästa fantastiska prestation från detta Leksand. 4-2 slutade matchen till Leksand som vid det här laget var framme vid det sista hindret för att nå SHL - nämligen MODO.

Örnsköldsvikslaget kom in heltaggat i matchserien och vann de två första mötena komfortabelt med 5-0 och 4-0. Förutom underläge med 2-0 i matcher kallade Färjestad hem succélånet Johan Olofsson. Forwarden hade varit en av Leksands mest framträdande spelare i slutspelsserien och i matcherna mot Tingsryd och öst in poäng. Vid det här tillfället trodde nog många att MODO skulle behålla sin plats i SHL och Leksands fantastiska saga var på väg att lida mot sitt slut.

Så var inte fallet. Efter en stark kämpainsats lyckades Leksand ta den tredje matchen till en förlängning. Väl där klev grovjobbaren Martin Grönberg fram och satte 2-1.

I det fjärde mötet kom nästa 2-1 seger, denna gång i Tegera Arena och efter ordinarie tid. Detta trots att laget endast sköt 13 skott på mål, att jämföra med MODO:s 30. Trots två storförluster och tappet av Johan Olofsson var matchserien nu utjämnad.

I den femte matchen skulle MODO dock stå för en ny målkavalkad och segra med hela 7-1 hemma i Fjällräven Center och återigen var Leksand nere för räkning. Nu hade klubben matchboll inför bortamötet i Tegera Arena den 30 mars. Leksand skulle dock fixa en sjunde och avgörande match i MODO:s hemmaborg. John Knuts, Johan Porsberger och Alexander Ytterell stod alla för tre poäng i matchen och Leksand visade återigen att klubben under säsongen 2015/2016 hade nio liv.

Makalös avslutning

Inför den sista och avgörande matchen i Fjällräven Center kunde vad som helst hända - och det gjorde det också.

Jon Knuts gav Leksand ledningen innan MODO gick ifrån till ledning med 3-1 och de flesta av de 7350 åskådarna i Fjällräven Center trodde nog att Leksands otroliga resa nått sin ändstation. Men med drygt åtta minuter kvar reducerade Knuts med sitt andra mål för kvällen och i slutskedet av den tredje perioden, med 52 sekunder kvar att spela pangade Alexander Ytterell in 3-3. Match sju. SHL eller HockeyAllsvenskan och en förlängning. Spänningen, förtvivlan och förhoppningen bland åskådarna visste inga gränser.

Under hela den sjunde matchen hade MODO haft ett massivt skottövertag på Leksand och inför förlängningen var skottstatistiken 48-14 till hemmalaget. Detta var dock ingen vanlig match.

5:52 in i förlängningen skulle Brock Montpetit skjuta Dalarnas stolthet till SHL. Han vann pucken av en MODO-back innan han ensam med Adam Reideborn, till synes flygande i luften, hittade förbi med ett rappt avslut.

Klubbor, hjälmar, handskar och allt möjligt flög all världens väg när Leksands spelare omfamnade varandra. Leksand, som alltså efter 24 omgångar låg sist i HockeyAllsvenskan hade under "Perra" Johnssons ledning klättrat till en fjärdeplats, vunnit slutspelserien mot alla odds, slagit ut Tingsryd och sist men inte minst på något otroligt sätt slagit MODO i en sjunde och avgörande match på bortaplan. Leksands resa under säsongen 2015/2016 är ingenting annat än en osannolik bragd och det var en tagen Jon Knuts som intervjuades av Leksands hemsida efter matchen:

– Ingen annan trodde väl på det här, men jag tänkte att vi fixar det. Jag var ju med förra året och vet hur det är att kvala uppifrån. Vi har haft en lagkapten i Jonas Frögren som burit det här laget. En ledarstab som varit fantastiska och en målvakt som är fenomenal, sa han.

Perra Johnsson försökte efter slutsignalen av den sjunde matchen förklara vad som just hade inträffat:

– Vem begriper det? Det finns en jävla vilja i de här killarna. Jag tycker nästan lite synd om MODO, jag kan inte hjälpa det, men jag är jävligt glad för mitt lag, sa han till C More.

76 räddningar av Haukeland

Nyförvärven som Henrik Haukeland, János Hári och Alexander Ytterell som kanske inte var de namnkunnigaste växte ju längre säsongen led ut till nyckelspelare för klubben. Detsamma gällde spelarna med Leksands-anknytning som valde att stanna i klubben. Haukeland var en stor bidragande orsak att klubben till slut fixade SHL-kontraktet med totalt 76 räddningar under de sista två matcherna mot MODO.

Hári och Knuts hade en stabil poängproduktion genom hela kvalet, Jonas Frögren bar med sina ledaregenskaper laget i vad som var hans sista säsong som hockeysspelare och Alexander Ytterell avlossade slagskott på blålinjen på rena Hersley-maner. Det var dessutom ett skott av just Ytterell som letade sig in i mål och fram till 3-3 i den sjunde matchen mot MODO. Men den kanske största anledningen till att Leksand till slut fullbordade den osannolika resan var nog intåget av Per-Erik Johnsson. Den karismatiske värmlänningen hade på mindre än ett halvår förvandlat Leksand från jumbo i HockeyAllsvenskan till ett SHL-lag och fulländat en av de största bragderna hockeysverige någonsin fått uppleva.

Vi gratulerar Leksands IF till spel i SHL säsongen 2016/2017 och önskar MODO Hockey lycka till i HockeyAllsvenskan.